2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Ιστορικές συναντήσεις σπουδαίων συγγραφέων με φόντο το Ενετικό Λιμάνι

2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Ιστορικές συναντήσεις σπουδαίων συγγραφέων με φόντο το Ενετικό Λιμάνι
Φωτογραφία: Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας / Χαρά Δημητρίου

Χανιά, αποστολή

Ο Κουβανός Λεονάρδο Παδούρα, ο Νικαραγουανός Σέρχιο Ραμίρες και ο Κολομβιανός Σαντιάγο Γκαμπόα πίνουν ρακή και συνομιλούν για λογοτεχνία και πολιτική. Ακούγεται σαν σενάριο; Κι όμως. Οι τρεις κορυφαίοι λατινοαμερικανοί συγγραφείς μαζί με τον Αργεντινό «φωτογράφο των συγγραφέων» Ντανιέλ Μορντζίνσκι είχαν μια σπάνια συνάντηση ιστορικής βαρύτητας πριν από λίγες μέρες στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων προσκεκλημένοι του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (οι τέσσερίς τους επισκέφθηκαν τη χώρα μας στο πλαίσιο της σύμπραξης του φεστιβάλ με εκείνο του ΛΕΑ), μιας διοργάνωσης που όπως όλα δείχνουν έχει ήδη γίνει θεσμός.

Το φεστιβάλ –στα εγκαίνια φέτος παραβρέθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου–  ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και αποτέλεσε για δεύτερη χρονιά πόλο έλξης για το κοινό όλων των ηλικιών με δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πέντε μέρες της διοργάνωσης.

Φιλοξένησε πάνω από εκατό συγγραφείς και ανθρώπους του βιβλίου από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, την Κούβα. Στην καρδιά του βρέθηκε η έννοια της ταυτότητας στα πεδία της λογοτεχνίας και της Ιστορίας όσο και στο πλαίσιο επίκαιρων κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Με κεντρικό αφιέρωμα «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο», οι επιμέρους θεματικοί άξονες περιστράφηκαν γύρω από το τραύμα της ανταλλαγής πληθυσμών, την έννοια της ταυτότητας στο έργο του Καβάφη και του Καζαντζάκη, την ταυτότητα φύλου και το αναδυόμενο ζήτημα του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, το εμβληματικό Μεγάλο Αρσενάλι, η Πύλη Sabbionara, το Πολιτιστικό Κέντρο Χρυσόστομος και το Γυαλί Τζαμί φιλοξένησαν τις συζητήσεις και τις παράλληλες εκδηλώσεις και πλημμύρισαν και φέτος από κοινό όλων των ηλικιών από τα Χανιά αλλά και άλλα σημεία της Ελλάδας – σημειωτέον, το νεότερο ηλικιακά ήταν εκείνο που παρακολούθησε τη συναυλία της Λένας Πλάτωνος με τα μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, με ερμηνευτή τον Γιάννη Παλαμίδα.

Η ομιλία της Χανιώτισσας Ιωάννας Καρυστιάνη η οποία συγκίνησε βαθιά το κοινό με την ειλικρίνειά της και η βράβευσή της από τον Δήμο Χανίων καθώς και η συμμετοχή στο φεστιβάλ του Θεόδωρου Τερζόπουλου και όσα είπε για το θέατρο και τη σχέση του με τον Χάινερ Μύλλερ υπήρξαν από τις σημαντικότερες στιγμές. Και φέτος οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μετά τις εκδηλώσεις στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Γεωργίου Κατεχάκη μέχρι αργά τη νύχτα.

Η διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και φέτος ήταν άψογη σε όλα τα επίπεδα κάτι που δείχνει ότι η ομάδα του διευθυντή του φεστιβάλ Μανώλη Πιμπλή, δηλαδή η Λένα Ματσιώρη, ο Βασίλης Κιμούλης, η Ζωή Γεωργούλα, ο Λευτέρης Μπλέτσας και η Κυριακή Μπεϊόγλου αλλά και όσοι εργαζόμενοι του δήμου και της Περιφέρειας και εθελοντές συμμετείχαν συντονίστηκαν απόλυτα. Πολύ καλά λειτούργησε για άλλη μια χρονιά και το βιβλιοπωλείο του φεστιβάλ με τη σύμπραξη βιβλιοπωλείων των Χανίων.

Documento Newsletter