12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

Ξεκινά σήμερα η μεγάλη γιορτή του πρωτοποριακού κινηματογράφου με την προβολή της ταινίας έναρξης «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» της Κάρλα Σιμόν που απέσπασε την Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Η μεγάλη σινεφίλ γιορτή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος απλώνεται σε διάστημα τριών εβδομάδων, από τις 26 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου και παρουσιάζει 110 ταινίες στις 3 αίθουσες της (στην ταράτσα του θερινού κινηματογράφου Λαϊς και στις δύο κλειστές) ενώ μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστεί και online (online.tainiothiki.gr).

Όπως σημειώνει στην εισαγωγή του καταλόγου η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαρία Κομνηνού «η περίοδος της προετοιμασίας του Φεστιβάλ μέσα από τη συνεχιζόμενη πανδημία, την κλιματική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία επανέφερε τον προβληματισμό για τον ρόλο της τέχνης σε χαλεπούς καιρούς, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο την αίσθηση του τραγικού στην Ευρώπη. Όλα αυτά μας έκαναν να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε δημιουργούς που συγκροτούν το έργο τους αντλώντας από υπάλληλες και περιφρονημένες γνώσεις, δηλαδή από τοπικές γνώσεις που αναπτύχθηκαν από τους υποτελείς του κόσμου μας. Παράλληλα ο ίδιος ο κινηματογράφος παραμένει ένας ορίζοντας επαγγελιών και εναλλακτικών οραμάτων που καλλιεργείται από θεσμούς όπως οι Ταινιοθήκες και τα ειδικά Φεστιβάλ τα οποία στοχεύουν σε ένα επαναπροσδιορισμό της κινηματογραφοφιλίας».
Η έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Μαΐου στην Ταινιοθήκη (8 μ.μ) με την ταινία Οι Ροδακινιές του Αλκαράς της Κάρλα Σιμόν που απέσπασε την Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου και η αυλαία θα πέσει την Τετάρτη 15 Ιουνίου στην Ταινιοθήκη με το αποκατεστημένο αριστούργημα «Το Φάντασμα του Παραδείσου» του Μπράιαν Ντε Πάλμα (ενότητα «Αποκατεστημένες και υπέροχες»). Πρόκειται για τη νέα εκδοχή του σκηνοθέτη, που περιλαμβάνει όσα είχαν κοπεί πριν την πρώτη διανομή της το 1974.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει 9 πολυβραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ αλλά και υβριδικές, σκηνοθετών απ’ όλον τον κόσμο (Γαλλία, Φιλιππίνες, Παραγουάη, Βραζιλία-Πορτογαλία, ΗΠΑ, Βολιβία-Γαλλία-Κατάρ, ΗΠΑ-Σιγκαπούρη, Ινδία και Αυστρία) οι οποίοι πειραματίζονται με νέες μορφές αφήγησης. Εδώ θα προβληθεί η νέα ταινία «Η Ιστορία του Χα» του σπουδαίου δημιουργού από τις Φιλιππίνες Λαβ Ντίαζ ενώ πο άλλε 8 υποψήφιες ταινίες είναι: «Η μακρά πορεία» του Κίρο Ρούσο (Βολιβία), «Πέδρο» του Νατές Χεντζέ (Ινδία), «Εάμι» της Παζ Ενσίνα (Παραγουάη), «Ξερή γη που φλέγεται» των Ζοάνα Πιμέντα και Aντίρλεϊ Κιερός (Βραζιλία), «Μπεάτριξ» των Μιλένα Τσερνόβσκι και Λίλιθ Κράξνερ (Αυστρία), «Πυρηνική οικογένεια» των Έριν και Τράβις Γουίλκερσον (ΗΠΑ), «Ο καθεδρικός» του αμερικανού Ρίκι Ντ’Αμπρόουζ και «Τα λέμε την Παρασκευή Ροβινσώνα» της Μίτρα Φαραχανί (Γαλλία, Ελβετία). Όλες οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι πανελλαδικές πρεμιέρες, ενώ οι πολλοί από τους δημιουργούς θα παρευρεθούν για να προλογίσουν τις ταινίες τους: παρόντες, εκτός από τον Λαβ Ντίαζ, θα είναι οι Μίτρα Φαραχανί, Κίρο Ρούσο, Ζοάνα Πιμέντα και Λίλιθ Κράξνερ.

Στα υπόλοιπα τμήματα του φεστιβάλ ξεχωρίζουν οι αποκατεστημένες κόπιες δύο πρώιμων βωβών φιλμ σε σκηνοθεσία δύο γυναικών – της Ζερμέν Ντιλάκ και της Μουσιδόρα- που αποδεικνύουν ότι η γυναικεία κινηματογραφική δημιουργία ήταν παρούσα στη Γαλλία της δεκαετίας του 1920. Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 9 αποκατεστημένες ταινίες και την Πέμπτη 9 Ιουνίου (11 πμ) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Auditorium ‘Τheo Angelopoulos’ του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος, με θέμα τη χρήση νέων τεχνολογιών με σκοπό τη συντήρηση, την αποκατάσταση και την ψηφιοποίηση σπάνιων ταινιών της ιστορίας του κινηματογράφου. Ομιλητές: Μαρία Κομνηνού, Ηλέκτρα Βενάκη, Céline Ruivo, Ehsan Khoshbakth, Elena Tammacarro.

To 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας έχει εξασφαλίσει μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα αφιερώματα. Ειδική σημασία έχει αυτό σε σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου. Το φεστιβάλ θα υποδεχθεί την Μπαμπέτ Μανγκόλτ, συνεργάτιδα της Σαντάλ Ακερμάν, την Ανιές Γκοντάρ, συνεργάτιδα της Κλερ Ντενί, τη Ντάρια Ντ’Αντόνιο, συνεργάτιδα του Πάολο Σορεντίνο, και τις ελληνίδες διευθύντριες φωτογραφίας: Ολυμπία Μυτιληναίου, στενή συνεργάτιδα του Πάνου Χ. Κούτρα (το «Dodo» τους προβλήθηκε στις Κάννες), Κατερίνα Μαραγκουδάκη, την πρώτη γυναίκα διευθύντρια φωτογραφίας που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και τη νεότερη Χριστίνα Μουμούρη.Την Παρασκευή 3 Ιουνίου (5 μ.μ.) θα συμμετάσχουν όλες σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ενώ την Κυριακή 5 Ιουνίου (6 μ.μ.) η Ολυμπία Μυτιληναίου θα δώσει μάστερκλας στην Ταινιοθήκη. Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη.

Οι λάτρεις του κλασικού αμερικανικού σινεμά θα δουν σίγουρα το αφιέρωμα στον Τζορτζ Στίβενς (1904-1975) που άφησε το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στην χρυσή εποχή του Χόλυγουντ με φιλμ σαν τα «Μια θέση στον ήλιο» και «Ο γίγας» ενώ υπήρξε 5 φορές υποψήφιος για το όσκαρ σκηνοθεσίας. Ξεχωριστής σημασίας και τα αφιερώματα στους Γιόνας Μέκας (1922-2019) από τη Λιθουανία που θεωρείται ο νονός του αμερικανικού αβάν-γκαρντ κινηματογράφου, τον Σατγιαζίτ Ρέι με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, τον Ροβήρο Μανθούλη, την Mπαμπέτ Μανγκόλτ γαλλίδα φωτογράφος, καλλιτέχνις και σκηνοθέτις, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ από το 1970.Το 12ο ΦΠΚΑ έχει προσκαλέσει τη σημαντική κινηματογραφίστρια στην Αθήνα για να παρουσιάσει στο κοινό μια επιλογή από το πολυδιάστατο καλλιτεχνικό της έργο και να δώσει μάστερκλας (Σάββατο 6 Ιουνίου, 6 μ.μ., Ταινιοθήκη. Συντονίζει: Εύα Στεφανή)

Επίσης η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον σπουδαίο έλληνα δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο (1935-2012), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τον αιφνίδιο θάνατο του στα γυρίσματα της ταινίας του «Η άλλη θάλασσα». Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μερικά από τα αριστουργήματα του ποιητή των εικόνων στη μεγάλη οθόνη -ακριβώς όπως αρμόζει στο μεγάλο έργο του με το οποίο, όπως σημειώνει η Μαρία Κομνηνού, «θέλησε να δικαιώσει τους ηττημένους στον ελληνικό εμφύλιο και να φέρει στο προσκήνιο τους μετανάστες όχι μόνο από τα Βαλκάνια αλλά και από τις άλλες δοκιμαζόμενες περιοχές του κόσμου». Στο πλαίσιο του αφιερώματος, την Πέμπτη 2 Ιουνίου (5 μ.μ.) στην Τεχνόπολη, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με εκλεκτούς προσκεκλημένους έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και μελετητές της κινηματογραφικής κληρονομιάς του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ», με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχουν οι καθηγητές Άντριου Χόρτον, Σιλβί Ρολέ, Μαρία Κομνηνού, Ειρήνη Στάθη καθώς και οι σκηνοθέτες Πέρο Αλμπερό και Μαργαρίτα Μαντά.

Τέλος, ως φόρο τιμής στην Ουκρανία, το φεστιβάλ παρουσιάζει σε πρώτη πανελλαδική προβολή το ντοκιμαντέρ «Babi Yar. Context» (Mπάμπι Γιαρ, 2021) του πολυβραβευμένου Ουκρανού σκηνοθέτη Σεργκέι Λοζνίτσα (Πρόσωπο της Ομίχλης, Η δύναμη της αλήθειας, Μια Γλυκιά Γυναίκα, κλπ.), που τιμήθηκε στις Κάννες με το βραβείο Golden Eye. Με αριστοτεχνική χρήση αρχειακού υλικού, η ταινία αφηγείται τη σφαγή χιλιάδων Εβραίων στο Μπάμπι Γιαρ στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την προβολή (Δευτέρα 30 Μαΐου στις 8 μ.μ.) θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αναστάσιο-Ιωάννη Μεταξά και τον Βασίλη Λουλέ.

Info

Περισσότερες πληροφορίες για το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης http://www.tainiothiki.gr/el/

Ετικέτες