Πάνω από έναν μήνα θα διαρκέσουν οι φετινές βουλευτικές εκλογές στην Ινδία. Ξεκινούν στις 11 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν σε επτά (!) φάσεις μέχρι τις 19 Μαΐου.
Μπορεί οι Ινδές να απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1950, ταυτόχρονα με την υιοθέτηση του πρώτου συντάγματος και την ίδρυση της Δημοκρατίας της Ινδίας, όμως 21 εκατομμύρια γυναίκες δεν θα προσέλθουν φέτος στις κάλπες.
Είναι απαξιωμένες, θαμμένες και αόρατες, όπως καταδεικνύει το βιβλίο «Η ετυμηγορία: αποκωδικοποιώντας τις ινδικές εκλογές» («The verdict: decoding India’s elections») των εκλογολόγων Πρανόι Ρόι και Ντοράμπ Σοπαριγουάλα που μόλις κυκλοφόρησε.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στον γυναικείο πληθυσμό άνω των 18 ετών και τους εκλογικούς καταλόγους υπάρχει ένα έλλειμμα 21 εκατομμυρίων γυναικών ψηφοφόρων για το οποίο κανείς δεν μιλάει.
Πολλές Ινδές αλλάζουν κατοικία μετά τον γάμο και δεν εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους της νέας περιοχής, γιατί «αφιερώνονται» στα οικιακά υπό αφόρητες πιέσεις των συζύγων τους. Το αντρικό οικογενειακό περιβάλλον αρνείται να δώσει φωτογραφίες τους στις αρχές, απαραίτητες για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου.
Γονείς κρύβουν τις θυγατέρες τους για να μην καταγραφεί η ηλικία τους, ώστε να μην περάσουν την «ηλικία γάμου» και μείνουν στο ράφι.
«Ελέγχοντας το φύλο και τη συμμετοχή των ψηφοφόρων ελέγχεται εν μέρει το εκλογικό αποτέλεσμα» σημειώνουν οι συγγραφείς. Σημειωτέον επίσης ότι στην απέραντη Ινδία του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων η προτίμηση στα αγόρια έχει ανατρέψει την αναλογία των δύο φύλων εις βάρος του γυναικείου, συχνά μέσω αναγκαστικών αμβλώσεων και εν ψυχρώ παιδοκτονιών με θύματα κορίτσια.
It’s a man’s world.