5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη Unifil και γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τις θέσεις της στον Λίβανο

Η Unifil, η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, κατηγόρησε τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) για σκόπιμες και τρομακτικές παραβιάσεις τις τελευταίες ημέρες. Αρκετές από τις θέσεις της έχουν δεχθεί πυρά, προκαλώντας παρεμβάσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, μεταξύ άλλων.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών, ο Guardian απαντά σε 5+1 ερωτήσεις για τους κυανόκρανους, και εξετάζει το ιστορικό της βίας.

Τι είναι η Unifil και τι κάνει;

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο ιδρύθηκε για να περιπολεί τα νότια σύνορα της χώρας μετά την εισβολή του Ισραήλ το 1978. Το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει έκτοτε ανανεώσει και επεκτείνει επανειλημμένα την εντολή της, ιδίως κατά τη διάρκεια της 18ετούς κατοχής του νότιου Λιβάνου από το Ισραήλ μεταξύ 1982 και 2000. Ο ρόλος του ΟΗΕ ανανεώθηκε περαιτέρω στο τέλος του πολέμου του 2006 με τη Χεζμπολάχ.

Στον πυρήνα του, ο οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει την ειρήνη στις περιοχές μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ. Για να το επιτύχει αυτό, παρακολουθεί οποιεσδήποτε κινήσεις ισραηλινών ή λιβανέζικων δυνάμεων πέρα από τη «μπλε γραμμή», μια γραμμή 75 μιλίων (120 χλμ.) που έχει χαρτογραφηθεί από τον ΟΗΕ και έχει γίνει de facto σύνορο. Έχει επίσης αναλάβει να βοηθήσει τον εθνικό στρατό του Λιβάνου να κρατήσει την περιοχή ελεύθερη από μαχητές. Αυτό δεν έχει λειτουργήσει επειδή η Χεζμπολάχ, η ισχυρότερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη του Λιβάνου, ελέγχει ουσιαστικά το νότιο τμήμα της χώρας.

Ποιοι είναι και πού επιχειρούν;

Η δύναμη Unifil αποτελείται από 10.000 άτομα και προέρχεται από 50 χώρες, υποστηριζόμενη από περίπου 800 άτομα πολιτικό προσωπικό. Η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων με πάνω από 1.200 ένστολους, ακολουθούμενη από την Ινδία, τη Γκάνα, το Νεπάλ και την Ιταλία. Η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία συνεισφέρουν επίσης στρατεύματα και έχουν μιλήσει για την ασφάλειά τους. Η περιοχή επιχειρήσεων οριοθετείται από τον ποταμό Λιτάνι στα βόρεια και την μπλε γραμμή στα νότια. Οι δυνάμεις του ΟΗΕ επιχειρούν από 29 θέσεις σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο.

Τι συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες;

Από τότε που το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο την 1η Οκτωβρίου, οι δυνάμεις του έχουν επανειλημμένα πυροβολήσει θέσεις της Unifil, καθώς και γιατρούς και πρώτες βοήθειες. Η Unifil κατηγόρησε τις IDF για μια σειρά παραβιάσεων, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης εισόδου σε μια βάση την Κυριακή. Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, Ζαν Πιέρ Λακρουά, δήλωσε τη Δευτέρα ότι πέντε μέλη της είχαν τραυματιστεί τις τελευταίες ημέρες και ότι ο ΟΗΕ είχε διαμαρτυρηθεί γι’ αυτό στο Ισραήλ.

Τι έχει δηλώσει το Ισραήλ;

Το Ισραήλ απαίτησε από τους στρατιώτες του ΟΗΕ να εκκενώσουν την περιοχή, γεγονός που θα αδρανοποιούσε ουσιαστικά τη δύναμη. Λέει ότι η Unifil έχει αποτύχει να κρατήσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ – οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ για χρόνια – έξω από τον νότιο Λίβανο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τις απώλειες της Unifil». Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της Unifil ότι δέχθηκε σκόπιμα πυρά. Κατηγορεί επίσης τους στρατιώτες ότι «παρέχουν ανθρώπινη ασπίδα» στη Χεζμπολάχ.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ τοποθετούν τις δυνάμεις τους κοντά στις θέσεις της Unifil.

Μπορεί η Unifil να ανταποδώσει τα πυρά όταν δέχεται επίθεση;

Τεχνικά ναι, αν και στην πράξη δεν το κάνει. Ως ειρηνευτική αποστολή, η Unifil λέει ότι «το προσωπικό της μπορεί να ασκήσει το εγγενές δικαίωμα της αυτοάμυνας» και μπορεί να χρησιμοποιήσει «αναλογική και σταδιακή χρήση βίας» για την προστασία των αμάχων που απειλούνται άμεσα με σωματική βία.

Πώς είναι οι σχέσεις Ισραήλ-ΟΗΕ;

Το Ισραήλ έχει εχθρικές σχέσεις με τον ΟΗΕ και έχει επιτεθεί σε σχολεία, ιατρικά κέντρα και εργαζόμενους σε υπηρεσίες βοήθειας. Ο ανταγωνισμός αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του ρόλου που έχουν διαδραματίσει επί δεκαετίες τα όργανα βοήθειας και δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην προστασία των Παλαιστινίων και στην ανάδειξη των καταχρήσεων υπό ισραηλινή κατοχή.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τον παγκόσμιο οργανισμό ότι μεροληπτεί εναντίον του. Ο Νετανιάχου τον έχει αποκαλέσει «οίκο του σκότους» και «βάλτο αντισημιτικής χολής». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει μιλήσει κατά των δολοφονιών του Ισραήλ, έγινε πρόσφατα persona non grata.

Διαβάστε επίσης

Νέο ευρωπαϊκό ράπισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

ΗΠΑ: Έσκισε ελληνικές σημαίες σε εστιατόριο γιατί… νόμιζε ότι ήταν του Ισραήλ (Video)

Ανοχύρωτοι και νομικά ακάλυπτοι οι «ήρωες» εθελοντές πυροσβέστες – Ο άδικος χαμός των δύο νέων ανέδειξε τις μαύρες τρύπες στο φτηνό δόγμα Κικίλια

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Εκτός ελέγχου η βία μεταξύ των ανηλίκων – Η κυβέρνηση ονειρεύεται καταστολή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του

Βουλιαγμένη: Εμπρησμός σε γνωστό εστιατόριο – Βρέθηκαν μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό

Mε σεβασμό στον Θανάση Καρτερό

Ετικέτες