Σταθμοί, γεγονότα και αριθμοί που πρέπει να γνωρίζετε ανηφορίζοντας στο Ηρώδειο όπου ο Ίαν Άντερσον θα γιορτάσει μισό αιώνα από την ίδρυση του συγκροτήματος
Οι Jethro Tull δημιουργήθηκαν το 1967 στο Λούτον της Αγγλίας από τον Ιαν Αντερσον (κιθάρα, φλάουτο, φωνή). Την αρχική σύνθεση συμπλήρωναν οι Μάικλ Στίβενς στην κιθάρα, Τζέφρι Χάμοντ στο μπάσο και Τζον Εβανς στα τύμπανα.
Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από τον Τζέθρο Ταλ (1674-1741), τον εμπνευστή της Γεωργικής Επανάστασης στην Αγγλία.
Ο δημιουργός του εξώφυλλου του «Aqualung» Μπέρτον Σίλβερμαν, μέλος του Hall of Fame των σχεδιαστών από το 1990, πληρώθηκε μόλις 1.500 δολάρια εφάπαξ, ενώ το όνομά του δεν αναφέρεται καν στους συντελεστές του δίσκου.
Το «Locomotive breath» είναι το πλέον πολυδιασκευασμένο τραγούδι των Jethro Tull, με 52 εκτελέσεις του να περιλαμβάνονται σε επίσημες κυκλοφορίες καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, αλλά και το πλέον πολυπαιγμένο στις συναυλίες των Jethro Tull (1.729 φορές). Ακολουθεί το «Aqualung» με 1.689 ζωντανές εκτελέσεις.
Ο Ιαν Αντερσον απέκτησε το πρώτο του φλάουτο, ένα γυαλιστερό Selmer Gold Seal, το καλοκαίρι του 1967, δίνοντας ως αντάλλαγμα μια κιθάρα Fender Stratocaster.
Το πρώτο τους άλμπουμ, με τίτλο «This was», κυκλοφόρησε το 1968, με τους Μικ Αμπρααμς (κιθάρα), Γκλεν Κόρνικ (μπάσο) και Κλάιβ Μπάνκερ (τύμπανα) να πλαισιώνουν τον Ιαν Αντερσον.
Το «Stand up», που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1969, είναι το μοναδικό άλμπουμ των Jethro Tull που έφτασε στο νούμερο 1 των βρετανικών τσαρτ. Η υποδοχή του κοινού στο άλμπουμ ήταν τόσο ενθουσιώδης που οι Jethro Tull ψηφίστηκαν ως το τρίτο καλύτερο βρετανικό συγκρότημα, πίσω από τους Beatles και τους Rolling Stones.
Παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν εμφανίστηκαν στο Γούντστοκ, η μουσική τους ήταν παρούσα αφού πολλά κομμάτια τους ακούγονταν στα διαλείμματα μεταξύ των εμφανίσεων των συγκροτημάτων.
Εδωσαν την πρώτη συναυλία ως Jethro Tull στις 14 Δεκεμβρίου 1967 στο περίφημο Marquee του Λονδίνου. Είχαν προηγηθεί και μερικές ακόμη αλλά με άλλο όνομα. Η τελευταία δόθηκε στις 31 Ιουλίου 2011 στο Μόναχο. Ιαν Αντερσον και Μάρτιν Μπαρ (τα μοναδικά τότε εναπομείναντα μέλη από την αυθεντική σύνθεση) ακολούθησαν σόλο καριέρα.
Ο μπασίστας Ντέιβιντ Γκούντιερ και ο πληκτράς Τζον Ο’Χάρα είναι οι δύο μουσικοί –μαζί φυσικά με τον Ιαν Αντερσον– που συνδέουν την τελευταία περίοδο των Jethro Tull (2007-2012) με το σήμερα.
Τον Φεβρουάριο του 1989 κερδίζουν το πρώτο βραβείο Grammy που έδωσε η μουσική ακαδημία στην κατηγορία καλύτερη hard rock/metal ερμηνεία για το άλμπουμ «Crest of a knave», αφήνοντας με την μπουκιά στο στόμα τους Metallica που ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί για το «…And justice for all». Μάλιστα όταν ο Αλις Κούπερ ανακοίνωσε τον νικητή όλοι ξέσπασαν σε γέλια νομίζοντας ότι έκανε πλάκα.
Τον Μάιο του 1992 οι Jethro Tull εμφανίστηκαν στο Ηρώδειο, με τον Γιώργο Νταλάρα να ερμηνεύει ντουέτο με τον Ιαν Αντερσον το «John Barleycorn» των Traffic και το «Ruby Tuesday» των Rolling Stones. Μάλιστα το πρώτο συμπεριλήφθηκε στο ζωντανό άλμπουμ «A little light music» που κυκλοφόρησε τον ίδιο χρόνο.
Ο μοναδικός από την αυθεντική σύνθεση των Jethro Tull που δεν βρίσκεται σήμερα στη ζωή είναι ο μπασίστας Γκλεν Κόρνικ, ο οποίος πέθανε στις 28 Αυγούστου 2014, σε ηλικία 67 ετών.
Το 2004 ο Ντέιβιντ Πάλμερ, ο οποίος έπαιζε πλήκτρα στους Jethro Tull την περίοδο 1972-80, υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλαγής φύλου και έκτοτε ζει με το όνομα Ντι Πάλμερ.
Το «Thick as a brick» που κυκλοφόρησε το 1972 είναι στην πραγματικότητα ένα τραγούδι χωρισμένο σε δύο μέρη, ένα για κάθε πλευρά του δίσκου. Η ραδιοφωνική έκδοση που κυκλοφόρησε είχε διάρκεια 3.01 λεπτά και περιλαμβάνεται και σε αρκετές συλλογές.
Η ασιατική και ειδικότερα η ινδική είναι η αγαπημένη κουζίνα του Ιαν Αντερσον.
Σύμφωνα με τον… αστικό θρύλο ο Ιαν Αντερσον αποφεύγει τις χειραψίες όπως ο διάβολος το λιβάνι, εξαιτίας της φοβίας του για τα μικρόβια.
Για σχεδόν 30 χρόνια ο Ιαν Αντερσον ήταν ιδιοκτήτης ιχθυοτροφείων σολομού που απασχολούσαν περισσότερους από 400 εργαζόμενους. Μάλιστα ήταν ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός καπνιστού σολομού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Αντερσον συμμετείχε παίζοντας φλάουτο στη νέα εκτέλεση του τραγουδιού «Mother Europe» του Λέσλι Μαντόκι. Το τραγούδι γράφτηκε το 1989 μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και ο Ούγγρος μουσικός το επανακυκλοφόρησε βλέποντας την ακροδεξιά να απειλεί την Ευρώπη.
Το άλμπουμ «War child» προοριζόταν αρχικά να κυκλοφορήσει ως σάουντρακ μιας μαύρης κωμωδίας με θέμα τις περιπέτειες μιας νεκρής έφηβης στη μετά θάνατον ζωή. Τελικά η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ και ο δίσκος αποτέλεσε την έβδομη επίσημη κυκλοφορία των Tull.
Η τελευταία φορά που οι Jethro Τull εμφανίστηκαν στο Ηρώδειο ήταν στις 14/7/2003, με την πανσέληνο εκείνου του Ιουλίου να στέκεται επιβλητική πάνω από το αρχαίο θέατρο.
Το 1968 ο θρυλικός Τόνι Αϊόμι των Black Sabbath αποτέλεσε για λίγες εβδομάδες μέλος των Jethro Tull, μετά την αποχώρηση του Μικ Αμπρααμς και μέχρι την έλευση του Μάρτιν Μπαρ.
21 στούντιο άλμπουμ έχουν κυκλοφορήσει συνολικά από το 1967 μέχρι το 2003 οι Jethro Tull, που αριθμούν και επτά ζωντανές ηχογραφήσεις
7 εκατ. αντίτυπα έχει πουλήσει παγκοσμίως το «Aqualung», το μοναδικό άλμπουμ των Jethro Tull που έχει γίνει πλατινένιο, και μάλιστα τρεις φορές
3.249 συναυλίες έδωσε το συγκρότημα από το 1967 μέχρι το 2011
7 είναι τα προσωπικά άλμπουμ του Ιαν Αντερσον
137 σταθμούς περιλαμβάνει η περιοδεία του Ιαν Αντερσον για τον εορτασμό των 50 χρόνων των Jethro Tull
4.500 δολάρια είναι η τιμή εκκίνησης στο eBay για το ακριβότερο αντικείμενο που αφορά τους Jethro Tull. Πρόκειται για ένα πόστερ από το «A passion play»
13 είναι συνολικά οι εμφανίσεις των Jethro Tull στην Ελλάδα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου 1991 στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και η τελευταία στις 20 Ιουλίου 2010 στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη
INFΟ
Σάββατο 15 Ιουνίου στις 20.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Εισιτήρια €45, 60, 80, 100 – φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ €30