2022: έτος ανάκαμψης ή επιδείνωσης της κρίσης;

2022: έτος ανάκαμψης ή επιδείνωσης της κρίσης;

Αφήσαμε πίσω το 2021, ένα έτος δύσκολο για τη χώρα και τους πολίτες, στη διάρκεια του οποίου εντάθηκε η υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση και ταυτόχρονα αναδείχτηκαν η πολιτική αναξιοπιστία και ανεπάρκεια και οι σκοπιμότητες της κυβέρνησης.

Η πανδημία ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Ιλιγγιώδεις οι αριθμοί των κρουσμάτων, καθυστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος, απουσία στήριξης του ΕΣΥ, ανθρώπινες απώλειες, αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων, καθυστέρηση χημειοθεραπειών αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση υπολογίζει περισσότερο το πολιτικό κόστος απ’ ό,τι την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που συνθέτουν ένα ζοφερό υγειονομικό σκηνικό, το οποίο μετακυλίεται στο νέο έτος.

Δεν είναι όμως μόνο η υγειονομική κρίση. Το 2022 κληρονόμησε από το 2021 μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Η πολιτική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης, αλλά κυρίως οι επιλογές σκοπιμότητας και εξυπηρέτησης των ισχυρών ημετέρων αύξησαν τα κόστη και τις επιπτώσεις. Η κυβέρνηση δαπάνησε 44 δισ. ευρώ, ένα από τα υψηλότερα ποσά στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά χωρίς σχέδιο με τις αναγκαίες προτεραιότητες, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις εισοδήματος με ταυτόχρονη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το δημόσιο χρέος διογκώθηκε, υγιείς παραγωγικές δυνάμεις εγκλωβίστηκαν. Η ευημερία των αριθμών του προϋπολογισμού αφορά τους λίγους και επιβαρύνει τους πολλούς. Η ανεργία, η ακρίβεια που απειλεί ξανά τα εισοδήματα των πολιτών και η ανασφάλεια για το μέλλον ολοκληρώνουν το οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό στις αρχές του νέου έτους. Η κοινωνική συνοχή απειλείται και το αύριο της χώρας μοιάζει αβέβαιο, δέσμιο των ανεπαρκών κυβερνητικών επιλογών, των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, αλλά και της αδυναμίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει αποτελεσματικά τον θεσμικό της ρόλο.

Το 2022 είναι κρίσιμο για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Πρέπει να είναι έτος ανάκαμψης και όχι επιδείνωσης της κρίσης. Να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα για να μη μετατραπούν σε αδιέξοδα και ταυτόχρονα να τεθούν οι βάσεις για την ανάταξη της κοινωνίας και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για την πατρίδα.

Γι’ αυτό απαιτείται:

• Αλλαγή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 που η κυβέρνηση προετοίμασε χωρίς διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε οι πόροι να αξιοποιηθούν και όχι να καταναλωθούν προς όφελος των λίγων και ισχυρών.

• Ενίσχυση του ΕΣΥ και των δομών κοινωνικής πρόνοιας.

• Αλλαγή του παραγωγικού προτύπου. Αναπτυξιακή και παραγωγική αναδιάρθρωση με κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη και εργασία με ασφάλεια.

• Αντιμετώπιση της ακρίβειας, πλαφόν στις τιμές, μείωση των φόρων στην ενέργεια και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Προστασία και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών.

• Συνολική αλλαγή πολιτικής.

Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά το 2021 συγκίνησε το πανελλήνιο και διήγειρε τα προοδευτικά αντανακλαστικά των πολιτών και η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής με τη συμμετοχή 270.000 πολιτών δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να πρωταγωνιστήσει ξανά η δημοκρατική παράταξη.

Ο νέος πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και το Κίνημα συνολικά με την αξιοποίηση της πολιτικής παρακαταθήκης της αείμνηστης προέδρου μας για ενότητα, αυτόνομη πορεία και ξεκάθαρη σοσιαλδημοκρατική προοδευτική ταυτότητα μπορούν να επιταχύνουν την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με επανασύνδεση του Κινήματος με την κοινωνία.

Αυτή η προοπτική δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά εθνική και κοινωνική αναγκαιότητα αφού το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει συγκροτημένη πρόταση, ευαγγελίζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που οδηγεί σε μια βιώσιμη ανάπτυξη με αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, με κοινωνική δικαιοσύνη και με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι βουλευτής ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου

Documento Newsletter