Έξι αμφισβητούμενα πρόσωπα για τις θέσεις των νέων Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ο τίτλος ενός Επιτρόπου είναι τα θέματα που αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο στα μέλη των επιτροπών τα οποία, όπως είναι προγραμματισμένο, από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου θα αρχίζουν τις ακροάσεις των υποψήφιων.
Όμως σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αργά το βράδυ της Παρασκευής, η πρώτη ακρόαση ενδέχεται να μεταφερθεί για τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, καθώς αυτή τη στιγμή τα προβλήματα θεωρούνται ανυπέρβλητα.
Οι πολιτικοί που έχουν προταθεί από τις χώρες αλλά προκαλούν αντιδράσεις είναι:
Ντιντιέ Ρέιντερς: Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και υπουργός Άμυνας. Ο βελγικός τύπος αποκάλυψε πρόσφατα ότι ένας πρώην πράκτορας ασφαλείας παρέδωσε σε εισαγγελείς έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ο Ρέιντερς κατηγορείται για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η εισαγγελία του Βελγίου έχει αρχίσει έρευνα για το θέμα ενώ ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Προτείνεται ως Επίτροπος Νομικών Υποθέσεων. Γεννήθηκε το 1958, και είναι μέλος της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe.
Σιλβί Γκουλάρντ: Ήταν υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Μακρόν για πέντε εβδομάδες το 2017 πριν παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου αμοιβής συνεργατών της στο προσωπικό πολιτικό γραφείο της στο Παρίσι με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια μέρα που η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τη Γκουλάρντ, έγινε γνωστό στη Γαλλία ότι η αστυνομία διερευνά μία υπόθεση διαφθορά στην οποία είναι άμεσα εμπλεκόμενη. Την υπόθεση διερευνά και η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς και της απάτης της ΕΕ, Olaf. Γεννήθηκε το 1964, και είναι μέλος της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe.
Τζέινους Βοϊτσεχόφσκι: Πολωνός μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρώην ευρωβουλευτής. Εξετάζεται από τον Olaf για αμφισβητούμενα στοιχεία που παρέδωσε για να αιτιολογήσει έξοδα και και επιδόματα ταξιδιών που έλεγε ότι έκανε όταν ήταν ευρωβουλευτής. Έχει παραδεχθεί ορισμένες από τις κατηγορίες και έχει ήδη επιστρέψει στο ταμείο του ευρωκοινοβουλίου το ποσό των 11.000 ευρώ. Γεννήθηκε το 1954, και είναι μέλος της συντηρητικής ομάδας ECR.
Ζοζέπ Μπορέλ: υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας προορίζεται για Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική. Είναι Καταλανός αλλά αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του αμφισβητούν το κατά πόσο πρέπει να ασχοληθεί με τις σχέσεις της ΕΕ με το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο δήλωσε ότι είναι ανεξάρτητο από τη Σερβία αλλά δεν αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη της ΕΕ. Ο Μπορέλ δεν είναι πάντα διπλωματικός στη γλώσσα του, για παράδειγμα, έχει πει ότι η Ρωσία είναι «ένας παλιός εχθρός και απειλή». Εκτός αυτών το 2018, καταδικάστηκε με πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για διαπραγμάτευση εμπιστευτικών πληροφοριών αναφορικά με διακίνηση μετοχών. Γεννήθηκε το 1947, και είναι μέλος της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας S & D.
Τα δύο επόμενα ονόματα έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών τους και των Βρυξελών:
Ροβάνα Πλουμπ, ευρωβουλευτής, η οποία προηγουμένως κατείχε αρκετές υπουργικές θέσεις στη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Ευρωπαϊκών Ταμείων. Κατηγορήθηκε για διαφθορά το 2017, αλλά το ρουμανικό κοινοβούλιο ψήφισε κατά της άρσης της ασυλία της. Γεννήθηκε το 1960, μέλος της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας S & D.
Λάζλο Τροκσάνι: νεοεκλεγέντος ευρωβουλευτής, ο οποίος ήταν τα τελευταία πέντε χρόνια υπουργός Δικαιοσύνης στην Ουγγαρία. Θεωρείται ως ένας από τους αρχιτέκτονες του περιορισμού της ανεξαρτησίας της ουγγρικής δικαιοσύνης. Ο Τροκσάνι προορίζεται για Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι οφείλει, μεταξύ άλλων, να διασφαλίσει ότι οι χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΕΕ συμμορφώνονται με το κράτος δικαίου. Πολλοί ευρωβουλευτές θεωρούν ότι το δείγμα γραφής που έχει δώσει στη χώρα του δεν του επιτρέπει να αναλάβει τέτοια καθήκοντα. Γεννήθηκε το 1956, και είναι μέλος της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών ΕΛΚ.
Η αναφορά των ονομάτων των Πλουμπ και Τροκσάνι καθώς και οι αντιδράσεις αναφορικά με τις υποψηφιότητες τους, έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας που μιλάνε για απόφαση με πολιτικά κίνητρα. Η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι, καλούνται να επιλύσουν το πρόβλημα, είτε με επανεξέταση των υποψηφίων, είτε, αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με την εισήγηση προς τις δύο χώρες να προτείνουν νέα πρόσωπα.
Ο τίτλος του Μαργαρίτη Σχοινά
Εκτός από την αμφισβήτηση των έξι αυτών προσώπων, αναμένεται να υπάρξουν διαμάχες και για τους τίτλους ορισμένων Επιτρόπων, με μεγαλύτερες κατά του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο τίτλος «Προστασία του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» όπως θα είναι ο τίτλος του Έλληνα Επιτρόπου, έκανε τις αντιδράσεις ακόμα μεγαλύτερες μετά τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία την συνέδεσε με τη μετανάστευση και την ασφάλεια.
«Τι είναι ο Ευρωπαίος; Τι είναι ο τρόπος ζωής; Μυρίζει δεξιά αυταρχική πολιτική», δήλωσε στην εφημερίδα της χώρας της, Dagens Nyheter, η Σουηδή ευρωβουλευτής του κόμματος «Αριστερά» Μάλιν Μπιέρκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα η Αριστερά, όπως και οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι και οι Σοσιαλδημοκράτες, θα απαιτήσουν την αλλαγή του τίτλου.
Η τυπική διαδικασία
Ο πρόεδρος και οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων (συντονιστές) κάθε επιτροπής θα συσκεφθούν αμέσως μετά τις ακροάσεις, που θα αρχίσουν τη Δευτέρα, για να αξιολογήσουν τον κάθε προτεινόμενο Επίτροπο. Εντός 24 ωρών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Επιτρόπων, οι συντονιστές των κοινοβουλευτικών επιτροπών θα πρέπει να στείλουν εμπιστευτική συστατική επιστολή στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών, δηλώνοντας αν ο υποψήφιος είναι κατάλληλος τόσο για να συμμετάσχει στο Σώμα των Επιτρόπων, όσο και για την εκπλήρωση των καθηκόντων του.
Στις 15 Οκτωβρίου, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα όλων των ακροάσεων και θα προωθήσει τα συμπεράσματά της στη Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ. Αυτή με τη σειρά της θα πραγματοποιήσει την τελική αξιολόγηση και θα κηρύξει την ολοκλήρωση των ακροάσεων στις 17 Οκτωβρίου, έχοντας αναλύσει τις επιστολές αξιολόγησης από τις αρμόδιες επιτροπές και τις συστάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών. Η Διάσκεψη των Προέδρων εγκρίνει επίσης τη δημοσίευση των επιστολών αυτών, οι οποίες θα αναρτηθούν εκείνη την ώρα.
Μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων, η εκλεγείσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων και το πρόγραμμά του στη σύνοδο της Ολομέλειας του ΕΚ. Η Επιτροπή στο σύνολό της χρειάζεται την έγκριση του Κοινοβουλίου με απλή πλειοψηφία επί των εγκύρων.
Η ονομαστική ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 23 Οκτωβρίου. Μετά την εκλογή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή διορίζεται επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία.