230 εκατ. ευρώ «μαύρη τρύπα» στο ΚΕΕΛΠΝΟ αποκάλυψε ο Πολάκης

230 εκατ. ευρώ «μαύρη τρύπα» στο ΚΕΕΛΠΝΟ αποκάλυψε ο Πολάκης

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, για το πολυδαίδαλο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μίλησε για ταμειακό κενό ύψους 230 εκατ. ευρώ ζητώντας την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα.

Στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου του Άδωνη Γεωργιάδη με το οποίο κατηγορεί για νέα σκευωρία εναντίον του τον Παύλο Πολάκη, ο αναπληρωτής υπουργός έδωσε το «παρών» στην Εξεταστική Επιτροπή για να αντικρούσει τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της ΝΔ και να προβεί σε νέες αποκαλύψεις.

Η «μαύρη τρύπα»

Σε μία πολύκροτη αποκάλυψη προχώρησε κατά την κατάθεσή του ο Παύλος Πολάκης. Όπως γνωστοποίησε ο αν. υπουργός, στο ΚΕΕΛΠΝΟ εντοπίστηκε ταμειακό κενό ύψους 230 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007 έως 2014, με τον κ. Πολάκη να ζητά άμεση παρέμβαση εισαγγελέα.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ανέφερε πως η «μαύρη τρύπα» ανακαλύφθηκε πριν από 10 μέρες, καθώς δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα λογιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρίως από το 2011 και έπειτα. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «κρύψιμο στοιχείων» που προκαλούσε εμπόδια στην έρευνα που διεξαγόταν, με αποτέλεσμα «δεν μπορούσαμε να έχουμε την εικόνα του όλου». Κατά τα λεγόμενά του, μέχρι το 2011 το ΚΕΕΛΠΝΟ τηρούσε λογιστικά βιβλία, ωστόσο, από το 2011 και μετά το συγκεκριμένο λογισμικό πρόγραμμα απεγκαταστάθηκε και για το 2013 – 2014 υπάρχουν μόνο φύλλα excel για τη ροή του δημόσιου χρήματος στο Κέντρο.

«Από το 2007 έως το 2014 στο ΚΕΕΛΠΝΟ εισήλθαν εισροές με όρους πραγματικού χρήματος -μπήκαν λεφτά δηλαδή- 750.304.452 εκατ. ευρώ» σημείωσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι πληρωμές ανέρχονται σε 522,2 εκατ. ευρώ. «Πού πήγαν τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ;» διερωτήθηκε.

«Από το 2007 έως το 2014 στο ΚΕΕΛΠΝΟ εισήλθαν εισροές με όρους πραγματικού χρήματος -μπήκαν λεφτά δηλαδή- 750.304.452 εκατ. ευρώ» σημείωσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι πληρωμές ανέρχονται σε 522,2 εκατ. ευρώ. «Πού πήγαν τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ;» διερωτήθηκε. «Είδαμε τους απολογισμούς συνολικά. Λες, εντάξει φάγανε…» είπε δηκτικά, προσθέτοντας ότι δεν περίμενε τέτοιο εύρος ρεμούλας.

Επίσης, σύμφωνα με τον ταμειακό έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2016 στο ΚΕΕΛΠΝΟ και ο οποίος αφορούσε την χρήση του 2014, το ταμειακό υπόλοιπο του Κέντρου ήταν μόλις 3,7 εκατ. ευρώ, με τον κ Πολάκη να αναρωτιέται για ποιο λόγο το ΚΕΕΛΠΝΟ διατηρούσε περίπου 20 τραπεζικούς λογαριασμούς. «Καταλαβαίνετε τι έχουμε τώρα; Δώσαμε 750 εκατ. ευρώ, παραδέχονται ότι ξόδεψαν 530 εκατ. και στους λογαριασμούς έχουν 3 εκατ. ευρώ. Πού πήγαν τα υπόλοιπα;» αναρωτήθηκε και ζήτησε την άμεση επέμβαση εισαγγελέα. «Αύριο το πρωί» είπε χαρακτηριστικά πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας.

Με πληρεξούσιο οι αναλήψεις

Ο αν. υπουργός έδωσε και ένα σαφές δείγμα γραφής για το πώς προέκυψε η «μαύρη τρύπα». Κατά τα λεγόμενά του, οι αναλήψεις από τους πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς γίνονταν με πληρεξούσιο που έδινε ο υπόδικος και πρώην «ισόβιος» διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, αντί να κόβει αρμοδίως επιταγές που θα αποδείκνυαν και τη ροή του χρήματος. «Διαχρονική η συμμορία που δρούσε εκεί» υποστήριξε ο υπουργός.

«Διαχρονική η συμμορία που δρούσε εκεί» υποστήριξε ο υπουργός και αποκάλεσε μπακαλόχαρτο την τεκμηρίωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για το δάνειο 200 εκατ. ευρώ που έλαβε, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι το Κέντρο δεν δύναται να δανειοδοτείται εκ της φύσεώς και της λειτουργίας του.

Στο κάδρο και η Στουρνάρα

Καυστικός και αποκαλυπτικός ήταν ο Παύλος Πολάκης και για το συνέδριο E-Ηelath το 2014, το οποίο πραγματοποιήθηκε επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη και ανατέθηκε άνευ διαγωνισμού σε δύο εταιρίες, εκ των οποίων η μία ήταν η Mindwork, της κ. Νικολοπούλου – Στουρνάρα. «Υπογράφετε σύμβαση ανάμεσα σε ΚΕΕΛΠΝΟ και Mindwork, με την εταιρία να αναλαμβάνει τη δημιουργία και τη διαχείριση ιστοσελίδας του φόρουμ» δήλωσε ο υπουργός, εξηγώντας πως δεν είναι πολλά τα λεφτά για το site αλλά μόνο 5.000 ευρώ, με τον Σπύρο Λάππα να αναρωτιέται: «Γιατί δεν τα έδινε αλλού;».

Ως προς την ανάθεση του συνεδρίου στην εταιρία της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, ο αν. υπουργός τόνισε πως όταν πρόκειται για χρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος πρέπει να γίνεται διαγωνισμός. Αντιθέτως, σε αυτήν την περίπτωση ανατέθηκε και στην εταιρία της κ. Στουρνάρα, με το κόστος του έργου να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. «Η κατάληξη ήταν η Στουρνάρα να κατοχυρώσει το σήμα E-health» είπε με ειρωνικό ύφος. 

Ωρυόταν ο Γεωργαντάς

Έπειτα, παρέθεσε το σκάνδαλο με τις υπερκοστολογημένες θερμικές κάμερες εκατομμυρίων που προμηθεύτηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως επίσης και την αποκάλυψη του Documento με τις εξίσου υπερκοστολογημένες φακές. Αναδεικνύοντας την οικογενειακή διάσταση του σκανδάλου, αφού όπως έχει δημοσιεύσει επανειλημμένα το Documento, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής, ενέκρινε στον ιδιοκτήτη οινομαγειρείου μπατζανάκη την ανάληψη της σίτισης και της συντήρησης δομής του ΚΕΕΛΠΝΟ για οροθετικούς, με τις συζύγους τους από τις οποίες προκύπτει η συγγένεια να εργάζονται η μία στο υπουργικό γραφείο του Άδωνη Γεωργιάδη και η άλλη ως προϊσταμένη προσωπικού. «Το φαγοπότι με τις φακές ήταν οικογενειακή υπόθεση του κ. Πουλή, της γυναίκας του και της κουνιάδας του» είπε ο υπουργός, με την αποστροφή αυτή να γίνεται η αιτία της έκρηξης του εισηγητή της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος ωρυόταν κατά του αν. υπουργού με την πρόφαση ότι η εν λόγω υπόθεση δεν αφορά κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

«Θα αφήσετε τις κουμπάρες και τις κουνιάδες να πείτε τίποτα σοβαρό;» ρώτησε τον αν. υπουργό ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, με τον κ. Πολάκη να δίνει την πληρωμένη απάντηση: «Οι κουμπάρες και οι κουνιάδες ήταν σε πολιτικά γραφεία…». «Να αποχωρήσουν αν δεν μπορούν» παρενέβη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος την ώρα που η φωνή του κ. Γεωργαντά ειχε φτάσει σε δυσθεώρητα ντεσιμπέλ, με την Αννέτα Καββαδία να διαπιστώνει πως μάλλον στη ΝΔ «χτυπήθηκε κάποιο νεύρο…». «Θα τα μάθει ο ελληνικός λαός που να τριπηδάτε εδά μέσα» ξεκαθάρισε προς τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κρητική προφορά που τον χαρακτηρίζει ο αν. υπουργός. 

Η απάντηση στον Γεωργιάδη

Ένδειξη πανικού χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης τη συνέντευξη Τύπου του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος -κατά τον αν. υπουργό- νιώθει ότι σφίγγει ο κλοιός. «Ας περιμένει να βγάλει το πόρισμα η κ. Παπασπύρου» πρόσθεσε με νόημα για το επικείμενο πόρισμα της Γενικού Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης που κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr βρίσκεται ήδη στα χέρια των εισαγγελικών Αρχών.

Για τους 23 παράνομους διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί θητείας Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Πολάκης δήλωσε πως «οι άνθρωποι πληρώθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό» και πως τα περί χορηγιών από ΟΠΑΠ και Estee Lauder «είναι ψηλός ταραμάς». Τόνισε δε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης «προκαλεί τη νοημοσύνη ενός που καταλαβαίνει. Πατάνε στο ότι θα πω τη μπούρδα την εξωγήινη γιατί έχω Μέσα να προβάλουν αυτά που λέω εγώ και όχι αυτά που λέει ο Πολάκης». «Ας καταγγείλει ό,τι θέλει» σημείωσε για τον κ. Γεωργιάδη και εκτίμησε πως όλες αυτές οι καταγγελίες αντανακλούν την αγωνιώδη προσπάθειά της να αποδείξει ότι «είμαστε όλοι ίδιοι». «Ε, δεν είμαστε ίδιοι. Πώς να το κάνουμε…» σχολίασε.

Για άλλη μια φορά, τα καυστικά σχόλια του κ. Πολάκη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Γεωργαντά, με τον αν. υπουργό να τον ρωτά: «Γιατί τινάζεστε;». «Το ξέρω υποφέρεις…» εξήγησε σκωπτικά ο ίδιος.

Κοινό αίτημα για διαβίβαση των πρακτικών της συνεδρίασης στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Από κοινού τα μέλη της Επιτροπής, Νίκος Νικολόπουλος, Σπύρος Λάππας και Θανάσης Παπαχριστόπουλος ζήτησαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, να διαβιβαστούν τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης και ειδικά το σημείο της κατάθεσης του κ. Πολάκη για τη «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Το σύνολο της κατάθεσης να φύγει με υπογραφή δική σας για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας, με τον εισηγητή της ΝΔ, Γιώργο Γεωργαντά, να ζητά από το προεδρείο η υπόθεση να διαλευκανθεί από τις τράπεζες. «Εκτιμώ ότι οι τράπεζες θα δώσουν σαφή εικόνα για τη ροή του χρήματος. Τι έχει μπει και τι έχει βγει» υποστήριξε. Επ’ αυτού, ο Δημήτρης Μάρδας αντέτεινε πως δεν γίνεται τα μέλη της Επιτροπής να αποσαφηνίσουν το τι υπάρχει σε 25.000 τραπεζικές εγγραφές…

Documento Newsletter