3ο γραφείο πολυτελείας για τον ηγεμόνα Μητσοτάκη

Στον 6ο όροφο του Μεγάρου Μποδοσάκη, έκτασης 1.307 τ.μ., με απεριόριστη θέα και σε απόσταση αναπνοής από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή

Το νέο του γραφείο, τρίτο κατά σειρά, ετοιμάζεται να «εγκαινιάσει» ο πρωθυπουργός. Βρίσκεται στον 6ο όροφο του Μεγάρου Μποδοσάκη, απ’ όπου με μισή περιστροφή της καρέκλας του γραφείου του θα έχει θέα προς τον Λυκαβηττό, το κοινοβούλιο, τον Εθνικό Κήπο, το Καλλιμάρμαρο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός αλλά και την Ακρόπολη. Εκεί βρισκόταν μέχρι πρότινος το γραφείο του CEO της Eurobank και η χρήση του θα είναι «just in case», όπως μας μετέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, αφού οι σκέψεις για παρεμβάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να υλοποιούνται άμεσα, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο εντός του Μεγάρου της Βουλής δεν προσφέρει τις ανέσεις που αρμόζουν σε έναν ηγέτη του διαμετρήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον ίδιο όροφο, ο οποίος αποτελείται από μόλις 1.307 τ.μ., θα «στριμωχτεί» ένα ακόμη γραφείο για τον Κώστα Τασούλα. Οχι, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το γραφείο που διατηρεί εντός του κοινοβουλίου ούτε να προβεί σε ανακαίνιση. Οπως μας ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εκεί θα μπορεί να συγκαλεί συσκέψεις με τους γενικούς διευθυντές των υπηρεσιών της Βουλής, γεγονός που «θα διευκολύνει το σύστημα». «Αμφιβάλλω ότι γνωρίζει τους γενικούς διευθυντές…» ήταν το καυστικό σχόλιο έμπειρου κοινοβουλευτικού, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι τους αυτοματισμούς των γραφειοκρατικών διαδικασιών εντός του κοινοβουλίου. «Πρόκειται για απόδειξη καθεστωτισμού. Ενώ έχουν “πλούσια” γραφεία, θέλουν κι άλλα. Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου!» κατέληξε σκωπτικά.

Εναν όροφο πιο κάτω θα βρίσκεται το γραφείο του Ακη Σκέρτσου. Ο παρακολουθούμενος από το Predator υπουργός Επικρατείας με την απέχθεια –εν μέσω κορύφωσης της πανδημικής κρίσης– σε ένα «πολυτελές σύστημα υγείας» και τις περγαμηνές του πολιτικού «μπάτλερ» του Γιάννη Στουρνάρα ή του γενικού διεκπεραιωτή του ΣΕΒ θα μεταφερθεί άμεσα από τις εγκαταστάσεις του πρώην υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επί της Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ στο Μέγαρο Μποδοσάκη θα μετακινηθεί και η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, όπως και άλλες υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου που είναι εγκατεστημένες –μεταξύ άλλων– στο Μέγαρο της Βουλής.

Το μίσθωμα

Οι υπογραφές στο συμβόλαιο μίσθωσης του πολυτελούς κτιρίου από τη Βουλή των Ελλήνων έπεσαν στις 22 Δεκεμβρίου 2023 και συγκεκριμένα από τον Κων. Τασούλα και την πρόεδρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη Αθηνά Δεσύπρη. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του γραφείου Τύπου της Βουλής, το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 13.460 τ.μ., αποτελείται από ισόγειο, έξι ορόφους και δύο υπόγεια, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1949 και ολοκληρώθηκε το 1958, ενώ φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Πλουμιστού, ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας. «Στο Μέγαρο Μποδοσάκη θα στεγασθούν κυρίως οι διοικητικές υπηρεσίες της Βουλής που σήμερα στεγάζονται σε διάφορα μίσθια επί των οδών Σέκερη και Βασιλίσσης Σοφίας» κατέληγε το δελτίο Τύπου, με το επίρρημα της πρότασης να αποτελεί σήμα πως δεν επρόκειτο μόνο για «συγκέντρωση των διαφόρων υπηρεσιών της Βουλής πλησίον του κεντρικού Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων», όπως αναγράφεται στην απόφαση που υπογράφει ο Κων. Τασούλας για τη μίσθωση του Μεγάρου.

Σύμφωνα με το 12ετές μίσθωμα, για το πρώτο έτος –με εξαίρεση τους τρεις πρώτες μήνες που ήταν η περίοδος μετακόμισης– το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 275.000 ευρώ. «Συνολικά για το πρώτο μισθωτικό έτος της μισθώσεως εγκρίνουμε το ποσό των 2.475.000 ευρώ και για το δεύτερο έτος μίσθωσης 285.000 ευρώ (σ.σ.: μηνιαίως) και συνολικά για το δεύτερο μισθωτικό έτος της μισθώσεως το ποσό των 3.420.000 ευρώ» σημειώνεται στην απόφαση και συμπληρώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2026 «το μηνιαίο μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, κατά το ποσοστό μεταβολής (αύξησης) του μέσου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του τελευταίου δωδεκαμήνου […], όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ ή οποιαδήποτε άλλη οριζόμενη από τον νόμο αντίστοιχη δημόσια υπηρεσία ή αρχή, μη δυνάμενου να υπολείπεται της μίας ποσοστιαίας μονάδας (1,0%)». 

Στα παραπάνω έξοδα δεν προσμετρώνται η μετακόμιση των διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών της Βουλής ούτε οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στο κτίριο. Μέχρι στιγμής οι μοκέτες αντικαταστάθηκαν από πατώματα τύπου laminate, οι χώροι είναι φρεσκοβαμμένοι, ενώ έχουν εγκατασταθεί τα απαιτούμενα δίκτυα επικοινωνιών και πληροφοριακών συστημάτων.

Η επιβάρυνση 

Ο σχεδιασμός προέβλεπε «μείωση των λειτουργικών δαπανών μέσω της μεσομακροπρόθεσμης οικονομίας κλίμακος που θα επιτευχθεί στο κόστος των μισθωμάτων», όπως επισημαίνεται στην απόφαση μίσθωσης, καθώς η Βουλή δεν θα ανανεώσει το μίσθωμα για το Μέγαρο Αρβανίτη, ενώ θα πάψει να χρησιμοποιεί ένα από τα δύο κτίρια επί της οδού Σέκερη. Φευ! Σύμφωνα με τις αποφάσεις που είναι αναρτημένες στην «Κοινοβουλευτική Διαφάνεια», ακόμη και το μειωμένο μίσθωμα του Μεγάρου Μποδοσάκη για το 2024 επιβαρύνει κατά 300.000 ευρώ ετησίως τον προϋπολογισμό της Βουλής συγκριτικά με το κόστος ενοικίασης των δύο κτιρίων των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώνεται. Μάλιστα, η ετήσια επιβάρυνση για το 2025 εκτοξεύεται σε 1.238.040 ευρώ λόγω της αύξησης του μισθώματος για το Μέγαρο Μποδοσάκη. Ως εκ τούτου, το εγχείρημα της «μείωσης των λειτουργικών δαπανών» δεν πήγε και πολύ καλά!

Κι όλα αυτά την ώρα που αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές ισχυρίζονται πως το επιπλέον ετήσιο κόστος από τη μίσθωση του Μεγάρου Μποδοσάκη θα ήταν μερικές χιλιάδες ευρώ, οι οποίες βία θα έφταναν τις 300.000 ευρώ για το 2024 και 500.000 ευρώ για το 2025.

Το «στρίμωγμα»

Υπάλληλοι της Βουλής βάζουν μεν θετικό πρόσημο σε σχέση με τις νέες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο Μέγαρο Μποδοσάκη, όμως δεν λείπουν τα προβλήματα συνωστισμού ή και «σπασίματος» υπηρεσιών σε διαφορετικούς ορόφους λόγω της «κατάληψης» του 5ου και του 6ου ορόφου από το Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα φέρονται να αντιμετωπίζουν οι διευθύνσεις προσωπικού και οικονομικών υπηρεσιών. «Υπάρχει τμήμα που “έσπασε” στον 2ο και τον 4ο όροφο» τόνισε υπάλληλος της Βουλής, εξηγώντας πως τα πολυάριθμα τμήματα είναι αυτά που αναγκάζονται να στριμωχτούν. «Χρειαζόταν ένας όροφος ακόμη. Αν η Βουλή δεν παραχωρούσε τον 5ο όροφο, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα» υπογραμμίζει και εκφράζει την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί.

Παράλληλα, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τη διανομή των γραφείων στο Μέγαρο της Βουλής. Κοινοβουλευτική πηγή της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το προεδρείο ζητά γραφεία από τις κοινοβουλευτικές ομάδες προκειμένου να δοθούν σε υπηρεσίες της Βουλής. Ωστόσο, κύκλοι από το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας μάλιστα ότι αναμένεται να διατεθούν κι άλλοι χώροι στις κοινοβουλευτικές ομάδες λόγω της μεταφοράς υπηρεσιών στο Μέγαρο Μποδοσάκη.

Η ασφάλιση

Συμβατική υποχρέωση από την απόφαση μίσθωσης του κτιρίου ήταν η ασφάλιση του Μεγάρου. Συγκεκριμένα, στην απόφαση περιλαμβάνεται η εξής πρόβλεψη: «Η Βουλή των Ελλήνων αναλαμβάνει την ασφάλιση του Μισθίου με δικαιούχο τυχόν ασφαλίσματος το Ιδρυμα Μποδοσάκη σε αξιόπιστη ασφαλιστική εταιρεία λειτουργούσα στην Ελλάδα, για τις βασικές κατηγορίες ασφάλισης που ήδη καλύπτονται στο κτίριο». 

Η απόφαση ασφάλισης υπογράφηκε πέντε μέρες μετά τη σύναψη του συμβολαίου μίσθωσης του Μεγάρου. Η ανάθεση έγινε στην Εθνική Ασφαλιστική αντί 36.800 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία που ανήκει στο πολυσυζητημένο fund CVC είχε υποβάλει προσφορά ήδη από τις 21 Δεκεμβρίου 2023. Δηλαδή μία μέρα προτού υπογραφεί το συμβόλαιο μίσθωσης.

Cosmos και κοσμάκης…

Στις 27 Φεβρουαρίου 2024 υπογράφεται από τον «συντονιστή της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» της Βουλής η απόφαση για την «ανάθεση προμήθειας και εγκατάστασης ενεργών συσκευών δικτύου» στο Μέγαρο Μποδοσάκη με κόστος 133.500 ευρώ. Η ανάθεση έγινε στην εταιρεία Cosmos Business Systems ΑΕΒΕ, ενώ προσφορές είχαν υποβάλει και οι Information Technology Professional Solutions ΙΚΕ και SysteCom ΑΕ. Κανείς δεν μπορεί να εκφράσει ενστάσεις για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών από τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία διαθέτει υποκαταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Λευκωσία, ακόμη κι αν παραβλεφθεί ότι ο ιδιοκτήτης της Δημήτρης Δάφνης φέρεται να μην έκρυψε ποτέ τις «γαλάζιες» κομματικές αναφορές του. Ωστόσο, πρόσφατα δημοσιεύματα έφεραν την Cosmos Business Systems στο επίκεντρο. Και όχι για τους καλύτερους λόγους.

Αρχές Οκτωβρίου του 2023, λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη των «New York Times» για λόμπινγκ μεταξύ Huawei και Αδωνη Γεωργιάδη, το Documento έφερε στο φως ότι σε σύμβαση 6,8 εκατ. ευρώ φορέα που υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενεπλάκη εμμέσως ο κινεζικός κολοσσός, που βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ, μέσω της αναδόχου κοινοπραξίας. Ω του θαύματος, μία από τις δύο εταιρείες της κοινοπραξίας ήταν η Cosmos Business Systems, ενώ το έργο αφορούσε «παροχή υπηρεσιών ασύρματης πρόσβασης στους χώρους των ΑΕΙ» μέσω διαγωνισμού που προκήρυξε η ΕΔΥΤΕ ΑΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας) το 2021.

Για την υλοποίηση του έργου η ΕΔΥΤΕ προπλήρωσε μέρος των χρημάτων της σύμβασης προκειμένου η Cosmos Business Systems να παραγγείλει τον «εξοπλισμό απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρεία στο εξωτερικό», όπως υπογραμμιζόταν στα έγγραφα της σύμβασης που είναι αναρτημένα στη Διαύγεια. Ουσιαστικά το δημοσίευμα της εφημερίδας απέδειξε πως ο ισχυρισμός του τότε υπουργού Εργασίας και αντιπροέδρου της ΝΔ ότι «η Huawei δεν έχει πάρει καμία κρατική δουλειά στη χώρα μας» ήταν ψευδής.

Δύο μήνες μετά την αποκάλυψη του Documento, από την Cosmos Business Systems αποχώρησαν «μετά από 23 χρόνια» οι Vodafone και Infoquest, με τον Δ. Δάφνη να γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος αποκτώντας το 99% της εταιρείας. «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τις διοικήσεις των εταιρειών – μετόχων μας και ιδιαίτερα τον κύριο Θόδωρο Φέσσα, Πρόεδρο του Ομίλου Quest και τον κύριο Χάρη Μπρουμίδη, Πρόεδρο της Vodafone, για την έμπρακτη και ουσιαστική συνεισφορά τους, στην ανάπτυξη της Cosmos στα 23 αυτά χρόνια, σε όλες τις δύσκολες και εύκολες στιγμές και για την αμέριστη εμπιστοσύνη που έδειξαν στην διοίκηση της Cosmos και εμένα προσωπικά» σημείωνε εισαγωγικά ο Δ. Δάφνης στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την εξαγορά.

Στις αρχές Απριλίου η εταιρεία απασχόλησε εκ νέου την επικαιρότητα. Οπως δημοσίευσε το Politico, η Cosmos Business Systems είναι μία εκ των δέκα ελληνικών εταιρειών που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο τρόπος που τους κατακυρώθηκαν ψηφιακά έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ανεξάρτητη αρχή έκανε έφοδο σε γραφεία εταιρειών και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη Αθηνά Δεσύπρη με τον πρόεδρο της Βουλή Κων. Τασούλα κατά την υπογραφή του συμβολαίου μίσθωσης

 

Δείτε επίσης:

Ο ανάλγητος Μητσοτάκης δίνει πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ

Θρίλερ στον Σχοινιά: Πάνω από 20 μέρες στη θάλασσα η σορός – Τι εξετάζουν οι αρχές

Καιρός: Ζέστη και αφρικανική σκόνη – Πότε και σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο (LIVE)

Ανδρουλάκης, ο μονόκερος

Κατσιγιάννη στο documentonews: Συμμετέχω στις ευρωεκλογές για να διεκδικήσω δυναμικά την αξιοπρεπή διαβίωση όλων

Πανελλαδικές 2024: Μαθήματα ειδικότητας σήμερα για τα ΕΠΑΛ – Αρχίζουν οι εξετάσεις στα γυμνάσια

Ετικέτες