«1963-1973: Τα 10 χρόνια που συγκλόνισαν την Ελλάδα» – Εκδήλωση για τα γεγονότα της δεκαετίας 1963-1973

«1963-1973: Τα 10 χρόνια που συγκλόνισαν την Ελλάδα» – Εκδήλωση για τα γεγονότα της δεκαετίας 1963-1973

Εκδήλωση για τα γεγονότα της δεκαετίας 1963-1973 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ., στο πρώην ΚΑΠΗ Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας διοργανώνει η Λαϊκή Συνέλευση της πόλης.

Ήταν η ελληνική δεκαετία του 1960 «μακρά», όπως έχει καθιερωθεί να υποστηρίζεται για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ, ή μήπως υπήρξε «σύντομη»; Σταμάτησε στ’ αλήθεια στην «Τελευταία Άνοιξη» ανοίγοντας και κλείνοντας με μια σειρά πολιτικών δολοφονιών, από τον Βελδεμίρη, τον Λαμπράκη,  τον  Πέτρουλα, ως τον Μανδηλαρά, τον Χαλκίδη και τον Τσαρουχά ή συνέχισε υπόγεια στην διάρκεια της επταετίας (ριζοσπαστικοποιώντας ακόμη περισσότερο τη νιότη της ανεξάρτητα από ηλικία) και κορυφώθηκε λίγα χρόνια μετά την τυπική περάτωσή της με το Πολυτεχνείο;

 «Χρόνια μετά, ακόμη και σήμερα, κουβεντιάζοντας με συναγωνιστές και συναγωνίστριες εκείνης της εποχής , όσους και όσες έχουν απομείνει, προσπαθούμε να καταλάβουμε πως μια, συγκλονιστική είναι αλήθεια, δολοφονία ενός χαρισματικού ανθρώπου, δημιούργησε τόση και τέτοια ζωή. Πώς έφερε στην επιφάνεια τόσες αρετές, τόση ενέργεια, συλλογικότητα, προσφορά, ανιδιοτέλεια των απλών ανθρώπων, διάθεση για μόρφωση και πολιτισμό και ανέδειξε τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη  (ΔΝΛ) σε κορυφαία νεολαιίστικη οργάνωση που είχε η πατρίδα μας, μετά την ΕΠΟΝ» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη που της κάναμε η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του δολοφονημένου βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργου Τσαρουχά.

Και ιστορικοί, συνδέοντας την γενιά του Ζ με την γενιά του Πολυτεχνείου, υποστήριξαν ότι η περίοδος της επταετίας δεν μπορεί να διαχωριστεί από την υπόλοιπη δεκαετία του 1960, καθώς προσφέρει το καθοριστικό εκείνο πλαίσιο εντός του οποίου αποκρυσταλλώνονται και κορυφώνονται οι διεργασίες, που ήταν σε εξέλιξη τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση αυτή τη συλλογιστική, η ελληνική μακρά δεκαετία του 1960 ολοκληρώνεται με την κατάρρευση της δικτατορίας το 1974.

Καθώς το 2023 είναι έτος πολλαπλών επετείων, 60 χρόνια από την δολοφονία του Γ. Λαμπράκη, 55 χρόνια από την Δολοφονία του Γ. Τσαρουχά, 50 χρόνια από το κίνημα του Ναυτικού, τη ‘Νομική’ και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ‘αναζητάμε το νήμα’: Ομοιότητες και διαφορές της «γενιάς του Ζ» και της «γενιάς του Πολυτεχνείου», τεντιμπόιδες και γιεγιέδες, πολίτες και στρατιωτικοί που συμμετείχαν είτε στην παραίτηση είτε στην Αντίσταση, μια νεολαία που γεννήθηκε στα γρασίδια του ΑΧΕΠΑ τις 100 ώρες που χαροπάλευε ο Λαμπράκης καθώς η δεκαετία άρχιζε, η σύζευξη λόγιας και λαϊκής κουλτούρας, η μουσική που εμπνεύστηκε κι ενέπνευσε, τα Ιουλιανά η αλλιώς ο ελληνικός Μάης, τα παιδιά του Μαρξ και της Κόκα-Κόλα, το θέατρο ως «εισιτήριο για την ελευθερία», η επανεφεύρεση της παράδοσης, η γυναικεία συμμετοχή στους αγώνες, τα πρώτα φεστιβάλ των κοριτσιών της Νεολαίας Λαμπράκη στη Μακεδονία, ως τη γενιά του Πολυτεχνείου, η σεξουαλική χειραφέτηση, το πραξικόπημα και η ατελής εκκαθάριση των Πανεπιστημίων, η μακρά δεκαετία του ’60,  τα δέκα χρόνια που συγκλόνισαν την Ελλάδα.

Συμμετέχουν άνθρωποι που αγωνίστηκαν και συνέβαλαν στα γεγονότα.

Δια ζώσης

*Πέπη Ρηγοπούλου, ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, συγγραφέας.

* Γιώργος Αλεξάτος, συγγραφέας, ιστορικός.

* Παναγιώτης Χατζηπέρος, Αξιωματικός Π.Ν., Σημαιοφόρος του ηρωικού ΑΤ «Βέλους», συγγραφέας

και

*Καίτη Τσαρουχά,  Στέλεχος της Ν.ΕΔΑ (Νεολαία του κόμματος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς) και της ΔΝΛ (Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη) στη Β. Ελλάδα,  κόρη του δολοφονημένου βουλευτή Γιώργου Τσαρουχά (εξ αποστάσεως, αποσπάσματα από συνεντεύξεις θα διαβάσει η ηθοποιός Αλμπέρτα Τσοπανάκη).

*  Συντονίζει η Ελένη Καρασαββίδου, μέλος της Λ.Σ. και του Κ.Ι. της Ν.Φ/Ν.Ι.

*Η εκδήλωση θα διανθιστεί με αποσπάσματα από την ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά, βίντεο, και μουσική της εποχής*

Ετικέτες

Documento Newsletter