16.000 ευρώ δίνει το ΥΠΠΟ για την αγορά 50 λευκωμάτων για την Επανάσταση του 1821!

16.000 ευρώ δίνει το ΥΠΠΟ για την αγορά 50 λευκωμάτων για την Επανάσταση του 1821!

Mε απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη δέσμευση του ποσού των 16.000 ευρώ για την αγορά 50 αντιτύπων της συλλεκτικής δίτομης έκδοσης με τίτλο “ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821” ως δώρα εθιμοτυπίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821».

 

Το κάθε λεύκωμα κοστολογείται στα 320 ευρώ σύμφωνα με την παραπάνω σύμβαση. Στην απόφαση ωστόσο δεν αναφέρεται πουθενά ποιος είναι ο προμηθευτής των λευκωμάτων, ούτε ο εκδότης, δεν αναφέρεται δηλαδή, ουσιαστικά, σε ποιον θα καταλήξει το παραπάνω ποσό.

Σε ερώτηση του Documento σχετικά με το ποιος είναι ο προμηθευτής, το Υπουργείο απάντησε τα παρακάτω:

“Σχετικά με το ερώτημά σας, η απάντηση είναι η εξής:

Το Αυτοτελές Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας του ΥΠΠΟΑ, απέστειλε αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών για την αγορά πενήντα αντιτύπων της συλλεκτικής δίτομης έκδοσης, με τίτλο “ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821” (Historical ALBUM of the greek war of Independence 1821) από τον εκδοτικό οίκο ΜΕΛΙΣΣΑ. (https://www.melissabooks.com). Η προμήθεια των ανωτέρω αντιτύπων διενεργήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ακολουθήθηκε η τηρητέα διαδικασία από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της ΓΔΟΥ, ήτοι, δέσμευση πίστωσης του αντίστοιχου ποσού και ανάληψη υποχρέωσης αυτού. Τέλος, η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια, όπως ορίζει ο νόμος.

Το «Ιστορικόν Λεύκωμα Της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821» εκδόθηκε το 1969, σε δύο εξαιρετικά εικονογραφημένους τόμους. Τα κείμενα συνέγραψε ο καθηγητής Γεώργιος Τσούλιος και τα πρωτογράμματα φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Τάσος Χατζής. Στο «Ιστορικόν Λεύκωμα Της Ελληνικής Επαναστάσεως Του 1821» απονεμήθηκε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, το 1971. Εκείνη την εποχή, χαρακτηρίστηκε ως μοναδικό εκδοτικό επίτευγμα στη δημοσίευσή του, καθώς ήταν το μεγαλύτερο (43×23εκ) έγχρωμο βιβλίο που είχε εκδοθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Ρεπορτάζ: Εθνικό μουσείο σύγχρονης αδιαφάνειας (ΕΜΣΤ-ΟΔΕΜΣΤ)

Οι δύο τόμοι αποτελούνται από 700 έγχρωμες σελίδες μεγάλης μορφής που εκτυπώνονται σε εικονογραφημένο χαρτί περιλαμβάνοντας 400 μοναδικούς πίνακες, 600 σπάνια χαρακτικά, παλιούς χάρτες και ένα χρονολόγιο των επαναστατικών γεγονότων. Το Λεύκωμα παρουσιάζει τις ηρωικές μορφές και τα γεγονότα της μεγάλης εξέγερσης που γέννησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Κάθε εικόνα των χερσαίων και θαλάσσιων μαχών και των βασικών μορφών του αγώνα για την Ελευθερία, συνοδεύεται από ιστορικό υλικό, βασισμένο σε ιστορικά κείμενα, βιογραφίες και περιοδικά. Το εξώφυλλο του πρώτου τόμου κοσμεί το έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη (1819-1878) «Μάχη στα στενά των Δερβενακίων», ενώ το εξώφυλλο του δευτερου τόμου κοσμεί «η Έξοδος του Άρεως», του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907).

Σημειώνεται ότι η δίτομη συλλεκτική έκδοση είναι στην αγγλική και προορίζεται για ξένους επισήμους και για Φιλελληνικά Ιδρύματα. Οι δύο τόμοι θα προσφερθούν σε ειδική συσκευασία, με το logo του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην προμετωπίδα της”.

Τα ερωτήματα ωστόσο που παραμένουν είναι: Γιατί τόση προχειρότητα στη διατύπωση της απόφασης ώστε να παραλειφθεί το σημαντικότερο στοιχείο, αυτό του προμηθευτή, που γίνεται αποδέκτης δημοσίου χρήματος. Το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν έρευνα αγοράς; Και σε ποιούς άλλους εκδοτικούς οίκους απευθύνηκαν;

Η απόφαση: 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2021/03/11/6049e2ae825e6367f10fe139.pdf

Documento Newsletter