12ο Outview film festival: «Το προσωπικό είναι πολιτικό» (Video)

12ο Outview film festival: «Το προσωπικό είναι πολιτικό» (Video)

Με τίτλο «Το προσωπικό είναι πολιτικό» το φετινό «Outview Film Festival» φέρνει στην επιφάνεια το πλέον επίκαιρο μήνυμα των ημερών.

Το μήνυμα που σχετίζεται με ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία και ο μισογυνισμός, , τα οποία έχει αναδειχθεί μέσα από το φεμινιστικό Κίνημα, πετυχαίνει να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό και το κοινωνικό, την ιδιωτική και τη δημόσια σφαίρα, το προσωπικό και το πολιτικό.

Όπως είναι φυσικό οι επιλογές των ταινιών που θα προβληθούν στο φεστιβάλ κινούνται σε ανάλογο ύφος και επιδιώκουν να έχουν ισχυρό συλλογικό αντίκτυπο στον κοινωνικό ιστό. Σε μια μεταβατική εποχή όπως η σημερινή, όπου τίποτα δεν είναι απολιτικό – ακόμα και η απόφαση να θεωρεί κάποιος τον εαυτό του απολιτικό, είναι μια πολιτική θέση- ταινίες σαν τις παρακάτω ακουμπούν σε πεδία που άπτονται του σεξουαλικού προσανατολισμού και σχετίζονται με ποικιλία θεμάτων όπως την ενδοοικογενειακή βία, την ανισότητα (με έμφαση στις δυσκολίες πρόσβασης σε βάρος των ΑμεΑ), την ανακύκλωση και την κλιματική αλλαγή κ.α.

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει συνολικά 28 ταινίες μεγάλου μήκους (13 μυθοπλασίας και 15 ντοκιμαντέρ), οι οποίες έχουν κάνει πρεμιέρα στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη. Το «Jonas» του γάλλου Christophe Charrier, περιγράφει τη ζωή του ομώνυμου ήρωα ο οποίος στα 33 του ζει μια εξακολουθητική κραιπάλη, με ξενύχτια σε κλαμπ και εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Το φιλμ κινείται σε δυο χρόνους, στον παρόντα αλλά και τον παρελθόντα, όπου δέκα οχτώ χρόνια πριν ο Jonas έζησε τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα αλλά κι ένα τραυματικό γεγονός που ακόμη τον καταδιώκει. Το πολυβραβευμένο στις Κάννες, το φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ κ.α. «Sauvage» της Camille Vidal-Naquet, μας ταξιδεύει στα πεζοδρόμια του Παρισιού και τα σκοτεινά μονοπάτια του δάσους της Βουλώνης, όπου τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται, με τον πρωταγωνιστή Φελίξ Μαριτό («120 χτύποι το λεπτό») να παρευρίσκεται στην προβολή της ταινίας. Στο φημισμένο «Jonathan Agassi Saved My Life» του ισραηλινού Tomer Heymann, ο διάσημος πρώην πορνοστάρ Τζόναθαν Αγκάσι αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά της ζωής του σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και ανθρώπινο ντοκιμαντέρ. Η προβολή του ιδιαίτερα ευαίσθητου και ανθρώπινου ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί παρουσία του ίδιου του Αγκάσι που θα βρεθεί στην Αθήνα.

Από τα υπόλοιπα φιλμ ξεχωρίζουμε το γερμανικό «Searching Eva», τα αμερικανικά «Wild nights with Emily» και «Shakedown» και το ολλανδικό «Monument of Pride», ενώ για ταινία έναρξης του φεστιβάλ επιλέχτηκε το «Irving Park» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη,που αφορά στην ιστορία τεσσάρων gay αντρών μεταξύ 60 και 70 ετών, που ζουν ως Master and Slave στο σημερινό Σικάγο. Αντίστοιχα η ταινία λήξης είναι το βραζιλιάνικο «Socrates» του Αλεξ Μοράτο που καταγράφει την προσπάθεια του δεκαπεντάχρονου Socrates, που ζει στις φτωχογειτονιές του Σάο Πάολο να ξεπεράσει τον απρόσμενο θάνατο της μητέρας του.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το πάνελ που πραγματοποιείται με αφορμή την έρευνα “Thumbs Down 2018: Film Critics and Gender, and Why it Matters», το Σάββατο 13 Απριλίου. Στο πάνελ με τίτλο «Κριτικοί Κινηματογράφου, το Φύλο έχει σημασία!» συμμετέχουν έλληνες και ξένοι κριτικοί κινηματογράφου και εκτός της συζήτησης, θα προβληθούν δωρεάν 5 ταινίες από γυναίκες δημιουργούς.

Info

To φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας μεταξύ 11 και 17 Απριλίου 2019

Ετικέτες

Documento Newsletter