30 Μαΐου 1941: Ο Γλέζος και ο Σάντας κατεβάζουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη

30 Μαΐου 1941: Ο Γλέζος και ο Σάντας κατεβάζουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη

Ξημερώματα της 30ής Μαΐου 1941 και η αντίσταση των ελλήνων ενάντια στη γερμανική κατοχή αποκτά πρόσωπο σε δυο νεαρούς άντρες.

Οι 19χρονοι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο κατεβάζουν  από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία και υψώνουν την ελληνική. Τους ήταν βαρύ να βλέπουν να κυματίζει το σύμβολο των ναζί στον αθηναϊκό ουρανό. Την ώρα που οι Γερμανοί κόμπαζαν για την κατάκτηση της Κρήτης οι δυο φοιτητές ταπείνωσαν το Γ’ Ράιχ.

Ο συμβολισμός αυτής της παράτολμης πράξης και το μήνυμα της ήταν ξεκάθαρο, οι Έλληνες θα συνέχιζαν να αντιστέκονται. 

Ο Γλέζος κι ο Σάντας είχαν καταστρώσει μέρες πριν το σχέδιο τους. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και αναζήτησαν οποιαδήποτε πληροφορία, σχετική,  με τον Ιερό Βράχο. Μελέτησαν κάθε πιθανή εκδοχή και  ανακάλυψαν πως η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου. Ένα μικρό άνοιγμα που βρίσκεται πάνω από την Μυκηναϊκή Κρήνη. Πρόκειται για μια φυσική σχισμή, που δημιουργήθηκε όταν αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα του βράχου.

Το δύσκολο ήταν να καταφέρουν να ξεφύγουν από τη γερμανική περίπολο και τους φρουρούς. Χρησιμοποιώντας τις σκαλωσιές  που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές σκαρφάλωσαν στον ιερό βράχο και πιάνοντας στον ύπνο τους στρατιώτες κατέβασαν από τον ιστό τη γερμανική σημαία. Η φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σημαία με τη σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές, πανικοβλημένες, διέταξαν ανακρίσεις.

Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, ενώ οι γερμανοί φρουροί εκτελέστηκαν. Αυτή η πράξη αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων που άρχισε σιγά σιγά να οργανώνει μικρές ομάδες αντίστασης. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.

 

Documento Newsletter