3ο Λύκειο Μυτιλήνης: Μαθητές αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο, γιατί καταργήθηκε η θεωρητική – Μιλούν στο documentonews.gr

Φωτογραφία Facebook 3ο Λύκειο Μυτιλήνης

Σε εξαναγκαστικές μεταγραφές και μάλιστα λίγο πριν τις πανελλήνιες ωθεί τους μαθητές του 3ου λυκείου Μυτιλήνης το Υπουργείο παιδείας, μετά το πρωτοφανές κύμα συμπτύξεων σε όλη τη χώρα μεθοδεύοντας με τον τρόπο αυτόν την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Συγκεκριμένα, με το «έτσι θέλω» καταργήθηκε η θεωρητική κατεύθυνση του σχολείου εξαναγκάζοντας τους 9 μαθητές του τμήματος να κάνουν μεταγραφή σε άλλο σχολείο σε μια περίοδο, όπου θα έπρεπε να είναι απερίσπαστοι για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρουν μαθήτριες του σχολείου στο documentonews.gr, ενημερώθηκαν για την εξέλιξη αυτή μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι γονείς θέλοντας να διασφαλίσουν το δικαίωμα των παιδιών τους στην εκπαίδευση απέστειλαν εξώδικο στους αρμόδιους φορείς περιμένοντας να πράξουν τα αυτονόητα.

Το documentonews.gr συνομίλησε με δύο μαθήτριες του 3ου λυκείου Μυτιλήνης και τα όσα είπαν επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ένα πράγμα, η εκπαίδευση δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Εξαναγκαστική μεταγραφή

Λίγες μέρες αφότου χτύπησε το σχολικό κουδούνι για την νέα χρονιά, οι μαθητές της τρίτης λυκείου στο 3ο λύκειο Μυτιλήνης ήρθαν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση. Συγκεκριμένα, η διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε τους μαθητές της τρίτης λυκείου, που επέλεξαν την θεωρητική κατεύθυνση, πως πρέπει να κάνουν μεταγραφή σε ένα άλλο σχολείο. Ο λόγος; Επειδή ήταν 9 παιδιά. Πρόκειται για την γνωστή τακτική συγχωνεύσεων, στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση με στόχο να «Σαρδελοποιήσει» τους μαθητές και να αφανίσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Στο άκουσμα αυτής της απόφασης γονείς και μαθητές του 3ου λυκείου Μυτιλήνης ξεσηκώθηκαν με αταλάντευτη αποφασιστικότητα κάνοντας καταλήψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η Καλλιόπη Θεοδοσίου , μαθήτρια της θεωρητικής κατεύθυνσης του 3ου λυκείου Μυτιλήνης δηλώνει στο documentonews.gr “Μας ενημέρωσαν για την αλλαγή γύρω στις 20/9 και μας ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει να κάνουμε μεταγραφή σε άλλο σχολείο. Αρχικά, όλο το σχολείο έκανε αποχή για μια εβδομάδα. Μετά ωστόσο τα υπόλοιπα παιδιά από τις άλλες κατευθύνσεις έπρεπε να ξεκινήσουν τα μαθήματα, οπότε τελείωσε η κατάληψη. Κάνουμε απλώς τα μαθήματα της γενικής παιδείας. Είναι σα να μην υπάρχουμε στο σχολείο, γιατί δεν υπάρχει πρόγραμμα για τα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης”.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης συνιστά και το γεγονός, πως δύο φιλόλογοι θέλησαν εθελοντικά να κάνουν μάθημα στα παιδιά και η δευτεροβάθμια τις παρεμπόδισε. Η Καλλιόπη αναφέρει χαρακτηριστικά «Δύο καθηγήτριες, που μας έκαναν πέρυσι στην κατεύθυνση, θέλησαν φέτος εθελοντικά να μας κάνουν στα κενά τους τα μαθήματα κατεύθυνσης για να μη μείνουμε πίσω στην ύλη, αλλά λίγες μέρες μετά έδωσαν διαταγή από την δευτεροβάθμια, να μη μας κάνουν εθελοντικά μάθημα. Πάμε στο σχολείο και από τις 7 ώρες τις 5 είμαστε στα παγκάκια χωρίς να κάνουμε τίποτα. Τώρα ουσιαστικά μας λένε ότι πάρθηκε η απόφαση της μεταγραφής και λένε στους γονείς μας να υπογράψουν και να συναινέσουν. Όλα τα παιδιά είμαστε σε μια άθλια κατάσταση, γιατί δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή την αλλαγή αυτή τη στιγμή που έχουμε τόσο άγχος με το διάβασμα των πανελληνίων».

«Νόμος και τάξη» και στην εκπαίδευση

Ο δικηγόρος των εννέα παιδιών Στρατής Πέτρου ξεκαθαρίζει στο documentonews.gr,«Στις 8/10 κοινοποιήσαμε με εξώδικο στην διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο υπουργείο παιδείας και στην εισαγγελία πρωτοδικών Μυτιλήνης. Ζητάμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση και να διδαχθούν τα μαθήματα της κατεύθυνσης τους. Είχαν δηλώσει από τη δευτέρα λυκείου τα μαθήματα αυτά, την ανανέωσαν με την επανεγγραφή στο σχολείο και κανείς δεν ενημέρωσε τότε ότι θα πρέπει να αλλάξετε σχολείο. Ξεκίνησαν τα μαθήματα και μετά από δύο εβδομάδες τους ενημερώνουν πως πρέπει να αλλάξουν σχολείο».

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός, πως το σχολείο, στο οποίο «διέταξε» η δευτεροβάθμια να πάνε έχει στην θεωρητική κατεύθυνση έχει 6 μαθητές, δηλαδή λιγότερους. O Στρ. Πέτρου αναφέρει σχετικά «Ας μην κρυβόμαστε. Πρόκειται για μια οικονομίστικη λογική. Το ότι ορίζουμε έναν ελάχιστο αριθμό μαθητών για να μη διορίζουμε καθηγητές. Αυτό που γίνεται κατά σύστημα εδώ και χρόνια είναι ότι γίνονται εγκρίσεις για να λειτουργούν ολιγομελή τμήματα που είναι κάτω από το όριο και φέτος έχουν δοθεί εγκρίσεις για εκατοντάδες ολιγομελή τμήματα με λιγότερο από 9 μαθητές. Δεν υπάρχει λόγος να εξαιρεθούν αυτά τα παιδιά. Δε μπορείς να υποχρεώσεις τα παιδιά να πάρουν μεταγραφή. Δεν προβλέπεται αυτό από τον νόμο. Αν δεν αποκατασταθεί άμεσα όλο αυτό θα προσφύγουμε δικαστικά».

Το ψυχολογικό «ρόλερ κόστερ» των Πανελλαδικών

Όποιος είχε την «τύχη» να φοιτήσει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα γνωρίζει, πως οι πανελλήνιες είναι μια περίοδος άγχους και πίεσης, που “κλειδώνει” τη νέα γενιά σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο αποκλειστικής προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Οι μαθητές του 3ου λυκείου, ωστόσο, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, που θα αλλάξει συθέμελα την καθημερινότητα τους σε μια περίοδο, που η ψυχολογία τους είναι ήδη αρκετά εύθραυστη.

Η Κατερίνα Δεμερτζή, μια ακόμη μαθήτρια του 3ου λυκείου δηλώνει στο documentonews.gr, «Με τα μαθήματα του σχολείου θα είχαμε μια επιπλέον βοήθεια για την προετοιμασία μας. Στο σχολείο έχουμε πολύ καλούς καθηγητές. Με επηρεάζει ψυχολογικά η ιδέα του ότι αυτή τη φάση θα πρέπει να αλλάξω σχολείο με άλλους συμμαθητές και καθηγητές. Είναι μια μεγάλη αλλαγή. Θα είμαστε κάπως στο περιθώριο, γιατί θα είμαστε τα καινούρια παιδιά και θα χρειαστεί χρόνος για να ενταχθούμε. Αυτόν τον χρόνο εγώ θέλω να τον διαθέσω στο διάβασμα μου. Υπονομεύεται η παιδεία με αυτό, που κάνουν, γιατί ουσιαστικά θέλουν να μειώσουν τον προϋπολογισμό. Εμείς όμως την πληρώνουμε. Στην τρίτη λυκείου, που είναι μια τόσο σημαντική χρονιά, αντί να μας στηρίξουν και να στηρίξουν γενικότερα την εκπαίδευση θέλουν να πετύχουν άλλα πράγματα».

Διαβάστε επίσης

Καραμανλής και Σαμαράς προκαλούν ξανά ταραχή στο Μαξίμου – Νέα κοινή εμφάνιση μετά το «άκυρο» στο γαλάζιο πάρτι

«Εγκληματική οργάνωση» στην Κέρκυρα αλά Χαλκίδα – Συλλήψεις εφοριακών και λογιστή

Η ΓΣΕΕ κάνει ψηφιακές… πλάτες στην κυβέρνηση

Μεγάλη συναυλία μνήμης για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο – Πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω live streaming

«Τραγωδία στο Γουέμπλεϊ – Ξεφτιλιστήκαμε»: Πυρά από τα βρετανικά ΜΜΕ για την ήττα της Αγγλίας από την Ελλάδα

Η Μενδώνη μύγα στο σπαθί της δεν σηκώνει…

Οι ηγέτες που εξόντωσε το Ισραήλ – Ποια είναι τα 25 ανώτατα στελέχη του «άξονα της αντίστασης» που έχει καταφέρει να δολοφονήσει