7 Απριλίου 1999: Το συγκλονιστικό φιλικό Ειρήνης στη Γιουγκοσλαβία, Παρτιζάν-ΑΕΚ

7 Απριλίου 1999: Το συγκλονιστικό φιλικό Ειρήνης στη Γιουγκοσλαβία, Παρτιζάν-ΑΕΚ

Η συγκίνηση, η υπερηφάνεια και γενικά τα έντονα συναισθήματα, χαρακτήρισαν τον φιλικό αγώνα που έδωσε η ΑΕΚ στο Βελιγράδι με την Παρτιζάν, έναν αγώνα συμπαράστασης, φιλίας και αδελφοσύνης που έστειλε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι ο αθλητισμός μπορεί να φέρει την ειρήνη και να σιγήσει τα όπλα και τους βομβαρδισμούς.

Η συναισθηματική φόρτιση των 15.000 και πλέον Σέρβων που βρέθηκαν στο γήπεδο της Παρτιζάν, στο κέντρο του ”πληγωμένου” Βελιγραδίου, ήταν τόσο μεγάλη ώστε σύντομα το ποδόσφαιρο βρέθηκε σε δεύτερη μοίρα. Οι φίλαθλοι, δεν μπορούσαν να περιμένουν την λήξη της συνάντησης και όρμησαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να αγκαλιάσουν τους παίκτες των δύο ”αντιπάλων”.

Όλα ήταν ”μαγικά” σήμερα στο βομβαρδισμένο Βελιγράδι. Πριν ακόμη ξεκινήσει η συνάντηση, οι Σέρβοι με ελληνικά συνθήματα επευφημούσαν την ΑΕΚ και την Ελλάδα και οι οπαδοί της ” Ένωσης” απαντούσαν με σερβικά συνθήματα υπέρ της Παρτιζάν και της Γιουγκοσλαβίας. Όλοι, ενωμένοι, ζητούσαν τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την ειρήνη στη Γιουγκοσλαβία, αίτημα που αναγραφόταν και σε ένα τεράστιο πανό: ”ΝΑΤΟ σταμάτησε τον πόλεμο. Σταμάτησε τους βομβαρδισμούς”.Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν όλους, όταν οι Σέρβοι φίλαθλοι τραγουδούσαν μαζί με τους Έλληνες τον εθνικό μας ύμνο και αργότερα, πιο δυνατά, τον δικό τους ύμνο. Οι Ελληνικές και Σερβικές σημαίες έδιναν μία εικόνα αδελφοσύνης στο στάδιο της Παρτιζάν, ενώ τα δύο τέρματα που σημειώθηκαν, ένα για τους γηπεδούχους με τον Κέζμαν στο 13ο λεπτό και ένα για την ΑΕΚ με τον Ζουμπούλη στο 26′, πανηγυρίστηκαν από όλους τους θεατές, Έλληνες και Σέρβους.

Ο προπονητής της Παρτιζάν, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, που παρακολούθησε τον αγώνα φορώντας ένα κασκόλ της …ΑΕΚ, είπε: ”Είμαστε αδέλφια. Ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές της καριέρας μου, ολόκληρης της ζωής μου”.

Η συγκίνηση ήταν εμφανής στο πρόσωπο του Τουμπάκοβιτς, ο οποίος έπεισε τους Έλληνες παράγοντες να πάρουν μαζί τους την κόρη του, προκειμένου να γλυτώσει από τους συνεχώς εντεινόμενους βομβαρδισμούς.Η συναισθηματική φόρτιση χαρακτήρισε όλο το ταξίδι της ΑΕΚ προς το Βελιγράδι. Το πούλμαν της ελληνικής αποστολής σταμάτησε δύο φορές στη διαδρομή από τα σύνορα προς την γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Πρώτα στο Νόβισαντ, πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνας και αργότερα στην πόλη Σουμπότιτσα. Κάθε φορά, οι τοπικές αρχές αλλά και τα αθλητικά σωματεία των δύο πόλεων, καθώς και αρκετοί δακρυσμένοι πολίτες, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την ”ηρωϊκή” πορεία της ελληνικής ομάδας προς το Βελιγράδι, κάτω από τα σύννεφα του πολέμου, προσφέροντας στα μέλη της αποστολής, συμβολικά, ψωμί και αλάτι…

Οι καρδιές όλων έσφιξαν όταν, λίγο πριν φτάσουν στο γήπεδο, τα πούλμαν της ελληνικής αποστολής πέρασαν από το -κατεστραμμένο από πυραύλους ”Τόμαχοκ”- κτίριο του υπουργείου εσωτερικών, που βρίσκεται λίγα μέτρα από το μαιευτήριο του Βελιγραδίου.

Στο ημίχρονο του αγώνα η ελληνική αντιπροσωπεία φύτεψε, συμβολικά, μια ελιά από την Αρχαία Ολυμπία στο κέντρο του γηπέδου, ενώ οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα αποδυτήρια, έδωσαν κόκκινα αυγά, τσουρέκια και λαμπάδες στους συναδέλφους τους.

Μετά το τέλος της συνάντησης, λίγοι Έλληνες ποδοσφαιριστές μπορούσαν να μιλήσουν. Οι Ζήκος, Μαλαδένης, Κωστένογλου, κατάφεραν να πουν ότι μπορεί να ήταν ένα από τα πιο κοπιαστικά ταξίδια που έχουν κάνει, όμως άξιζε τον κόπο και τα έντονα συναισθήματα υπερίσχυσαν της κούρασης και της ταλαιπωρίας, ενώ ο Αυστραλός Τσέκολι μίλησε για μία ”πρωτόγνωρη εμπειρία”.Το ταξίδι της επιστροφής της ΑΕΚ προς τα ουγγρικά σύνορα, πάντα κάτω από την απειλή πιθανών βομβαρδισμών, ξεκίνησε λίγη ώρα μετά το τέλος του ιστορικού αγώνα. Όμως κανείς δεν φοβόταν. Η συγκίνηση και η υπερηφάνεια ήταν τόσο έντονες, που υπερκάλυπταν όλα τα άλλα συναισθήματα.Πριν από το ματς, η αποστολή των “κιτρινόμαυρων” -που συνοδευόταν από Έλληνες βουλευτές και καλλιτέχνες- έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρωτοβουλία αυτή της ΑΕΚ. Στο γήπεδο παραβρέθηκε και ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Μαριάνοβιτς.

Η Παρτιζάν ξεκίνησε τον αγώνα με τους Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Στογιάνοβιτς, Σανόγεβιτς, Βούκοβιτς, Ίβιτς, Ίλιτς, Τόμιτς, Μπιέκοβιτς, Κέζμαν.Η ΑΕΚ χρησιμοποίησε τους Ατματσίδη (28′ Μιχαηλίδη, 50′ Κουρκούνα), Κοπιτσή, Κατσαβό, Τσέκολι, Καλιτζάκη, Μπαμπούνσκι, Σαβέβσκι (31′ Κασάπη), Μαλαδένη, Μιλοβάνοβιτς, Νικολαίδη, Ζουμπούλη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter