26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Με Ναβάλνι, Τρουέμπα, Παπαϊωάννου και Γιάννη Σπανό

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Με Ναβάλνι, Τρουέμπα, Παπαϊωάννου και Γιάννη Σπανό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 27 Φεβρουαρίου ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η συνέντευξη Τύπου του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με τους διοργανωτές να παρουσιάζουν το πλήρες πρόγραμμα τους.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 17 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online, φιλοξενεί φέτος 251 συνολικά ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες, που θα προβληθούν στα 5 διαγωνιστικά τμήματα και στα 8 αφιερώματα του φεστιβάλ. Τα 167 από αυτά είναι ελληνικές παραγωγές.

Η συνέντευξη άρχισε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη να υπογραμμίζει ότι το φεστιβάλ έχει «κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια» και τον υπεύθυνο προγράμματος Γιώργο Κρασσακόπουλο να υπενθυμίζει πως από το 2016, η ταινία που κερδίζει τον Χρυσό Αλέξανδρο στο φεστιβάλ μπαίνει αυτομάτως στη λίστα προεπιλογής για τα επόμενα όσκαρ.

Η έναρξη του 26ου ΦNΘ θα δοθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου με την προβολή της ταινίας «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» του Φερνάντο Τρουέμπα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ισπανός σκηνοθέτης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο, ενώ στο πλαίσιο της βράβευσης του θα παιχτούν ακόμη δύο παλιά ντοκιμαντέρ του. Όπως μας θύμισαν μάλιστα οι διοργανωτές, ο Τρουέμπα γύρισε την τελευταία του ταινία, ένα ρομαντικό θρίλερ με τίτλο «Haunted heart» και πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Βόλου.

Η είδηση όμως που βγήκε από τη σημερινή συνέντευξη τύπου αφορά στην ταινία που θα ρίξει την αυλαία της διοργάνωση την Κυριακή 17 Μαρτίου. Πρόκειται για την ταινία «Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη μαρκίζα» του Άρη Δόριζα, που αποτελεί ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο και τη ζωή του αγαπητού έλληνα μουσικοσυνθέτη, με διάσημους καλλιτέχνες (Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Διονύσης Σαββόπουλος κ.α.) να καταθέτουν την δική τους ματιά στις συνεργασίες που είχαν μαζί του.

Το μεγάλο αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης ονομάζεται «Citizen Queer» και περιλαμβάνει 33 κορυφαία ντοκιμαντέρ που υμνούν την ομορφιά της απελευθερωτικής πράξης του αυτοπροσδιορισμού και σφράγισαν το παγκόσμιο queer σινεμά. Γνωστοί καλλιτέχνες, ακτιβιστές και σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου και του πολιτισμού, πανεπιστημιακοί και επιστήμονες θα βρίσκονται στις προβολές για να συζητήσουν με το κοινό.

Τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος δημιουργός Δημήτρης Παπαϊωάννου. Η διαδρομή του καλλιτέχνη που διατρέχει διαφορετικές μορφές τέχνης και έκφρασης, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια της αναπαράστασης και της αλληγορικής δύναμης των εικόνων, θα φωτιστεί μέσω του ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή «Η καρδιά του ταύρου». Στο φιλμ αυτό η σκηνοθέτρια ακολουθεί την περιοδεία της παράστασης «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» στις ευρωπαϊκές σκηνές.

Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί ακόμη και η βίντεο-εγκατάσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Inside», καθώς και η παράλληλη κινηματογραφική απεικόνιση των παρασκηνίων της με τίτλο «Backside» στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Επιπλέον, το Φεστιβάλ εξερευνά το κινηματογραφικό έργο του Παπαϊωάννου, προβάλλοντας τις μικρού μήκους ταινίες του, «Nowhere» και «Primal Matter», ενώ το περιοδικό Πρώτο Πλάνο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο έργο του.

Ακόμη, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο πρωτοποριακό σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη: στο σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συγγραφέα θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος. Επίσης το φεστιβάλ θα προβάλει και το βραβευμένο πέρυσι με όσκαρ ντοκιμαντέρ του καναδού Ντάνιελ Ρόερ. Η ταινία «Ναβάλνι» αναφέρεται σε μία παλαιότερη απόπειρα δολοφονίας και αναπλάθει τα δραματικά γεγονότα του Αυγούστου 2020, όταν ο Ναβάλνι έπεσε σε κώμα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Σιβηρία στη Γερμανία, με τις αιματολογικές εξετάσεις να αποδεικνύουν ότι είχε δηλητηριαστεί με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ.

Από τις 67 ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν σο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 8 συνολικά θα φιλοξενηθούν στα τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τα «Αδέσποτα κορμιά» της Ελίνας Ψύκου, οι «Αζήτητοι» της Μαριάννας Οικονόμου και το «Unclickable» του Μπάμπη Μακρίδη θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Αλέξανδρο.

Στο Διαγωνιστικό Newcomers η «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου, το «Πανελλήνιον» των Σπύρου Μαντζαβίνου -Κώστα Αντάραχα και το «Τack» της Βάνια Τέρνερ είναι οι τρεις εκπρόσωποι μας, ενώ στο Διαγωνιστικό >>Film Forward το «Όταν συναντώ τους φίλους μου» του Γιάννη Καρύδα και το «Πρωτόγαλα» του Παναγιώτη Παπαφράγκου θα διεκδικήσουν τα βραβεία.

Συνολικά 12 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000 ευρώ, καθώς και τον Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ κι άλλες τόσες συναντάμε στο τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο – Δημήτρης Εϊπίδης» ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ αλλά και τον Αργυρό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 ευρώ.

Τέλος το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξενεί 11 ταινίες. Εδώ ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ και ο Αργυρός Αλέξανδρος από έπαθλο 3.000 ευρώ.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και οι εκδηλώσεις που θα γίνουν με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από εκδηλώσεις που αποτίνουν φόρο τιμής στην ιστορική επέτειο, αλλά και στους αντιδικτατορικούς αγώνες. Το κινηματογραφικό σκέλος του αφιερώματος περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες από σπουδαίους δημιουργούς, που ανατρέχουν σε συνταρακτικά γεγονότα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Μισός αιώνας εκλογές – Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης» (εκδόσεις Πόλις), σε επιμέλεια των Πέτρου Ιωαννίδη και Ηλία Τσαουσάκη.

Documento Newsletter