Το 2ο Books n’ Beer Fest ανοίγει σήμερα (Παρασκευή 3 Ιουνίου) τις πόρτες του στο Πεδίον του Αρεως.
Το 2ο Books n’ Beer Fest, το οποίο διοργανώνουν οι εκδόσεις red n’ noir, θα διεξαχθεί στην πλατεία Πρωτοµαγιάς (Πεδίον Αρεως) στις 3, 4 και 5 Ιουνίου. Συγκεκριµένα, την Παρασκευή από τις 15.00 έως τις 22.00 και το Σάββατο και την Κυριακή από τις 11.00 έως τις 22.00. Τρεις µέρες, 63 εκδόσεις, δύο µικροζυθοποιίες, τρεις ετικέτες µπίρας, τέσσερις θεµατικές, 13 εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις, ψιλή κουβέντα και αµέτρητα βαρέλια µπίρας.
Μια μισογυνική σκευωρία στην Αθήνα του μεσοπολέμου
Κείμενο
Τάσος Θεοφίλου
Εκδότης red n’ noir
Στις 6 Ιανουαρίου του 1931, μέρα των Φώτων, μετά τις οκτώ το πρωί και ενώ ατμόσφαιρα θαλπωρής και γιορτινή διάθεση επικρατoύν σε όλη την Αττική, δύο διαβάτες εντοπίζουν δύο δέματα καλυμμένα με παλιά λινάτσα στην κοίτη του Κηφισού. Αφού η περιέργεια τους οδηγεί στην απόφαση να τα ανοίξουν, διαπιστώνουν ότι το ένα δέμα περιέχει τον κορμό ενός άντρα κι ένα αριστερό χέρι, ενώ το άλλο δύο πόδια και ένα δεξί χέρι.
Από την πρώτη ιατροδικαστική εξέταση προκύπτει ότι το πτώμα ανήκει σε άντρα ηλικίας τριάντα με σαράντα χρόνων, το σώμα φέρει περί τα δώδεκα τραύματα από φαλτσέτα ή στιλέτο και επιπλέον φέρει εγκαύματα στα δάχτυλα και σε άλλα μέρη του κορμού.
Υστερα από ανακρίσεις και έρευνες μερικών ημερών η αστυνομία συμπεραίνει ότι το τεμαχισμένο πτώμα ανήκει στον εργολάβο Μίμη Αθανασόπουλο και καταλήγει στην εκδοχή ότι κύριες ένοχες για το έγκλημα είναι η πεθερά του θύματος, Αρτέμιδα Κάστρου, η σύζυγός του, Φούλα Αθανασοπούλου, η υπηρέτριά τους και ο ανιψιός της πεθεράς. Οι τέσσερις οδηγούνται στη φυλακή.
Πρόκειται για μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις στα εγκληματολογικά χρονικά του νεοελληνικού κράτους. Η υπόθεση είναι ακόμη και σήμερα γνωστή ως αυτή της «κακούργας πεθεράς» ή του «καημένου Αθανασόπουλου» ή του «εγκλήματος στου Χαροκόπου» ή του «τεμαχισμένου πτώματος στον Κηφισό».
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκινάει 14 μήνες μετά, στις 18 Φεβρουαρίου 1932, και ο μεσοπολεμικός ρεπόρτερ Μ. Γοργός παρακολουθεί και καταγράφει την εξέλιξή της εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας. Μέσα από τα ρεπορτάζ του ξετυλίγεται, μέρα με τη μέρα και συνεδρίαση με τη συνεδρίαση, το κουβάρι μιας από τις πιο πολύκροτες μισογυνικές σκευωρίες στα δικαστικά χρονικά του νεοελληνικού κράτους.
El pueblo unido jamás será vencido
Κείμενο
Δανάη Ταχτάρα
Μεταφράστρια, διδάκτωρ μετάφρασης
Τα «Χρώματα πολέμου» του Ανχελ ντε λα Κάγιε σε μετάφραση Κρίτωνα Ηλιόπουλου (εκδόσεις red n’ noir) είναι ένα κόμικς για εκείνα τα άτομα που ελκύονται από τον σαγηνευτικό κόσμο της ζωγραφικής και επιθυμούν να γνωρίσουν τον μαγικό ρεαλισμό του Χούλιο Κορτάσαρ, όπως επίσης και για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη ιστορία της Λατινικής Αμερικής, νιώθουν θαυμασμό και έχουν παράδειγμα τους δίκαιους κοινωνικούς αγώνες των λαών της.
Οι λαοί της Χιλής, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης μεταξύ άλλων κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 υπέστησαν την κρατική τρομοκρατία με τη μορφή μαζικών βασανιστηρίων, φυλακίσεων, εξαφανίσεων και δολοφονιών, υπό την καθοδήγηση και εκπαίδευση των τότε κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της CIA. Ο Ντε λα Κάγιε, μέσω των πρωταγωνιστών του, εξιστορεί με ειλικρίνεια την πραγματικότητα χιλιάδων ατόμων. Η ειλικρίνειά του είναι ωμή και αναπόφευκτα σοκάρει και σημαδεύει τη μνήμη του αναγνωστικού κοινού, όμως αποτελεί, όπως αναφέρει και ο ίδιος στον επίλογο του βιβλίου, μια μορφή δικαιοσύνης. Διαβάζοντας λοιπόν τα «Χρώματα πολέμου» περιπλανιόμαστε στους δρόμους του Παρισιού, στοχαζόμαστε γύρω από τον ρόλο της τέχνης πρωτίστως, ενώ συμμετέχουμε στην απόδοση δικαιοσύνης που οφείλουμε στους λατινοαμερικανικούς λαούς και όχι μόνο.
Το απαραίτητο άνοιγμα του διαλόγου
Κείμενο
Τίνα Αντωνίου
Ψυχαναλύτρια
Ο Πολ Μπ. Πρεθιάδο γεννήθηκε ως Μπεατρίς στο Μπούργκος της Ισπανίας το 1970. Εζησε ως γυναίκα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, έως το 2014 που ξεκίνησε τη φυλομετάβαση και άλλαξε το όνομά του σε Πολ. Τον Νοέμβριο του 2019 μίλησε μπροστά σε 3.500 ψυχαναλυτές στο ετήσιο συνέδριο της σχολής του φροϊδικού αιτίου στο Παρίσι. Απευθύνεται στους ειδικούς ενός επαγγέλματος που τον αντιμετωπίζει ως ψυχικά άρρωστο άτομο και τους καλεί να αναζητήσουν μαζί ένα νέο παράδειγμα, εγκαταλείποντας την «απαρχαιωμένη επιστημολογία της έμφυλης διαφοράς». Αντλεί έμπνευση από το βιβλίο του Κάφκα «Αναφορά σε μια ακαδημία» στο οποίο ένας πίθηκος σε ένα επιστημονικό συνέδριο εξηγεί ότι για να επιβιώσει στην ανθρώπινη κοινωνία αναγκάστηκε να κλειστεί στο κλουβί της ανθρώπινης υποκειμενικότητας, να βυθιστεί στη θλίψη και στον αλκοολισμό.
Ο λόγος του είναι φορτισμένος με πάθος, τα επιχειρήματά του βασίζονται στο ριζοσπαστικό πολιτικό και θεωρητικό του έργο, αλλά και στην προσωπική του εμπειρία, τόσο ως διεμφυλικού ατόμου όσο και ως ψυχαναλυόμενου. Ολο το εγχείρημά του δεν αποσκοπεί στην ακύρωση της ψυχανάλυσης ως θεραπευτικής διαδικασίας, αλλά σε μια πιο ανοιχτή, πιο συμπεριληπτική εκδοχή της θεωρίας και της πρακτικής της. Το έργο του Πρεθιάδο, όπως και οι προηγούμενες συμβολές του, παρά την ένταση που το διαπερνά, αποσκοπεί στο άνοιγμα του διαλόγου και όχι στην καταγγελία.
Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον
Κείμενο
Μι Δέλτα
Κοινωνιολόγος
Στις 7 Οκτωβρίου του 2020 ένα πολύχρωμο αντιφασιστικό ποτάμι κατέκλυσε τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και τους δρόμους γύρω από τη Λουκάρεως. Σε νομικό επίπεδο είχαμε μια απόφαση που ικανοποίησε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Από τους 57 κατηγορούμενους οι 50 κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, επτά από αυτούς για διεύθυνση, ενώ από τους υπόλοιπους 43 οι 21 κρίθηκαν ένοχοι και για ακόμη ένα κακούργημα κατά περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουζίντ Εμπάρακ. Σαράντα καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης και από αυτούς οι 35 εξακολουθούν να είναι κρατούμενοι, αφού επί συνόλου 43 αιτήσεων αναστολής που εκδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθηνών μόνο οι πέντε έγιναν δεκτές και μάλιστα η πιο ηχηρή από αυτές, η αναστολή του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη, αναιρέθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου ύστερα από αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στις 15 Ιουνίου 2022 αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας. Το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο ξεκινά το εφετείο είναι ελαφρώς διαφοροποιημένο. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στη φυλακή, η απεύθυνσή της στην κοινωνία είναι σαφώς μειωμένη, ωστόσο νέες φράξιες και ομαδοποιήσεις ξεπηδούν στον ακροδεξιό – ναζιστικό χώρο που φιλοδοξούν να πάρουν τη θέση τους στον πολιτικό δημόσιο βίο. Θεωρούμε πως η ενημέρωση της κοινωνίας και στο νομικό επίπεδο με αφορμή το εφετείο αποτελεί μια σημαντική διαδικασία καθώς μπορεί να ενεργοποιήσει συζητήσεις που θα επαναφέρουν στη συλλογική μνήμη το διαρκές ζήτημα της απειλής του νεοναζισμού. Στοιχεία δηλαδή που βοηθούν στην ανάδυση φασιστικών και ολοκληρωτικών συμπεριφορών.
Στο πλαίσιο λοιπόν της εκδήλωσης ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις που αφορούν το εφετείο της Χρυσής Αυγής και παράλληλα συμμετέχουμε σε μια ανοιχτή συζήτηση θέτοντας ζητήματα, σκέψεις και προβληματισμούς που αφορούν τον διαρκή και αέναο αντιφασιστικό αγώνα.
Το πρόγραμμα του 2ου Books n’ Beer Fest
2ο Books n’ Beer Fest
Παρασκευή 3 Ιουνίου
Θεματική: «Γυναικοκτονίες και δικαίωμα στη γυναικεία αυτοάμυνα»
18.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Η Ελένα ξέρει» της Κλαούδια Πινιέιρο (εκδόσεις Carnivora). Μιλάνε η Ασπασία Καμπύλη (μεταφράστρια και εκδότρια του βιβλίου) και η Πηνελόπη Αλεξίου (κοινωνική ανθρωπολόγος).
18.45 Παρουσίαση του βιβλίου «Μια γυναίκα απολογείται» της Μαρίας Λούκα (εκδόσεις Τόπος). Μιλάνε η Νατάσα Κεφαλληνού (υπεύθυνη επικοινωνίας στο Κέντρο Διοτίμα), η Νιόβη Αναζίκου (δημοσιογράφος – κινηματογραφίστρια) και η Μαρία Λούκα (συγγραφέας του βιβλίου).
19.30 Παρουσίαση του συλλογικού έργου «Εμφυλη βία – Βία κατά των γυναικών» που επιμελήθηκαν οι Ντίνα Βαΐου, Γεωργία Πετράκη και Μαρία Στρατηγάκη (εκδόσεις Αλεξάνδρεια). Μιλάνε οι Γεωργία Πετράκη και Μαρία Στρατηγάκη (αναπληρώτριες καθηγήτριες στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου).
20.15 Παρουσίαση του βιβλίου «Καημένε Αθανασόπουλε;» του Τάσου Θεοφίλου (εκδόσεις red n’ noir). Μιλάνε η Ειρήνη Δαφέρμου (αρχειονόμος, φεμινίστρια και μπαλαρίνα στα Μπαλσόι), η Αναστασία Γκόνη-Καραμπότσου (δικηγόρος) και ο Τάσος Θεοφίλου (συγγραφέας του βιβλίου).
21.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Δέκα μικρές αναρχικές» του Ντανιέλ ντε Ρουλέ (Εκδόσεις των Συναδέλφων). Μιλάνε η Ευαγγελία Νάτσικα (ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια) και η Κατερίνα Χαραλαμπάκη (κοινωνιολόγος – ιστορικός).
Σάββατο 4 Ιουνίου
Θεματική: «Λατινική Αμερική»
19.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Padre Camilo» της Χρύσας Τζιαφέτα (εκδόσεις red n’ noir). Μιλάνε ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου (διδάκτωρ Θεολογίας), ο Γιώργος Κουτσοδιάκος (συγγραφέας – εκδότης των εκδόσεων Firebrand) και η Χρύσα Τζιαφέτα (συγγραφέας του βιβλίου).
20.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Καχάμπρε» του Αρμάντο Ρομέρο (εκδόσεις Τόπος). Μιλάνε η Βικτωρία Κρητικού (καθηγήτρια του τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ), η Νικολέτα Μπούγου (υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ), η Αγαθή Δημητρούκα (μεταφράστρια) και ο Αρμάντο Ρομέρο (συγγραφέας του βιβλίου).
21.00 Παρουσίαση του graphic novel «Χρώματα πολέμου» του Ανχελ ντε λα Κάγιε (εκδόσεις red n’ noir). Μιλάνε ο Κρίτωνας Ηλιόπουλος (μεταφραστής του βιβλίου), ο Ανδρέας Αποστολίδης (συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής), η Δανάη Ταχτάρα (μεταφράστρια, διδάκτωρ μετάφρασης) και ο Ανχελ ντε λα Κάγιε (δημιουργός του γκράφικ νόβελ).
Κυριακή 5 Ιουνίου
Θεματική: «Φύλο, φυλή, τραύμα και τάξη»
17.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Ενσώματες εκπτώσεις έμψυχες συντέλειες, σκατένια πάρτι, ποιήματα 2013-2022» της Παγκόσμιας Τζένης/Universal Jenny (εκδόσεις RedMarks). Μιλάνε ο Θοδωρής Χιώτης (ποιητής), η Αντζελα Δημητρακάκη (συγγραφέας και ιστορικός τέχνης), η Παυλίνα Μάρβιν (ποιήτρια), η Παρθενόπη Μπουζούρη (ηθοποιός), ενώ την κουβέντα συντονίζει η Κατερίνα Σεργίδου (εκδόσεις RedMarks).
18.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Είμαστε οι απελευθερωτές μας», επιλεγμένα κείμενα του Τζαλίλ Α. Μουντακίμ, μέλους των Μαύρων Πανθήρων (εκδόσεις Ψηφίδες). Μιλάνε ο Μανόλης Αρκολάκης (ιστορικός) και ο Χρίστος Μάης (μεταφραστής, επιμελητής και εκδότης του βιβλίου).
19.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Chav – Αλληλεγγύη από τα υπόγεια» του Ντ. Χάντερ (Εκδόσεις των Συναδέλφων). Μιλάει ο Χρήστος Πάνας από τη μεταφραστική ομάδα του «Chav».
20.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι το τέρας που σας μιλάει» του Πολ Μπ. Πρεθιάδο (εκδόσεις Αντίποδες). Μιλάνε ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (κριτικός κινηματογράφου) και η Ελενα-Ολγα Χρηστίδη (ψυχολόγος).
Θεματική: Ενημέρωση από δικηγόρους και δημοσιογράφους για το εφετείο της υπόθεσης «Χρυσή Αυγή»
21.00 Συζήτηση με θέμα «#GDtrial: Το εφετείο της Χρυσής Αυγής. Οι συνέπειες της καταδίκης και η επανάληψη της δίκης σε δεύτερο βαθμό». Μιλάνε η Χρύσα Παπαδοπούλου (δικηγόρος, υποστήριξη κατηγορίας οικογένειας Φύσσα), Κώστας Σκαρμέας (δικηγόρος, υποστήριξη κατηγορίας Αιγύπτιων αλιεργατών), Ιωάννα Μεϊτάνη (συντονίστρια στο Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς). Εισαγωγή και συντονισμός συζήτησης: Λουκάς Σταμέλλος (μέλος της συντακτικής ομάδας του omniatv).