Ξεκινούν τη Δευτέρα τα μαθήματα και για τα παιδιά των προσφύγων
Σε 6.000 μαθητές υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας τα παιδιά προσφύγων, που θα εντάξει φέτος στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όσα από τα παιδιά αυτά πέρυσι φοίτησαν στις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων), οι οποίες λειτούργησαν πανελλαδικά, θα ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής, που θα λειτουργήσουν στην πρωινή βάρδια σχολικών μονάδων. Μάλιστα οι περισσότερες τάξεις υποδοχής θα ξεκινήσουν τα μαθήματα αμέσως, μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι, την προσεχή Δευτέρα.
«Τα περισσότερα προσφυγόπουλα φέτος θα πάνε σε πρωινές τάξεις υποδοχής, οι οποίες ξεκινούν στην πλειοψηφία τους αυτή τη Δευτέρα. Αν δει κανείς και τους διορισμούς που κάναμε στην πρώτη φάση, είχαμε προβλέψει 211 εκπαιδευτικούς για τις τάξεις υποδοχής που ξεκινούν αυτή τη Δευτέρα», δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο αν. γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Γιώργος Αγγελόπουλος, εξηγώντας πως -κλιμακωτά- ο συνολικός αριθμός των τάξεων υποδοχής θα ξεπεράσει τις 600, πανελλαδικά.
Ο κ. Αγγελόπουλος διευκρίνισε πως θα λειτουργήσουν και ΔΥΕΠ για τα παιδιά των προσφύγων, τα οποία δεν είχαν ολοκληρώσει κατ’ ελάχιστον τρεις μήνες φοίτησης στις δομές αυτές την περσινή σχολική χρονιά, «άρα λογικά παιδαγωγικά υπάρχει ένα κενό ελληνομάθειας». «Δε θα είναι πάνω από το 20-25% των παιδιών πανελλαδικά και κυρίως μιλάμε για παιδιά, τα οποία είχαν έλθει πέρυσι σε πολύ ύστερη φάση της όλης διαδικασίας μετακίνησης των προσφύγων», εκτίμησε.
Σχετικά με τα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, που καταγράφηκαν πέρυσι και τα οποία σχετίζονταν κυρίως με δυσκολίες στη συνεννόηση με τους μαθητές, οι οποίοι δεν γνώριζαν ούτε ελάχιστα αγγλικά, ο κ. Αγγελόπουλος διευκρίνισε: «Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να παράσχει διερμηνείς, οι οποίοι να μπαίνουν στα σχολεία. Έχουμε, όμως, συνεννοηθεί με διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι θα δώσουν φέτος από έναν διερμηνέα -ή και δύο- σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, για τις δύο βασικές γλώσσες, δηλαδή τα αραβικά και τα ούρντου».
Σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία, ο αν. γενικός γραμματέας ανέφερε πως τα περισσότερα παιδιά προσφύγων, εφόσον ζουν σε διαμερίσματα, θα γραφτούν στα νηπιαγωγεία της γειτονιάς τους. «Έχουμε ήδη βγάλει την ΚΥΑ για όλες αυτές τις διαδικασίες, έχουμε βγάλει και την πρόσκληση των ΣΕΠ (Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων), ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία. Τα νηπιαγωγεία στις ΔΥΕΠ θα λειτουργήσουν περίπου στα μέσα Οκτωβρίου», είπε.