187 Ναι στην Εξεταστική για την Υγεία την περίοδο 1997-2014 – Απορρίφθηκε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

187 Ναι στην Εξεταστική για την Υγεία την περίοδο 1997-2014 – Απορρίφθηκε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

Με 187 “Ναι” και 71 “Όχι” υπερψηφίστηκε η πρόταση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία την περίοδο 1997-2014. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής για την περίοδο 1996 μέχρι σήμερα, απορρίφθηκε με 107 ψήφους υπέρ, 151 κατά και 21 παρών. 

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Γιώργος Βαρεμένος, πρότεινε τα μέλη της επιτροπής να είναι 23 με αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων και το πόρισμα της επιτροπής να εκδοθεί σε τρεις μήνες από την σύστασή της – η πρόταση έγινε δεκτή από το σώμα.

Αλ. Τσίπρας: Καταννοώ το vertigo που βρίσκεται η αντιπολίτευση μετά την Μάλτα

“Καταννοώ το vertigo που βρίσκεται η αντιπολίτευση μετά την Μάλτα”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την τοποθέτηση του στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία. “Οταν κανείς επιλέγει να βάλει όλα του τα λεφτά στην καταστροφή κι αυτή δεν έρχεται αισθάνεται αμηχανία”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι λανθασμένες οι πληροφορίες ή οι εκτιμήσεις της ΝΔ ότι δεν κλείνει η συμφωνία.

“Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μείνει να μετρά τις αντιφάσεις της γραμμής της όλο αυτό το διάστημα”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας επίσης ότι η ΝΔ δεν θα μπορούσε να φέρει συμφωνία, και μάλιστα συμφωνία που να προβλέπει θετικά αντίμετρα. “Ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε ότι θα πάρετε τόσα κι άλλα τόσα μέτρα και ζητούσε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ”, υπενθύμισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Και ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις χάσει κιόλας η ΝΔ, επειδή όπως είπε, κουράζει το λαό με την τακτική της. Ρώτησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση εκτός από το να επιδεικνύει το πάθος της για να επιστρέψετε στην εξουσία τι άλλο έχει να προτείνει.

Απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι η πιο ανίκανη, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Ναι πράγματι κύριοι της αντιπολίτευσης είμαστε ανίκανοι, ξέρετε σε τι; Είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά, στις κομπίνες. Σε αυτά αποδειχθήκαμε ανίκανοι γιατί ικανοί σαν και εσάς σε αυτά δεν θα υπάρξουν ποτέ, ποτέ σε αυτόν τον τόπο”, επισήμανε.

“Εσείς αρχίσατε να απολογείστε ήδη πριν ακόμα ξεκινήσει η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στη συζήτηση στη Βουλή για την Υγεία.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη είπε ότι έδειξε πως βρίσκεται σε “πανικό” και “εκνευρισμό” και σχολίασε: “Εσείς θέλετε να σας δώσουμε και τιμητικές πλακέτες!”

Κάλυψη στους υπουργούς των σκανδάλων από τον Κ.Μητσοτάκη

Πλήρη κάλυψη στις πολιτικές περιόδους αλλά και τους υπουργούς στην θητεία των οποίων ξέσπασαν τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, παρείχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με την τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής.

Μάλιστα εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που τηρούσε τότε ως αντιπολίτευση λέγοντας ότι «φωνάζατε για τα 5 ευρώ» λέγοντας ότι στην συνέχεια «απολύσατε τους διοικητές με μια διαδικασία που καταδικάστηκε από το ΣτΕ». Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στην υγεία επισήμανε ότι «το μόνο που επικαλείστε είναι ότι το ΕΣΥ καλύπτει τους ανασφάλιστους»

Ο Κ.Μητσοτάκης επανέλαβε την θέση της Νέας Δημοκρατίας για επέκταση της εξεταστικής από το 1996 έως το 2016 λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει αν «μπουν μέσα και τα χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης»

Για την διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο Κ.Μητσοτάκης είπε πως «η δεύτερη αξιολόγηση αποτελεί το Βατερλώ μίας θλιβερής διακυβέρνησης» υποστηρίζοντας ότι «το πολιτικό ψέμα του παρόντος παράγει μια εθνική τραγωδία για το μέλλον». Όπως είπε «η κυβέρνηση δεσμεύει την χώρα για τα χρόνια μετά την λήξη της θητείας της χωρίς να κερδίσει τίποτε χειροπιαστό ούτε στο χρέος ούτε στα πρωτογενή πλεονάσματα». Παράλληλα έθεσε το ερώτημα: «Η καθυστέρηση έχει συνέπειες για την οικονομία» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ θέτοντας το ερώτημα «αν η αξιολόγηση είχε κλείσει πριν ένα χρόνο θα ήταν πιο ελαφρύ ή πιο βαρύ το τίμημα».

Ο Κ.Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «η μόνη διαπραγμάτευση που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι με τις συνιστώσες και τους βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζοντας ότι «κανείς δεν εμπιστεύεται μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις». Μάλιστα απεύθυνε έκκληση στους δανειστές να μην ανέχονται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά υπάρχει στην κυβερνητική πολιτική «σιωπηρή συμφωνία των θεσμών που ανέχονται την υπερ – φορολόγηση για να χρηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό του κράτος».​

Ε. Τσακαλώτος: Ανακρίβειες από την Ν.Δ, εντός διαπραγμάτευσης το χρέος

Για «ανακρίβειες στην ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σχετικά με την διαπραγμάτευση μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στο πολιτικό λόγο του Κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι ο τρόπος που αντιπολιτεύεται «θυμίζει τις χειρότερες εποχές της παράδοσής σας»

«Τίποτε δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να συμφωνηθούν» επισήμανε ο Ε. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι όλη η διαπραγμάτευση είναι δεμένη με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν για το δημόσιο χρέος. Απάντησε έτσι σε αναφορά του Κ. Μητσοτάκη περί μη χειροπιαστών ανταλλαγμάτων.

Αναφέρθηκε ειδικά στο εργασιακό σημειώνοντας πως το Μάρτιο είχαμε «θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων, ρεκόρ από το 2001» καθώς και «αύξηση στις θέσεις που είναι μόνιμες και μείωση στις θέσεις προσωρινής εργασίας». Ο Ε. Τσακαλώτος επισήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «δεν είπε τίποτε για το εργασιακό κομμάτι της διαπραγμάτευσης, όπου έχουμε πει να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις, να μην αυξηθούν οι απολύσεις και όχι στο lock – out».

Η κυβερνητική πρόταση κινείται σε τρεις άξονες, επισήμανε νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης: Στην εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης, με ένα «όργιο υπερτιμολόγησης φαρμάκων και ιατροτεχνικών υλικών», την επίμαχη περίοδο, με εμπλοκή και της NOVARTIS, την «διαχρονικη διαφθορά» στο ΚΕΕΛΠΝΟ και την «διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών φυσικών προσώπων», στην περίπτωση του Ερρίκος Ντυνάν. Ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε πως «επιδιώκουμε να αναδείξουμε παθογένειες συστήματος, να ξεσκεπάσουμε διαπλοκή μαζί με το πολιτικό σύστημα» και «κριτής θα είναι ο λαός που θα παρακολουθεί». Στην ίδια λογική κινήθηκε και η παρέμβαση του Θανάση Παπαχριστόπουλου των ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά της Ν.Δ., η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου υποστήριξε ότι η εξεταστική λειτουργεί ως «αντίμετρο» στην διαπραγμάτευση και τα σκληρά μέτρα που φέρνει, μιλώντας για «άρτο και θέαμα».

Ζήτησε επέκταση της εξεταστικής, από το 1996 έως σήμερα, με την φράση «όλοι δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι. Γιατί είστε υπεράνω ελέγχου, επειδή είστε αριστεροί;». Στην θέση συνεπικούρησε και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Έχετε το θάρρος να το πάτε μέχρι σήμερα; Eμείς για το έλλειμμα το είχαμε. H πρότασή μας δεν έχει πάρει υπογραφές που χρειάζονται για να συζητηθεί».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης ζήτησε να εξεταστούν οι πολιτικές που συνδέονται με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την υγεία. Εκπροσωπώντας το Ποτάμι, ο Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε ότι απαιτούνται «διαδικασίες που θα θωρακίσουν το σύστημα, ανεξαρτήτως προσώπων… οι μεγάλες αλλαγές χρειάζονται και μεγάλες συναινέσεις. Προσφέρεται η εξεταστική για κάτι τέτοιο;», αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι θα εξαντληθεί σε άγονες αντιπαραθέσεις.​

Καμμένος: Δεν υπάρχει παραγραφή

«Μην περιμένετε να πέσει αυτή η κυβέρνηση» το μήνυμα που θέλησε να δώσει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος αναφέροντας ότι «η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια».

Αναφερόμενος στην εξεταστική σημείωσε ότι «παραγραφή βεβαίως και δεν υπάρχει» ενώ στόχος είναι «να κατασχέσουμε τα κλεμμένα» και όσοι έχουν ευθύνη «να πληρώσουν την ποινή που πρέπει να πληρώσουν». Περιγράφοντας τις υποθέσεις που θα εξεταστούν αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ μιλώντας για «πληρωμή δημοσιογράφων και μέσων και διαφημιστικών media shops» και για «κονδύλια για να παρουσιαστεί ο καρκίνος σαν μεταδοτική ασθένεια».

Όσον αφορά το Ε.Ντυνάν αναφέρθηκε σε «εταιρίες που συμμετείχαν συγγενικά πρόσωπα πολιτικών» και «ιστοσελίδες που στήθηκαν από συμβούλους υπουργών». Σχετικά με την Novartis μίλησε για λίστες μεγαλογιατρών που χρηματίστηκαν και για λογαριασμούς που πρέπει να εντοπιστούν.

Την οδό της πρόκλησης και της μεγαλοστομίας επέλεξε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα …φωνακλάς στο βήμα της Βουλής.

«Να μου κάνετε προκαταρκτική και να με πάτε στο δικαστήριο και να σας κάνω ρεζίλι των σκυλιών» δήλωσε στην παρέμβασή του αν και δεν είναι αυτή η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας που αντιθέτως έχει καταθέσει πρόταση …γενικής εποπτείας των χρηματοδοτήσεων στον χώρο της υγείας χωρίς να εστιάζει στις υποθέσεις που εμπλέκεται το όνομα του αντιπροέδρου της.

Δεν έλειψαν και οι αιχμές για το Documento και τις αποκαλύψεις που έχει κάνει για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας. «Βάλατε τον Βαξεβάνη να γράψει ότι εγώ ζήτησα εκλογές για να παραγραφούν τα αδικήματά μου και εκτέθηκε ενώ έχουν ήδη παραγραφεί με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015» επανέλαβε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο Α.Γεωργιάδης εκτόξευσε και απειλές υποστηρίζοντας πως «η πλειοψηφία στην Βουλή θα αλλάξει και όλα θα ερευνηθούν. Καλύτερα να ερευνηθούν τώρα παρά τότε».

Υποστήριξε τέλος ότι είναι ανυπόστατες οι κατηγορίες κατά των υπουργών για το Ε.Ντυνάν ενώ μίλησε για «δήθεν 23 διορισμούς που έκανα» προσθέτοντας πως «ο κ. Πολάκης με κατηγόρησε για παράνομους διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Όμως η Δικαιοσύνη δεν με έχει καλέσει καν».​

Βολές κατά οικογένειας Μητσοτάκη και ΠΑΣΟΚ από τον Κουρουμπλή

Με αιχμές κατά του πρώην κόμματος του του ΠΑΣΟΚ αλλά και της οικογένειας Μητσοτάκη τοποθετήθηκε στην βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως επισήμανε αν η εξεταστική επεκταθεί και στην περίοδο που θήτευσε ως γ.γ του υπουργείου Υγείας τότε «η οικογένεια Μητσοτάκη πρέπει να δηλώσει που πήγαν τα χρήματα που συγκέντρωσε η αείμνηστη μητέρα τους για το Μαρίκειο», παράλληλα επισήμανε ότι τότε δεν καθόριζε τις πολιτικές κατευθύνσεις του υπουργείου.

Για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «κανείς δεν αμφισβητεί τις υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα που δυστυχώς νομιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ και όταν είπα ότι δεν θα ψηφίσω με αντικατέστησε το κόμμα μου»

Σ.Θεοδωράκης: Δεν θα βρεθεί λύση με τις εξεταστικές

«Φοβάμαι ότι όσες εξεταστικές και να κάνουμε λύση δεν θα βρεθεί. Το θέμα είναι να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα» επισήμανε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως είπε «έχουμε πολλά βήματα αν δεν θέλουμε να συνεχίζονται οι ρεμούλες και τα σκάνδαλα» ενώ έκανε λόγο για «λάθος προτεραιρότητες» και υποχρηματοδότηση στην υγεία. « Οι ισχυρισμοί περι αύξησης χρηματοδότησης στα νοσοκομεία είναι αναληθείς. Tο 2016 δώσαμε 1,3 δις. 12 μόλις εκ. περισσότερα από το 2015»

Δ.Κουτσούμπας: Βολική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Η εξεταστική «προσφέρεται για μια βολική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στα Κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού συσκοτίζονται η αιτία της άθλιας κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας σε σχέση με τις πραγματικές και αυξημένες λαϊκές ανάγκες» επισήμανε ο γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην υγεία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Ε.Ε​

Α.Ξανθός: Η πολιτική χυδαιότητα δείχνει ενοχή

Για «πολιτική χυδαιότητα αντίστοιχη της ενοχής» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στην θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι η εξεταστική για την υγεία «έχει προκαλέσει εκνευρισμό». Μίλησε για «πάρτυ στον χώρο της υγεία» λέγοντας ότι έχει ονοματεπώνυμο και «το πολιτικό ονοματεπώνυμο είναι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία». Σχολίασε μάλιστα και τις δηλώσεις στελεχών των δύο κομμάτων υπέρ του να υπάρξει άπλετο φώς λέγοντας πως «έρχονται πολύ αργά για να γίνουν πιστευτές».

«Δεν μας ενδιαφέρει η σκανδαλολογία» επισήμανε ο Α.Ξάνθος τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η εφαρμοσμένη πολιτική ώστε «να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτή η περίοδος έχει παρέλθει οριστικά». Αναφερόμενος στις αιτίες που γίνεται η εξεταστική επιτροπή επισήμανε ότι στον χώρο της υγείας «η ηθικοποίηση είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που λέει κάλυψη όλων των πολιτικών και προτεραιότητα στην δημόσια υγεία» έτσι «είναι οργανικό του στοιχείο αυτή η παρέμβαση». Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «κάνατε την δημόσια περίθαλψη παράρτημα του πελετειακού και κομματικού σας κράτους», σημείωσε ότι η κυβέρνηση αλλάζει την κατάσταση στα νοσοκομεία αφού ήταν «θύλακας εγνωσμένης ανομίας και διαφθοράς» μια και «δικοί σας διοικητές έχουν πιαστεί δωροδοκούμενοι».​

Φώφη Γεννηματά: Αντιπερισπασμός η εξεταστική

Εφ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση από την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Υποστήριξε ότι η πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής αποτελεί «αντιπερισπασμό» στην συμφωνία της Μάλτας και στις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα ανέφερε ότι «εσείς δεν μπορείτε ως κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί. Μπορεί με εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή». Εγκάλεσε επίσης την κυβέρνηση λέγοντας: «Τι είδους δεσμεύσεις έχετε αναλάβει και σας απαγορεύουν να αναφερθείτε στην περίοδο 2005-2009» υποστηρίζοντας την πρόταση που έχει δημοσιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ για επέκταση της χρονικής διάρκειας της εξεταστικής.

Documento Newsletter