5ο ΓΕΛ Βύρωνα: «Διαστημικοί» μαθητές σε μια πολιτεία UFO

Η ομάδα μαθητών και καθηγητών από το 5ο ΓΕΛ Βύρωνα κέρδισε διεθνή διάκριση σε διαγωνισμό διαστημικής, το υπουργείο Παιδείας όμως συνεχίζει να την αγνοεί

Το 2023 οι μαθητές της ομάδας v-space του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα διακρίθηκαν στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Europe. Κέρδισαν το πρώτο Τεχνικό Βραβείο ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Αυτό είναι κάτι που ίσως ακούσατε… ή και όχι.
Η ομάδα v-space αποτελεί δημιούργημα του hackerspace του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα. Πρόκειται για έναν ανοιχτό τεχνολογικό χώρο εξοπλισμένο με εργαλεία, υπολογιστές και λογισμικό. Ενα σημείο συνάντησης όπου άνθρωποι παθιασμένοι με την τεχνολογία μοιράζονται γνώσεις και κατασκευάζουν πράγματα.
Το hackerspace του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα υπάρχει από το 2011. Δημιουργήθηκε από τους καθηγητές πληροφορικής του σχολείου. Στόχος τότε ήταν η απλή κάλυψη των ελλείψεων που είχαν τα παιδιά στην πληροφορική. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε ταξίδι γνώσης, ανακάλυψης και δημιουργίας. Οπως εξηγεί στο Documento η καθηγήτρια πληροφορικής των παιδιών Ελένη Ρόμπολα: «Το εργαστήριο πληροφορικής ανοίγει κάθε Κυριακή απόγευμα και αποτελεί το στέκι των μαθητών που ενδιαφέρονται για την πληροφορική και τη ρομποτική. Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι μαθητές και συχνά παροτρύνονται να φέρουν και φίλους τους από άλλα σχολεία. Ολοι αντιμετωπίζονται ισότιμα. Δεν υπάρχει η έννοια της αυθεντίας ούτε κάποιος καθηγητής που τα ξέρει όλα. Η λειτουργία του σχολικού hackerspace είναι δημοκρατική. Στόχος μας είναι οι μαθητές να ξεπερνούν τον φόβο του αγνώστου και να μπουν στη λογική του hacking, δηλαδή να προσπαθήσουν για να μάθουν πώς δουλεύει μια καινούργια τεχνολογία. Θα δοκιμάσουν, θα συνεργαστούν και θα αλληλοβοηθηθούν. Είναι ένα αλτρουιστικό πάρε δώσε που σε κάνει δημιουργό από απλό χρήστη της τεχνολογίας. Αυτό θέλουμε να εμπνεύσουμε στα παιδιά και απ’ ό,τι φαίνεται όλα αυτά τα χρόνια, είναι κάτι που βρίσκει ανταπόκριση μέσα τους».

Οι μαθητές αποφασίζουν τι θα κατασκευάσουν: από ρομποτικά χέρια μέχρι παιχνίδια τεχνητής νοημοσύνης, από συστήματα κρυπτογράφησης μέχρι μικροσκοπικούς δορυφόρους. Σχηματίζουν ομάδες εργασίας και εξερευνούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να δημιουργήσουν αυτό που επιθυμούν. Η ομάδα v-space του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα έχει βασικό στόχο τη μεγιστοποίηση του εσωτερικού κινήτρου των παιδιών. Σε αντίθεση με τη σχολική καθημερινότητα, μέσω της ομάδας αποφασίζουν ελεύθερα και εξερευνούν πώς θα πετύχουν, χωρίς βαθμούς ή εξετάσεις. «Τα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι μαθητές είναι προκλήσεις του πραγματικού κόσμου» μας λέει η κ. Ρόμπολα.

«Αυτό λέγεται αυθεντική μάθηση»

«Τα παιδιά μας» τονίζει «υλοποιούν μια ιδέα που θα δουλέψει σε πραγματικές συνθήκες και λύνει ένα πρόβλημα του πραγματικού κόσμου. Αυτό λέγεται αυθεντική μάθηση».
Η φετινή ομάδα του v-space θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό της διαστημικής CanSat in Greece 2024. Σκοπός είναι να κατασκευάσουν ένα μικροσκοπικό δορυφόρο, cansat, που θα επιτελεί όλες τις βασικές λειτουργίες ενός δορυφόρου για μια συγκεκριμένη αποστολή. Ρωτήσαμε την καθηγήτρια πληροφορικής του 5ου ΓΕΛ ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει μια τόσο πρωτότυπη πρωτοβουλία, η οποία συνεχίζει να υπάρχει χάρη στην προσπάθεια των καθηγητών και των παιδιών.
«Μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ελεύθερου χρόνου των μαθητών» επισημαίνει, «καθώς και η έλλειψη πόρων για να προμηθευτούμε τα υλικά που χρειαζόμαστε. Δεν είχαμε ποτέ την υποστήριξη ατόμων που κατέχουν θεσμικές θέσεις στην εκπαίδευση. Επιβιώνουμε επειδή στην κοινωνία μας υπάρχουν ακόμη άνθρωποι».

Τους βοήθησε ο… πρώην δήμαρχος

Μετά τη νίκη της ομάδας στον εθνικό διαγωνισμό τα χρήματα δεν επαρκούσαν για να ταξιδέψουν όλα τα παιδιά στην Ισπανία όπου διεξάχθηκε ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός. Συγκεντρώθηκε ένα ποσό μέσω κάποιων μικρών εταιρειών με τη βοήθεια του τότε δημάρχου Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη, αλλά τελικά τη λύση την έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, που ήταν τότε υφυπουργός Αμυνας και κατάφερε να βρει ένα κονδύλι με το οποίο καλύφτηκαν τα έξοδα του ταξιδιού για όλα τα παιδιά. Μάλιστα ο νυν περιφερειάρχης, που έχει διατελέσει επί τρεις τετραετίες δήμαρχος Βύρωνα, κάλεσε τα παιδιά πριν και μετά το ταξίδι τους στην Ισπανία να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Ενα χρόνο μετά όλα μένουν ίδια, παρά τη διεθνή διάκριση της ομάδας. Κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τα βραβευμένα μας παιδιά, καμία υποστήριξη στους καθηγητές πληροφορικής που καθοδηγούν την ομάδα. Υπενθυμίζεται πως η πληροφορική, όπως και η γυμναστική και τα καλλιτεχνικά, ανήκει στα μαθήματα τα οποία η κυβέρνηση της «αριστείας» θεωρεί περιττά και έχουν μονές ώρες στο σχολικό πρόγραμμα, παρόλο που βοηθούν στην άνθηση των δεξιοτήτων των παιδιών.
«Θέλουμε περισσότερες ώρες, όπως επίσης χρειαζόμαστε νέο και κατάλληλο εξοπλισμό για τα εργαστήριά μας. Το μάθημά μας από το 2019 έχει γίνει μίας ώρας, ενώ έχουμε μόλις δέκα με δώδεκα υπολογιστές για 27 παιδιά» περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα η Ελ. Ρόμπολα.

Ετικέτες