21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Σινεμά από και για παιδιά

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Εως τις 9 Δεκεμβρίου πόλεις και χωριά της Πελοποννήσου κινούνται στους ρυθμούς νεοσσών κινηματογραφιστών.

Μιλούν στο Documento παιδιά, συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Ο γιος μου είδε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία όταν ήταν δεκαοχτώ. Οχι χρόνων, μηνών. Οχι στην Αθήνα, στον Πύργο Ηλείας. Οικογενειακώς αναμένουμε με αγωνία κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη για να βρεθούμε εκεί που πριν από 21 χρόνια τρεις φίλοι, ο Δημήτρης Σπύρου, ο Νίκος Θεοδοσίου και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, καταθέτοντας ψυχή και σώμα δημιούργησαν ένα φεστιβάλ που σήμερα αποτελεί πρότυπο διοργάνωσης για τα αντίστοιχα στο εξωτερικό.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έχει μια καταπληκτική αποστολή, την οποία φέρνει σε πέρας άψογα: μυεί τα παιδιά στο σινεμά δείχνοντάς τους τις σημαντικότερες βραβευμένες παιδικές και νεανικές ταινίες από όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα τα ενθαρρύνει να γυρίσουν τις δικές τους. Τα παιδιά γίνονται θεατές, δημιουργοί αλλά και κριτικοί εφόσον διαθέτουν τις επιτροπές και απονέμουν τα δικά τους βραβεία.

O Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, μιλάει στο Documento

Ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης

Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 76 ταινίες από 50 χώρες: 12 μεγάλου μήκους, 20 μικρού μήκους μυθοπλασίας, 23 μικρού μήκους animation και 21 ντοκιμαντέρ, οι οποίες καταπιάνονται με θέματα που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους (σχέσεις, σχολικό περιβάλλον, εθισμοί, απώλεια, οικολογία, αναπηρία, διαφορετικότητα, παιδική εργασία κ.ά.). Οι ταινίες διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο.

Στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων και αναδεικνύουν τη σημασία του σεβασμού των οικουμενικών αξιών και των θεμελιακών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πλήθος ταινιών υμνούν τη χαρά, τον πρώτο έρωτα, τη φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδερφική αγάπη, τη συντροφικότητα και τη χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης. Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία και μεριμνά ώστε να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία και να εκπροσωπούνται χώρες που η κινηματογραφία τους είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Εκατοντάδες ταινίες, εργαστήρια και εκδηλώσεις

Η διοργάνωση ουσιαστικά απαρτίζεται από τρία φεστιβάλ: το φεστιβάλ στον Πύργο που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation, τα οποία επιλέγει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δ. Σπύρου, την Camera Zizanio και το –εμπλουτισμένο φέτος– φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Kids & Docs, που διοργανώνεται στην Αμαλιάδα. Το πρόγραμμα της Camera Zizanio, που την επιμελείται ο Ν. Θεοδοσίου, περιλαμβάνει ταινίες που έχουν δημιουργήσει παιδιά ηλικίας 5 έως 20 χρόνων, με ή χωρίς τη βοήθεια ενήλικα. Μάλιστα φέτος επιστρέφει το παιδί-θαύμα από την Αγγλία, ο 9χρονος Τόμπι Λιτλ, που συμμετείχε για πρώτη φορά στην Camera Zizanio όταν ήταν πέντε χρόνων! Συνολικά θα διαγωνιστούν 127 ταινίες από την Ελλάδα, αντίστοιχος αριθμός ταινιών από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και 30 ταινίες από 15 χώρες της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Αφρικής και της Ασίας.

Και δεν σταματά εδώ το φεστιβάλ: οκτώ αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται άλλες περίπου 100 ταινίες μεγάλου και μεσαίου-μικρού μήκους, παρουσιάζονται σε 16 περιφερειακές αίθουσες του φεστιβάλ σε άλλες πόλεις και χωριά.

Χρήστος Κωνσταντόπουλος: «Η πεταλούδα μας δεν είχε χώρο να πετάξει»

Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στον μαγικό κόσμο της εικόνας: Ελληνες και ξένοι ειδικοί του χώρου προσφέρουν τις γνώσεις μέσα από εργαστήρια για μαθητές και φοιτητές. Αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία της Ηλείας και συζητήσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς, ξεναγήσεις σε μουσεία, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής δεν αφήνουν κανέναν επισκέπτη παραπονεμένο.

Πολύ σημαντική στιγμή η φετινή, καθώς για πρώτη φορά διοργανώνεται εργαστήριο pitching στο οποίο σκηνοθέτες και σεναριογράφοι εκπαιδεύονται και παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. Η διακριθείσα ιδέα θα λάβει σημαντικά έπαθλα.

Η φετινή χρονιά έρχεται με ευνοϊκές προϋποθέσεις ως ανταμοιβή της σκληρής και σοβαρής δουλειάς όλων αυτών των χρόνων, αφού υπογράφηκε τριετής προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον ανακοινώθηκε η εγκατάσταση του φεστιβάλ στον χώρο των αποθηκών του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), τον οποίο παραχωρεί η περιφέρεια και τόσο είχε ανάγκη η διοργάνωση λόγω των πολλών επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

INFΟ

Το φεστιβάλ έχει παρουσία επίσης στο Αγρίνιο, το Αίγιο, στην Καλαμάτα, την Κόρινθο, στο Μεσολόγγι, στα Λεχαινά, στη Ζαχάρω, τη Γαστούνη, τη Σπάρτη, τη Στυμφαλία, τη Δημητσάνα και σε δεκάδες χωριά. Το Documento είναι χορηγός επικοινωνίας

Μιλούν στο Documento παιδιά, συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο

Ινιάκι Λαμούα και Μαρίνα Μουνιόθ, Ισπανία

 

Πρώτη φορά συμμετείχαμε στο φεστιβάλ το 2009. Δεν μπορούσαμε τότε να φανταστούμε ότι μερικά χρόνια αργότερα θα γινόμασταν οι παρουσιαστές της τελετής έναρξης και λήξης του! Για εμάς αυτό το φεστιβάλ σημαίνει πάρα πολλά: μεγαλώσαμε μαζί του και δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς να έχουμε βιώσει αυτή την απερίγραπτη εμπειρία. Είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια.

Ρόλαντ Φέργκε, Ουγγαρία

 

Από όταν ήμουν μικρός μου άρεσε να βγάζω φωτογραφίες και να φτιάχνω ταινιάκια. Στα 15 μου πήγα για πρώτη φορά στον Πύργο και συμμετείχα στην Camera Zizanio με το πρώτο μου ντοκιμαντέρ, πήρα μέρος σε εργαστήριο και έφτιαξα μια ταινία μαζί με άλλους Ελληνες μαθητές. Αυτό ήταν η αρχή. Από το 2006 και μετά έχω έρθει έξι φορές. Η ταινία μου «Away» του 2014 έλαβε ειδική μνεία στην Μπερνινάλε και προβλήθηκε την ίδια χρονιά στο Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Σαοΐρς Ο’Κόνορμ, Ιρλανδία

 

Το 2018 σηματοδοτεί την ένατη επίσκεψή μου στο φεστιβάλ τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ενώ όταν ήρθα πρώτη φορά ήμουν μόλις επτά χρόνων! Ηταν εμπειρία που μου άλλαξε τη ζωή. Γνώρισα μερικούς από τους πιο θαυμάσιους ανθρώπους και είδα εκπληκτικές ταινίες. Φέτος θα δουλέψω στο φεστιβάλ και θα ξεναγώ τους νέους επισκέπτες από όλο τον κόσμο καθώς αρχίζουν το ταξίδι τους όπως έκανα εγώ πριν από δέκα χρόνια.

Λόρα Γκέινορ, Ιρλανδία

 

Πρώτη φορά πήγα στο Φεστιβάλ Ολυμπίας ως 16άχρονη από τη βορειοδυτική Ιρλανδία που έκανε ταινίες με το κινητό της. Από τότε συνεχίζω να φτιάχνω ταινίες. Φέτος η ταινία στην οποία έκανα την παραγωγή έκανε πρεμιέρα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνιας και κέρδισα το βραβείο Royal Television Society Student στο Λονδίνο. Τώρα επιστρέφω στο φεστιβάλ για να διδάξω τους ντόπιους έφηβους ότι μπορούν και αυτοί να δημιουργήσουν ταινίες με τα κινητά τους!