«20 αστυνομικοί μας κακοποιούσαν με γκλομπ, σκυλιά, ξύλα και πυροβόλα όπλα» – Παλαιστίνιοι περιγράφουν την κακοποίησή τους στις ισραηλινές φυλακές

«20 αστυνομικοί μας κακοποιούσαν με γκλομπ, σκυλιά, ξύλα και πυροβόλα όπλα» – Παλαιστίνιοι περιγράφουν την κακοποίησή τους στις ισραηλινές φυλακές

Εκτεταμένα περιστατικά κακοποίησης και βασανιστηρίων καταγγέλλουν Παλαιστίνιοι πρώην κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με μαρτυρίες όσων κατάφεραν να ξεφύγουν.

Δημοσίευμα του Guardian καταγράφει μια αλγεινή πραγματικότητα μέσα από συνεντεύξεις με πρώην κρατούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κακομεταχείριση κρατουμένων είναι τόσο συστημική που η οργάνωση δικαιωμάτων B’Tselem (Ισραηλινό Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις κατεχόμενες περιοχές) σημειώνει ότι πρέπει να θεωρηθεί ως πολιτική «θεσμοποιημένης κακοποίησης».

Η έκθεση της B’tselem με τίτλο «Καλώς ήρθατε στην κόλαση, το ισραηλινό σωφρονιστικό σύστημα ως δίκτυο στρατοπέδων βασανιστηρίων», περιέχει μαρτυρίες 55 πρόσφατα αποφυλακισθέντων Παλαιστινίων κρατουμένων, οι οποίοι περιγράφουν μια δραματική επιδείνωση των συνθηκών μέσα στις φυλακές από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από 10 μήνες.

«Όταν ξεκινήσαμε την έρευνα, πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε μεμονωμένα περιστατικά και σπάνιες ακραίες περιπτώσεις, αλλά η εικόνα που έχει προκύψει είναι εντελώς διαφορετική», δήλωσε ο Γιούλι Νόβακ, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού.

«Ήμασταν συγκλονισμένοι από την κλίμακα αυτών που ακούσαμε. Είναι άβολο ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ιερουσαλήμ να λέμε ότι το Ισραήλ διευθύνει στρατόπεδα βασανιστηρίων. Αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι περί αυτού πρόκειται».

Η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ (IPS) ανέφερε ότι λειτούργησε σύμφωνα με το νόμο και υπό την επίβλεψη του κρατικού ελεγκτή. «Δεν γνωρίζουμε τους ισχυρισμούς που περιγράψατε και, από όσο γνωρίζουμε, δεν έχουν συμβεί τέτοια γεγονότα υπό την ευθύνη της IPS», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Η IPS ισχυρίστηκε επίσης, ότι αρκετές αναφορές σχετικά με τις συνθήκες κράτησης που υποβλήθηκαν από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) υποστήριξαν ότι «απορρίπτουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς σχετικά με συστηματική κακοποίηση κρατουμένων σε εγκαταστάσεις κράτησης» και πως οι φύλακες ενεργούν «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Οι ισχυρισμοί για κατάχρηση εξετάστηκαν διεξοδικά, ανέφερε μια δήλωση. Οι συνθήκες για τους κρατούμενους είχαν βελτιωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, πρόσθεσαν.

Υπήρξαν πολλές αναφορές για αυθαίρετη, σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση Παλαιστινίων κρατουμένων από την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, οι μόνες πληροφορίες που ήρθαν στο φως για τις συνθήκες μέσα στις φυλακές, καθώς το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόσβαση σε δικηγόρους, μέλη της οικογένειας των κρατουμένων και επιθεωρητές του Ερυθρού Σταυρού.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους υπό ισραηλινή κράτηση από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, σε σύγκριση με δύο θανάτους που καταγράφηκαν τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.

«Μας βιντεοσκοπούσαν ενώ μας χτυπούσαν»

Ενας πρώην κρατούμενος, ο Χασάν, ανέφερε ότι είδε με τα ίδια του τα μάτια πώς επιδεινώθηκαν γρήγορα οι συνθήκες μετά τις 7 Οκτωβρίου. «Η ζωή άλλαξε εντελώς», είπε.

Ο Χασάν μπαινοβγαίνει στη φυλακή από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, κατηγορούμενος δύο φορές για συμμετοχή στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Ο ίδιος δεν κρύβει την προηγούμενη συμμετοχή του, λέγοντας ότι ήταν «ενεργός».

Εξοικειωμένος με την αυστηρότητα της ζωής στη φυλακή, είπε ότι τίποτα δεν τον προετοίμασε για αυτό που συνέβη όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο κελί του δύο ημέρες μετά τις 7 Οκτωβρίου.

«Μας ξυλοκόπησαν άγρια 20 αστυνομικοί, μασκοφόροι που χρησιμοποιούσαν γκλομπ, ξύλα, σκυλιά και πυροβόλα όπλα», είπε. «Μας έδεσαν, μας έκλεισαν τα μάτια και μας χτυπούσαν σκληρά. Το αίμα έτρεχε από το πρόσωπό μου. Συνέχισαν να μας χτυπούν για 50 λεπτά. Τους είδα κάτω από τα δεμένα μάτια. Μας βιντεοσκοπούσαν ενώ μας χτυπούσαν».

Ο Χασάν αφέθηκε τελικά ελεύθερος, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, τον Απρίλιο, οπότε και δήλωσε ότι είχε χάσει 20 κιλά. Ένα βίντεο που τραβήχτηκε την ημέρα της απελευθέρωσής του δείχνει μια λιπόσαρκη φιγούρα.

«Πέρασα 13 χρόνια στη φυλακή στο παρελθόν», δήλωσε στους ερευνητές του B’tselem αργότερα τον ίδιο μήνα, «και ποτέ δεν έζησα κάτι τέτοιο».

«Δεν υπήρχε νόμος»

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη που μιλούν για τη φρίκη στις ισραηλινές φυλακές. Ισραηλινοί πολίτες, όπως ο Σάρι Κουριέ, δικηγόρος από τη Χάιφα, έγιναν επίσης μάρτυρες της βίας.

Ο Κουριέ κρατήθηκε στη φυλακή Μεγκίντο στο βόρειο Ισραήλ για μόλις 10 μέρες τον περασμένο Νοέμβριο. Η αστυνομία δήλωσε ότι δύο από τις αναρτήσεις του στο Facebook είχαν εξυμνήσει τις ενέργειες της Χαμάς – κατηγορία που απορρίφθηκε γρήγορα.

Αλλά η σύντομη εμπειρία του στη φυλακή – η πρώτη του – παραλίγο να τον λυγίσει. «Έχασαν το μυαλό τους», είπε περιγράφοντας τις σκηνές που είδε. «Δεν υπήρχε νόμος. Δεν υπήρχε τάξη».

Ο ίδιος ανέφερε ότι γλίτωσε τα χειρότερα. Όμως, όπως υποστήριξε, έμεινε άναυδος από τη μεταχείριση των συγκρατούμενών του. «Τους χτυπούσαν άσχημα χωρίς λόγο», είπε. «Φώναζαν “δεν κάναμε τίποτα. Δεν χρειάζεται να μας χτυπάτε”». Μιλώντας με άλλους κρατούμενους, έμαθε γρήγορα ότι αυτό που έβλεπε δεν ήταν φυσιολογικό.

Διαβάστε επίσης

Μέση Ανατολή, ώρα «μηδέν»: Σε θέσεις μάχης Ιράν και Ισραήλ – Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Οι «ψόφιοι κοριοί» υπουργοί, στρατηγοί, δικαστικοί – Υποτελείς στον ωτακουστή τους

«Πάμε να ανέβουμε στο βάθρο»: Το προφητικό μήνυμα του Ντουπλάντις στον Καραλή (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter