3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη

3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων που θα γίνει 26-30 Ιουνίου.

Για τρίτη χρονιά φέτος πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης. Η διοργάνωση ήδη συζητιέται ως θεσμός, ενώ καταφέρνει από την πρώτη στιγμή να συγκεντρώσει κοινό από όλη την Ελλάδα. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η πνευματική ζύμωση που φαίνεται να συντελείται μεταξύ κοινού και ομιλητών. Στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις οι συζητήσεις στα πάνελ πυροδότησαν δεκάδες άλλες εκτός των αιθουσών και κυρίως στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Γεωργίου Κατεχάκη, δηλαδή ανάμεσα στο εμβληματικό Μεγάλο Αρσενάλι και στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ομιλητές από 17 χώρες –συγγραφείς (μεταξύ των οποίων 70 Έλληνες), ακαδημαϊκοί, μεταφραστές, διανοούμενοι και καλλιτέχνες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αργεντινή, το Μεξικό, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, το Περού και την Κόστα Ρίκα-, που λαμβάνουν μέρος σε περισσότερες από 60 θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια, θεατρικά δρώμενα, περφόρμανς, συναυλίες, γύρω από βιβλία σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, από 35 εκδότες.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης μίλησαν για τη θετική ανταπόκριση του κοινού και ανακοίνωσαν ότι τα επόμενα χρόνια το Φεστιβάλ θα επεκταθεί και στα ανακαινισμένα Ενετικά Νεώρια. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, Μανώλης Πιμπλής, έκανε μια αποτίμηση των προηγούμενων χρόνων και μίλησε για το φετινό πρόγραμμα, ενώ εξέφρασε την προσδοκία των διοργανωτών να αποκτήσει το φεστιβάλ διεθνή χαρακτήρα.

Στη συζήτηση υπήρξε παρέμβαση από τις συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη και Λένα Διβάνη. Η πρώτη μίλησε για την πολύ θετική εμπειρία της από το φεστιβάλ. Η δεύτερη το σύγκρινε με την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην οποία συμμετείχε πριν από λίγες μέρες και σχολίασε πως η ΔΕΒΘ είναι σαν σαν γηραιά κυρία ενώ το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων μοιάζει με εγγονάκι της.

Το φετινό πρόγραμμα έχει κεντρικό θέμα «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική», ένα θέμα επίκαιρο λόγω των επερχόμενων Ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου αλλά και εξαιτίας της σταθερής ανόδου της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, στις οποίες μεταξύ άλλων συμμετέχουν:

– Την Τετάρτη 26 Ιουνίου: Ο Ιταλός συγγραφέας και διευθυντής του λογοτεχνικού φεστιβάλ Pordenonelegge.it, Αλμπέρτο Γκαρλίνι (Alberto Garlini – «Ο νόμος του μίσους») και ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής, Πολεοδομίας και Πολιτισμικής Γεωγραφίας στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης (Paris I) και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών.

– Την Πέμπτη 27 Ιουνίου: Ο πολυβραβευμένος Βούλγαρος συγγραφέας Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Georgi Gospodinov, Διεθνές Βραβείο Man Booker 2023, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Βουλγαρίας 2021, βραβείο Strega Europeo 2021, κ.ά. – «Εκεί όπου δεν είμαστε»), ο Αμερικανός συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, Άντονι Πάγκντεν (Andony Pagden – «Η επιδίωξη της Ευρώπης. Μια ιστορία») και ο Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής Αρχαιολογίας και Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ («Αρχαιολογία, έθνος και φυλή»).

– Την Παρασκευή 28 Ιουνίου: Η Αντιγόνη Βλαβιανού, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η Τιτίκα Δημητρούλια, καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας, και ο Παναγιώτης Κορλίρας, ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην πρόεδρος της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας («Μικρές ιστορίες για την Ευρώπη»).

– Το Σάββατο 29 Ιουνίου: Ο Ηλίας Κολοβός, καθηγητής οθωμανικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Γιάννης Σκαλιδάκης, διδάσκων Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Γιάννης Δημητρακάκης, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

– Την Κυριακή 30 Ιουνίου: Ο Λουκάς Τσούκαλης, συγγραφέας («Η ενηλικίωση της Ευρώπης») και καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po), ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Επιπλέον, καθώς το 2024 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την πτώση της δικτατορίας και τη γένεση της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, οι συμμετέχοντες στο ΦΒΧ θα συζητήσουν και για τις προκλήσεις της ελληνικής δημοκρατίας και τις λογοτεχνικές της αποτυπώσεις:

– Την Παρασκευή 28 Ιουνίου: Οι συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη, βραβευμένη πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική προσφορά του έργου της και Νίκη Τρουλλινού («Οδός Σόλωνος»), ο συγγραφέας και μεταφραστής Ανδρέας Αποστολίδης («Romantica»), ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης», Γιάννης Μπασκόζος («Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών») και ο Νικόλας Α. Σεβαστάκης («Καταγωγή ή οι ιστορίες των άλλων»), καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Μεταξύ των ξένων συγγραφέων που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ είναι η Αμερικανίδα, Κάρα Χόφμαν, ο Γάλλος Ματιάς Ενάρ, ο Ολλανδός Ίλια Λέοναρντ Πφέιφερ (Ilja Leonard Pfeijffer – «Grand Hotel Europa») η Αργεντινή Μαριάνα Ενρίκες, ο Τούρκος ποιητής Τζεβάτ Τσαπάν (Cevat Çapan – «Ήρθαν με μια κληματόβεργα απ’ την Κρήτη»), η Τουρκάλα ποιήτρια Αϊσέ Λαχούρ Κίρτουντς.

Και φέτος το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων συνεργάζεται με το Φεστιβάλ ΛΕΑ- Λογοτεχνία εν Αθήναις και έτσι δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει συζητήσεις με τη Μεξικανή συγγραφέα Γκουαδαλούπε Νέτελ, την Ισπανίδα ποιήτρια και μυθιστοριογράφο Σάρα Μέσα, τον συγγραφέα από την Κόστα Ρίκα και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Κάρλος Φονσέκα, τον Περουβιανό Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, την Κλαούντια Νέιρα (Claudia Neira) από τη Νικαράγουα, την Πιλάρ Ρέγιες (Pilar Reyes), διευθύντρια Σύνταξης του Λογοτεχνικού Τμήματος του Εκδοτικού Ομίλου Penguin Random House, τον Μεξικανό συγγραφέα και δοκιμιογράφο Χόρχε Βόλπι, τον Ισπανό Χουάν Κρουζ Ρουίς (Juan Cruz Ruíz), δημοσιογράφο και έναν εκ των ιδρυτών της ιστορικής εφημερίδας El Pais.

Η φετινή διοργάνωση εστιάζει για πρώτη φορά και στα μεταφραστικά ζητήματα κι αυτό θα είναι το θέμα ενός πάνελ με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων μεταφραστών, του Βρετανού Ντέιβιντ Κόνολι και από ελληνικής πλευράς, των Ρίτας Κολαΐτη, Κατερίνας Σχινά και Κώστα Αθανασίου.

Φέτος εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία με το PEN Greece, το επίσημο παράρτημα στην Ελλάδα του PEN International, έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς στον χώρο της προώθησης της λογοτεχνίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης, με αφορμή την κυκλοφορία του φυλλαδίου «Know Her Words» («Γνωρίστε τις λέξεις της»), στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας της Επιτροπής Γυναικών Συγγραφέων του PEN International για την ανάδειξη της καλύτερης γραφής από γυναίκες συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο.

Επίσης, το φεστιβάλ συνεργάζεται με καταξιωμένους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της πόλης των Χανίων (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων, Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων).

Όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές τα βιβλία τόσο των τιμώμενων συγγραφέων όσο και όλων των συμμετεχόντων στις θεματικές συζητήσεις, θα βρίσκονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο συμπράττουν βιβλιοπωλεία της πόλης (Comixadiko, Σαμιαμύθι, Σποράκι, Το Τρενάκι).

Η ομάδα που μαζί με τον Μανώλη Πιμπλή διοργανώνει και φέτος το φεστιβάλ αποτελείται από τους: Λένα Ματσιώρη (υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος), Βασίλη Κιμούλη (γραφείο Τύπου & επικοινωνία), Κυριακή Μπεϊόγλου
(σύμβουλος έργου & οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων), Ζωή Γεωργούλα (υπεύθυνη οργάνωσης & παραγωγής έργου), Λευτέρη Μπλέτσα (σύμβουλος τεχνολογίας & ιστοσελίδας – συντονιστής ομάδας εθελοντών).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες στην ιστοσελίδα www.chaniabookfestival.gr/

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση φωτογραφιών Robert McCabe στο Μουσείο Ακρόπολης

Θεατρικά Βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» και «Δημήτρης Χορν»: Αυτοί είναι οι νικητές

H «Ταράτσα του Φοίβου» επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για να γιορτάσει το αθηναϊκό αστικό καλοκαίρι

Documento Newsletter