44ο Φεστιβάλ Δράμας: Ο Χρυσός Διόνυσος στην ταινία «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή

44ο Φεστιβάλ Δράμας: Ο Χρυσός Διόνυσος στην ταινία «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή

H ταινία «Brutalia, εργάσιμες μέρες» (Brutalia, days of labour) του Μανώλη Μαυρή, μια αλληγορία για την ανθρώπινη φύση και τις σχέσεις εξουσίας που ακροβατεί ανάμεσα στο θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία, απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο στην τελετή λήξης του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (18/9) στο Δημοτικό Ωδείο.

Ο Μανώλης Μαυρής αφιέρωσε το βραβείο στην σύντροφο του, την ηθοποιό Κατερίνα Ζησούδη (πρωταγωνίστρια σε δύο ταινίες που επίσης διαγωνίζονταν στο φετινό φεστιβάλ) και το 4 μηνών μωρό τους που ήταν εκεί. Η ταινία απέσπασε ακόμα τέσσερις διακρίσεις (Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών, Τιμητική Διάκριση Σκηνικών, αλλά και το βραβείο της Fipresci).

Το Ειδικό βραβείο της επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού (αποτελούμενη από τους: Ελένη Ανδρουτσοπούλου, Στέλλα Θεοδωράκη, Παναγιώτη Ιωσηφέλη, Μενέλαο Καραμαγγιώλη, Χριστίνα Μπίθα) μοιράστηκαν δύο ταινίες: το «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου για την «τολμηρή αισθητική του ματιά, που την εκφράζει με μια γραφή συνυφασμένη απόλυτα με το θέμα του», και το «Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδη, για την «τόσο βαθιά ελλειπτική έκφραση του πόνου που φέρνει ο χωρισμός».

Ο Νίκος Τσεμπερόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Soul Food» με θέμα την ιδιαίτερη σχέση ενός έφηβου με μια μεγαλύτερη γυναίκα που υφίσταται bullying, ενώ συνολικά οκτώ διακρίσεις, ανάμεσά τους το Βραβείο Κοινού, το Βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Onassis Film Development Grant, εξασφάλισε το ευρηματικό animation «Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη.

Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας μοιράστηκαν ο Βασίλης Κουτσογιάννης για το «Βανκούβερ» της ‘Αρτεμης Αναστασιάδου και ο Απόλλωνας Σαρρής για το «Soul Food», ενώ τη διάκριση καλύτερης γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Μαίρη Μηνά για την ταινία «Α Summer Place» της Αλεξάνδρας Mατθαίου. Τιμητική διάκριση ερμηνείας έλαβε επίσης ο μικρός πρωταγωνιστής της ταινίας του Γιώργου Τελτζίδη «Souls all unaccompanied», Jouvany Guirguis, τον οποίο ο σκηνοθέτης ανακάλυψε σε δομή. Ο Γ. Τελτζίδης αφιέρωσε το βραβείο σε όλα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα.

Βραβείο σεναρίου δόθηκε στην Βαγγελιώ Σουμέλη για την ταινία «Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα». Βραβείο ντοκιμαντέρ έλαβε η ταινία «Every Sunday» σε σκηνοθεσία Καίτης Παπαδήμα.

Το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία «Son Of Sodom» (Ο Γιός των Σοδόμων) του Theo Montoya από την Κολομβία.

Την τελετή λήξης άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τις κριτικές επιτροπές, τους σκηνοθέτες αλλά και τη νεολαία της Δράμας που αγκάλιασε τη διοργάνωση.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος συνεχάρη τους συντελεστές του Φεστιβάλ για την φετινή άρτια οργάνωση. «Το φετινό φεστιβάλ είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε διοργανώσει και είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Η πόλη μας απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλες προσδοκίες» ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η Διευθύντρια Πολιτισμού της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ανακοίνωσε την έμπρακτη στήριξη του θεσμού, με τη θέσπιση τριών νέων χρηματικών βραβείων. «Μέσα από το Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Δράμας, ανακαλύψαμε νέες φωνές που αξίζει να ακουστούν», υπογράμμισε. «Γι’ αυτό αποφασίσαμε, οι Έλληνες κινηματογραφιστές που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό να λάβουν το Onassis Film Development Grant. Φέτος ο Μανώλης Μαυρής και ο ‘Αρης Καπλανίδης θα λάβουν 10.000 ευρώ ο καθένας, για να αναπτύξουν το σενάριο μεγάλου μήκους τους. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ δημιουργούμε ένα βραβείο συμπερίληψης και αποδοχής: το Queer Drama Award του Onassis Culture. Το βραβείο απονέμεται στο ‘A summer place’, μία από τις ταινίες μικρού μήκους του Εθνικού Διαγωνιστικού με ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ».

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ζώρας ανέφερε πως «η χώρα έχει ανάγκη ένα προπτυχιακό τμήμα κινηματογράφου. Ήδη δημιουργήθηκε μια ακαδημαϊκή ομάδα που γνωρίζει καλά τον κινηματογράφο. Στήσαμε το πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχει κατατεθεί στο υπουργείο και βρίσκεται σε φάση έγκρισης. Του χρόνου ίσως δούμε τους πρώτους φοιτητές», προσέθεσε. «Είναι μια οφειλόμενη πράξη προς τον αείμνηστο Αντώνη Παπαδόπουλο…»

Η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη υπογράμμισε πως «οι τέσσερις και πλέον δεκαετίες που μετρά το Φεστιβάλ δεν είναι διόλου αμελητέο διάστημα, κι αυτό λέει πολλά όχι μόνο για τη διάρκεια του θεσμού αλλά και για την πόλη που τον στήριξε διαχρονικά. Το Φεστιβάλ όμως διατηρεί αμείωτη την νεανική του ορμή -γεγονός που φάνηκε και από την φετινή διοργάνωση. Το ΥΠΠΟΑ στηρίζει διαχρονικά το Φεστιβάλ αναγνωρίζοντας την σημαντική καλλιτεχνική και κοινωνική του επίδραση και με τις επιχορηγήσεις του προς αυτό συμβάλλει στην πολιτιστική αποκέντρωση και την ανάπτυξη της Περιφέρειας».

«Χαίρομαι διπλά φέτος», είπε ο Πάνος Κουάνης, ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ. «Στο Φεστιβάλ πνέει ένας πολύ δυνατός άνεμος ανανέωσης: στις υποδομές του, στο branding, και το σημαντικότερο στο πρόγραμμά του. Φέτος ξεκινάμε μια πολυεπίπεδη συνεργασία που ακουμπά όλους τους άξονες που μας ενδιαφέρουν: παραγωγή, κατάρτιση, ψηφιοποίηση».

Ο πρόεδρος του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας συνεχάρη όλους όσους «βοήθησαν για να υπάρχει αυτό το Φεστιβάλ διαχρονικά. Τουλάχιστον τρεις γενιές ξεκίνησαν από εδώ και στη συνέχεια εδραιώθηκαν στον χώρο. Το ΕΚΚ υπήρξε ανέκαθεν αρωγός του». Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Δεμερτζής, δήλωσε «περήφανος που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την 44η διοργάνωση», και ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές, εργαζόμενους και εθελοντές του DISFF.

Αναλυτικά τα βραβεία: https://www.dramafilmfestival.gr/.

Documento Newsletter