14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με αυξημένη επισκεψιμότητα, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, έκλεισε χθες η 14η Διεθνής Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης ενώ ήδη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την επόμενη διοργάνωση που πρόκειται να υλοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018.

Το ζήτημα της ποιότητας σε μια διεθνή έκθεση βιβλίου είναι πολύ σημαντικό. Μαζί με την προσέλευση και τη διάθεση του κόσμου που την επισκέπτεται. Οι καινοτόμες ιδέες που έχουν στόχο τη τόνωση του διεθνούς χαρακτήρα της, η διερεύνηση θεμάτων που μας αφορούν και οι ελκυστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος στη Θεσσαλονίκη έφεραν κοντά στον κόσμο του βιβλίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερους από 80.000 επισκέπτες.

Η πιο επιτυχημένη μέχρι σήμερα διοργάνωση

Στα περίπτερα 13 και 14 της HELEXPO οι χιλιάδες βιβλιόφιλοι παρακολουθούσαν για τέσσερις μέρες περισσότερες από 440 εκδηλώσεις με σχεδόν 700 ομιλητές και κυκλοφορούσαν ανάμεσα σε περίπου 300 περίπτερα εκθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρώτη μέρα της φετινής διοργάνωσης, σύμφωνα με τα ποσοστά που καταγράφηκαν, αποτελεί την καλύτερη Πέμπτη όλων των ετών με επισκεψιμότητα κατά 63% πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη μέρα πέρυσι ενώ τις υπόλοιπες μέρες η αύξηση που καταγράφηκε ξεπέρασε το 30%.

Σε όλη τη διάρκεια του τετραημέρου ήταν πλημμυρισμένες ταυτόχρονα όλες οι αίθουσες στις περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων και σε όλες τις συζητήσεις των τεσσάρων θεματικών ενοτήτων («Νίκος Καζαντζάκης», «Οκτωβριανή Επανάσταση», «Προσφυγικό Ζήτημα», «Πολιτιστικό έτος Ελλάδας-Κίνας 2017») και του μεγάλου αφιερώματος («Η Αναζήτηση του Νότου»). Οι θεατές παρακολουθούσαν τις συζητήσεις με ενδιαφέρον ακόμα και όρθιοι ή και καθιστοί κατά γης ενώ δεν έλειψε και η σχετική «τρεχάλα» για να προλάβεις τη μια εκδήλωση μετά την άλλη.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού, από άποψη συμμετοχής, είχαν την Παρασκευή η συζήτηση των Πασκάλ Μπρυκνέρ, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και Μιχάλη Μοδινού για τις «αμαρτωλές» συνήθειες των χωρών του Νότου (με αφορμή τη γνωστή ρήση του Γερούν Ντάισελμπλουμ) και την Κυριακή το μεσημέρι η συζήτηση του Ζουλφί Λιβανελί από την Κωνσταντινούπολη με τον Εσκόλ Νεβό από το Ισραήλ για την πολιτική και τη λογοτεχνία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της φετινής επιτυχίας ως προς την αυξημένη προσέλευση του κοινού στις εκδηλώσεις ήταν το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα «Ν.Καζαντζάκης» η οποία ήταν γεμάτη ασφυκτικά για περισσότερο από τρεις ώρες, όσο διήρκησαν η μία μετά την άλλη οι παρουσιάσεις του έργου του διάσημου Γάλλου Πασκάλ Μπρικνέρ, του θαυμάσιου Ιταλού Έρρι ντε Λούκα και του Περουβιανού Σαντιάγο Ρονκαλιόλο. Λίγο αργότερα στην ίδια αίθουσα ο κόσμος πάλι κρέμονταν σαν τα σταφύλια για τον Καταλανό Ζάουμε Καμπρέ ενώ μια ουρά αναγνωστών, περίπου σαράντα μέτρων, τον περίμενε μετά για να υπογράψει το βιβλίο του. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι την ίδια ώρα ήταν γεμάτη και η αίθουσα στη συζήτηση «100 χρόνια από τη γέννηση του Eric Hobsbawn». Επίσης, μεγάλη προσέλευση παρατηρήθηκε ταυτόχρονα και στις περισσότερες αίθουσες όπου οι Έλληνες συγγραφείς παρουσίαζαν τα βιβλία τους.

Φέτος, παρατηρήθηκε αύξηση πωλήσεων στα δοκίμια, σύμφωνα με κάποιους εκδότες. Η αύξηση αυτού του ενδιαφέροντος δείχνει το είδος του κόσμου που επισκέφτηκε την Έκθεση που εξηγείται και από την εντυπωσιακή συμμετοχή του στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, όχι μόνο τις λογοτεχνικές παρουσιάσεις αλλά και τις συζητήσεις κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ζητημάτων. Μια άλλη εξήγηση, που δίνει εκδότης, είναι ότι η αύξηση αυτή θα μπορούσε να είναι και ένα είδος διαμαρτυρίας προς τα βιβλιοπωλεία όπου το δοκίμιο έχει μικρότερη προβολή.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Documento ο επικεφαλής Μανώλης Πιμπλής, η επόμενη Έκθεση θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα του χρόνου και θα συνδεθεί με την Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου τον Απρίλιο, ώστε να διευκολυνθούν τόσο τα ξένα ινστιτούτα όσο και οι εκδηλώσεις της ΔΕΒ αλλά και να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των δύο γεγονότων.

Ευχαριστημένος τόσο για τον ποιοτικό και ελκυστικό χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης όσο και για την προσέλευση του κόσμου στις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ο Μανώλης Πιμπλής τονίζει, για άλλη μια φορά, ότι ο στόχος παραμένει σταθερά η τόνωση του διεθνούς χαρακτήρα της και η προσπάθεια να καλλιεργηθούν γόνιμες σχέσεις με εκδότες και πράκτορες του εξωτερικού. Ενώ η οικονομική σταθερότητα έχει ήδη διασφαλιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια, αναζητούνται ήδη οι τιμώμενες χώρες για τις επόμενες δύο διοργανώσεις και μπαίνουν άμεσα στις ράγες οι θεματικές ενότητες που θα δώσουν τη γενική κατεύθυνση της 15ης ΔΕΒΘ το Απρίλιο του 2018. 

Documento Newsletter