2024: Η χρονιά της κατάρρευσης του 41% και η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Το 2024 φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του με τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν τον απολογισμό τους, εν όψει και του νέου έτους. Για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας η συγκεκριμένη χρονιά είναι συνυφασμένη με αρκετά γεγονότα, όμως δύο είναι αυτά που ξεχωρίζουν, η κατάρρευση του 41% στις ευρωεκλογές και η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο Ιούνιο το γαλάζιο κόμμα έχασε στις ευρωεκλογές μέσα σε ένα χρόνο περίπου 13 μονάδες και κοντά στους 1.000.000 ψηφοφόρους, με τους πολίτες να δίνουν ένα ηχηρό χαστούκι στην αλαζονεία και την έπαρση των κυβερνώντων. Μάλιστα, μετά από αυτό το αποτέλεσμα άρχισαν να οξύνονται οι γαλάζιες αντιθέσεις, καθώς λίγες εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αποδόμησαν σε κοινή τους ομιλία όλες τις στρατηγικές επιλογές του πρωθυπουργού, σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο (1/7).

Τους επόμενους μήνες οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της γαλάζιας παράταξης άσκησαν δριμεία κριτική σε πολλές αποφάσεις του Μαξίμου, με κορωνίδα την κριτική για τη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα, ο Μεσσήνιος πολιτικός είχε μιλήσει από την Κύπρο (16/10) για μαγειρέματα σε Κύπρο και Αιγαίο, ενώ ένα μήνα μετά (16/11) διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία μετά από με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω της συνέντευξης στο Βήμα. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε για την προεδρία της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, ενώ ζήτησε την απομάκρυνση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το υπουργείο Εξωτερικών, λόγω της διαχείρισής του στα ελληνοτουρκικά.

Λίγες μέρες μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο Κώστας Καραμανλής διαφοροποιήθηκε από τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς μιλώντας στην Πάτρα (22/11), στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ», είπε ότι «θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής». Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση για την προεδρία της Δημοκρατίας, εάν και όπως τόνισε, τον τιμά η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά.

Με τις αρχές του 2025 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του τον κρίσιμο κόμβο για το πρόσωπο που θα αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς εάν επιλέξει πρόσωπο από την «ευρύτερη κεντροαριστερά» θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα, ενώ εάν επιλέξει πρόσωπο από την «ευρύτερη κεντροδεξιά» θα σπάσει μία παράδοση δεκαετιών, όπου οι κυβερνήσεις επιλέγουν προσωπικότητα από την αντίπαλη πολιτική παράταξη, διότι σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος, ο/η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να «ενσαρκώνει την ενότητα του λαού και του έθνους». Επίσης, με μία κεντροδεξιά επιλογή ο πρωθυπουργός θα είχε θέμα κατά πολλούς και στους περίφημους «κεντρώους» ψηφοφόρους.

Διαβάστε επίσης:

Προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε. ζητά τώρα η Άγκυρα μέσω του Χακάν Φιντάν – Τι λέει για τον Οτσαλάν (Video)


Παζάρια με εκλογικό νόμο και ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα


O Γεραπετρίτης υπερασπίζεται τα ήρεμα νερά ενώ… καταγγέλλει την «αδράνεια και την ακινησία»!


Βουκολικό… σανό


Ο καιρός βάζει «τα καλά του» ως τα Φώτα