52ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας βιβλία κάτω από τα δέντρα

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας βιβλία κάτω από τα δέντρα
Στο φεστιβάλ βιβλίου συμμετέχουν 200 εκδοτικοί οίκοι, έχουν στηθεί 280 περίπτερα και έχουν προγραμματιστεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις

Πέρυσι το φεστιβάλ βιβλίου, ένας από τους πιο δημοφιλείς και ιστορικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, επέστρεψε εκεί από όπου ξεκίνησε, στο Πεδίον του Αρεως. Και φέτος το ραντεβού κλείνεται στο ίδιο σημείο. Στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου που θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου συμμετέχουν 200 εκδοτικοί οίκοι. Στον χώρο διεξαγωγής του έχουν στηθεί 280 περίπτερα, ενώ έχουν προγραμματιστεί 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα.

Το κεντρικό αφιέρωμα του φεστιβάλ που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) έχει τίτλο «Νεολαία και ανάγνωση. Από σένα η άνοιξη εξαρτάται» και επικεντρώνεται στις νεότερες γενιές και στον τρόπο που ευαισθητοποιούνται σε σημαντικά ζητήματα της εποχής, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, η ορθή χρήση της τεχνολογίας, η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και στον ρόλο του βιβλίου στη διαμόρφωση της σύγχρονης σκέψης. Από το πλούσιο πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουμε την εκδήλωση με το αρχιγεωγραφόπουλο της επιτυχημένης σελίδας «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!» και της σειράς βιβλίων από τις εκδόσεις Διόπτρα που απαντά σε ερωτήσεις του κοινού (Κυρ. 19.30, σκηνή «Φραντς Κάφκα»), την παρουσίαση του αφηγηματικού χάρτη «Πού έκαναν sex στην Αθήνα του μεσοπολέμου;» (Τρ. 19.30, σκηνή «Λόρδος Βύρωνας», εκδόσεις red n’ noir), με ομιλητές τους Νίκο Σκοπλάκη (ιστορικός – μεταφραστής), Εύα Γανίδου (δρ φιλολογίας) και Τάσο Θεοφίλου (συγγραφέας), την παρουσίαση του βιβλίου «Ο άλλος μικρασιατικός πόλεμος.

Μια μέρα μετά, την Τετάρτη στις 18.30, διοργανώνεται στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Τα κινηματογραφικά στοιχεία στη νεοελληνική πεζογραφία», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ο διάλογος της ελληνικής πεζογραφίας με τον κινηματογράφο 1949-2009. Μέθοδος – παραδείγματα – εκτιμήσεις», η επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Τίνα Λεντάρη συνομιλεί με τη συγγραφέα Νάντια Φραγκούλη (σκηνή «Λόρδος Βύρωνας», εκδόσεις Γκόνη). Την Παρασκευή στις 20.30 διοργανώνεται η παρουσίαση του βιβλίου «50 χρόνια Δημοκρατίας. Μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων 1974- 2024» του Στέλιου Παρασκευόπουλου (σκηνή «Δεν ξεχνώ», εκδόσεις Ι. Σιδέρης).

Με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα, θα παρουσιαστεί σήμερα Κυριακή (στις 20.30, στην κεντρική σκηνή) η εκδήλωση «Ο Φραντς Κάφκα στο θέατρο – Η προσέγγιση της Ομάδας “Σημείο Μηδέν”». Ο Νίκος Κοσκινάς, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ, και η Μαρία Σικιτάνο, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συζητούν για τον Κάφκα στο θέατρο και την ιδιαίτερη προσέγγιση της Ομάδας «Σημείο Μηδέν».

Λίγο νωρίτερα, στις 19.00, στο ίδιο σημείο, θα πραγματοποιηθεί η μουσική εκδήλωση: «Το ταξίδι της ελληνικής μουσικής», μια συναυλία-περιήγηση στον πλούτο της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας σε επιμέλεια του Ισίδωρου Πάτερου.

INFO
Ωρες λειτουργίας: Δευτ. – Πέμ. 18.00 έως 22.30, Παρ. & Σάββ. 18.00 έως 23.00, Κυρ. 10.30 έως 15.00 & 18.00 έως 22.30

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter