600 εκατ. ευρώ νέες επενδύσεις για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή 12 νέων εργοστασίων, 29 νέων γραμμών παραγωγής και 17 νέων ερευνητικών τμημάτων και τη δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας σχεδιάζει να αναπτύξει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κατά την προσεχή τετραετία, υπό τη προϋπόθεση ότι θα βοηθήσει κι η κυβέρνηση διατηρώντας σε ισχύ το μέτρο του λεγόμενου αναπτυξιακού clowback, δηλαδή του συμψηφισμού του clawback με τις υλοποιούμενες επενδύσεις και θα δώσει ένα σταθερό και μόνιμο πλαίσιο.

Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη 4 Μαρτίου, με ομιλητές τον πρόεδρό της Θεόδωρο Τρύφων και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Δέμο. Στη συνέντευξη παρενέβη με μήνυμα του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πώς η προσήλωση στο κόστος υπονόμευση την ευρωπαϊκή επάρκεια σε φαρμακευτικά υλικά

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι παρατηρήσεις του αντιπροέδρου της ΠΕΦ Δημήτρη Δέμου για τη φαρμακευτική πολιτική της Ευρώπης. Μιλώντας για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι πολιτικές της δημοσιονομικής πειθαρχίας μετά την εισαγωγή του ευρώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο Δ. Δέμος παρατήρησε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη προσήλωσαν την πολιτική τους στο κόστος των προϊόντων και μόνο, οπότε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης οδηγήθηκε σε αποβιομηχάνιση στον τομέα των φαρμακευτικών υλικών, με όλα τα βασικά νοσοκομειακά υλικά, μάσκες, σύριγγες, γάντια, γάζες και το μεγαλύτερο μέρος των γεννόσημων φαρμάκων να εισάγονται από τρίτες χώρες.

Αυτό, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, πληρώθηκε με τραγικό τρόπο κατά την πανδημία, καθώς υπήρξε το παράδοξο φαινόμενο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διέθεταν περισσότερους αναπνευστήρες από την Ελλάδα, να λείπουν τα αναισθησιολογικά φάρμακα από τις ΜΕΘ και να μην μπορούν να κρατήσουν τον ασθενή σε μέθη για να του βάλουν τον αναπνευστήρα». Για το λόγο αυτό, η νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική, συνέχισε ο κ Δέμος, θα στοχεύσει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής των παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη κι αυτό θα βοηθήσει την σχετικά ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Οι υψηλές επιστροφές αποτρέπουν τις επενδύσεις

Ειδικά όμως για την φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας, εξήγησαν οι δύο ομιλητές, μείζον πρόβλημα είναι το clowback, δηλαδή η πολιτική επιστροφής χρήματος από τις εταιρείες προς το κράτος όταν υπάρχει υπέρβαση του ορίου του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Η επιβολή του clowback στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2012 ως μνημονιακή υποχρέωση, κι ενώ αρχικά είχε προσωρινό χαρακτήρα, σταδιακά απέκτησε μόνιμο. Το πρόβλημα, ωστόσο, για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ότι ενώ το 2012 το clowback ξεκίνησε στο 12% και στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο στο 17%, στην Ελλάδα έχει φτάσει πλέον στο 40% και με τόσο υψηλές επιστροφές η φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις.

Για τον λόγο αυτό, το 2017-2018 άρχισε με την τότε κυβέρνηση μια συζήτηση για συμψηφισμό του clawback με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και δαπάνες για παραγωγικές επενδύσεις. Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 με ποσό συμψηφισμού 50 εκατ. ευρώ και όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, οδήγησε αμέσως σε36 νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ. Το 2020 το ποσό συμψηφισμού έκλεισε στα 100 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν εισηγηθεί να κλειδώσει σε επίπεδα μεταξύ 150-200 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά κυρίως να υπάρξει κυβερνητική δέσμευση ότι θα εφαρμοστεί σταθερά για μια τετραετία τουλάχιστον, ώστε να μπορέσουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες να προχωρήσουν στην ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων τους.

Ο προγραμματισμός των φαρμακευτικών εταιρειών

Η διαδικτυακή παρουσίαση της ΠΕΦ έκλεισε με τα αναλυτικά στοιχεία για τις επενδύσεις που είτε έχουν μπει μπροστά είτε προγραμματίζονται από τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τη γερμανική Boehringer Ingelheim.

  • Adelco, νέα γραμμή παραγωγής στο Μοσχάτο.

  • Βennett, νέο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση, νέο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.

  • ΒΙΑΝΕΞ, η κορυφαία ελληνική εταιρεία με 95 χρόνια ιστορίας: επέκταση του πρώτου και του τρίτου εργοστασίου, νέο ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα.

  • ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική, επέκταση δικτύου σε Κύπρο και Βαλκάνια.

  • Boehringer Ingelheim, επέκταση παραγωγικής μονάδας στο Κορωπί.

  • Demo, ενισχύει την παραγωγή και την ερευνητική δραστηριότητα, επεκτείνει τις εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι, δημιουργεί 4 νέα εργοστάσια παραγωγής στην Τρίπολη, ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και κέντρο βιοτεχνολογίας στην Αθήνα.

  • Elpen, νέο εργοστάσιο παραγωγής στην Κερατέα, νέο ερευνητικό κέντρο στα Σπάτα.

  • Ίασις, πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο με μονάδες έρευνας και ανάπτυξης.

  • Opus Materia, επέκταση της έρευνας

  • Pharmathen, επέκταση βιομηχανικής μονάδες στις Σάπες Ροδόπης

Ετικέτες