12ο Athens Open Air Festival

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ πραγματοποιείται την Τρίτη 14 Ιουνίου, στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού», με την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας «Η χαμένη κόρη».

Χορταστικό όσο ποτέ το αγαπημένο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει σε φουλ ρυθμούς και με την προβολή 23 (!) κλασικών αλλά και νέων ταινιών. Η αρχή γίνεται με την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας «Η χαμένη κόρη» (“The Lost Daughter”) της Μάγκι Τζίλενχαλ, παρουσία της σκηνοθέτριας, του ηθοποιού Πίτερ Σάρσγκαρντ αλλά και ελλήνων συντελεστών του φιλμ που γυρίστηκε στις Σπέτσες και ήταν υποψήφιο στα πρόσφατα όσκαρ για τρία βραβεία (διασκευασμένου σεναρίου στην Τζίλενχαλ για την μεταφορά του μυθιστορήματος της Έλενα Φεράντε και γυναικείων ρόλων στις Ολίβια Κόλμαν και Τζέσι Μπάκλι) χωρίς πάντως να κατακτήσει κανένα.

Ακολουθεί στις 17 Ιουνίου στο πλαίσιο του ATHENS PRIDE η προβολή στην Πλατεία Κοτζιά (21.30) της αυστραλέζικης κωμωδίας του Στέφαν Έλιοτ «Οι περιπέτειες της Πρισίλα, της βασίλισσας της ερήμου», ενώ την Δευτέρα 20 Ιουνίου στην Πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Βαγγέλη Παπαθανασίου και στην επέτειο 40 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας «Μπλέιντ Ράνερ» καθώς θα προβληθεί το final cut του αριστουργηματικού sci-fi του Ρίντλεϊ Σκοτ από τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

Μια εβδομάδα αργότερα στις 27 Ιουνίου θα απολαύσουμε το «Ζαμπρίνσκι πόιντ», την αμερικανική περιπέτεια ψυχεδέλειας του Μικελάντζελο Αντονιόνι στον κήπο της Ιταλικής Πρεσβείας στο Κολωνάκι και δύο μέρες αργότερα (29/6) την τιμητική τους έχουν οι αξεπέραστοι «Μοντέρνοι καιροί» του Τσάρλι Τσάπλιν που θα παρουσιαστούν στην Ρωμαϊκή Αγορά (Επαμεινώνδα 6 και Διόσκουρων) συνοδεία ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής από τον sound artist Jeph Vanger.

Ο Ιούλιος μπαίνει καυτά καθώς ποδαρικό κάνει η προκλητική «Λολίτα» με την επετειακή προβολή 60 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας του Κιούμπρικ που διασκεύασε το μυθιστόρημα του Ναμπόκοφ , την Παρασκευή 1 Ιουλίου στο ΑΒ θερινό σινεμά (Θεοτοκοπούλου 36, Πατήσια). Την επόμενη μέρα (2/7) η μουσική μπαίνει στη διαπασών με το «Depeche Mode: 101» των Ντ. Α. Πενεμπέικερ, Ντέιβιντ Ντόκινς, Κρις Χέγκεντους που θα παιχτεί στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, σε μια προβολή αφιερωμένη στον Άντι Φλέτσερ σε συνεργασία με τους HYSTERIKA, το επίσημο fan club των Depeche Mode στην Ελλάδα. Θα προηγηθεί DJ set από τον Γιώργο Γερανιό και τον Μάρκο Φράγκο. Το απαράμιλλο τριήμερο ολοκληρώνεται με την προβολή (3/7) της «Ατίθασης καρδιάς» του Ντέιβιντ Λιντς και πάλι στο Γκάζι.

Την Τρίτη 5 Ιουλίου στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (Διδότου 6) είναι προγραμματισμένη η επετειακή προβολή 85 χρόνων από την πρεμιέρα της «Μεγάλης Χίμαιρας» του Ζαν Ρενουάρ και μια βδομάδα αργότερα (12/7) θα προβληθεί στον ίδιο χώρο το «Καλοκαιρινό φως» (Lumière d'Été, 1943) του Ζαν Γκρεμιγιόν σε σενάριο Ζακ Πρεβέρ που γυρίστηκε την εποχή που οι γερμανοί κατέλαβαν και την ελεύθερη ζώνη του Παρισιού.

Το διήμερο 12-13 Ιουλίου το Athens Open Air Film Festival ταξιδεύει στη Μύκονο, όπου θα προβληθούν ο «Μεγάλος Λεμπόφσκι» (12/7) των Τζόελ και Ίθαν Κοέν και το «Moulin Rouge» (13/7) του Μπαζ Λούρμαν. Την Πέμπτη 14/7 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και κάτω από την πανσέληνο, είναι προγραμματισμένη η προβολή της πρόσφατα αποκατεστημένης κόπιας της «Αταλάντης» του Ζαν Βιγκό, με αφορμή την Εθνική Εορτή της Γαλλίας.

Στις 15-17 Ιουλίου ο επόμενος νησιωτικός προορισμός του Athens Open Air Film Festival είναι η Σέριφος, όπου προβληθούν κατά σειρά στον Αυλόμωνα στο Λιβάδι, το κορυφαίο μιούζικαλ του Μπομπ Φόσι «Η Παράσταση αρχίζει» (15/7), οι κυριολεκτικά θεοπάλαβοι «Ατσίδες με τα μπλε» του Τζον Λάντις και το σύγχρονο «MAD MAX: Ο δρόμος της οργής» του Τζορτζ Μίλερ (16/7), ενώ το τριήμερο κλέινει με τις «ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΡΙΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ (17/7) σε μια επετειακή προβολή 45 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας.

Το «ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ» του Φρανσουά Τριφό θα παιχτεί τους Κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στις 21/7, ενώ το Σάββατο 23 Ιουλίου ο «ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ» του Φράνσις Φορντ Κόπολα παρουσιάζεται στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας (Τέρμα οδού Λόρδου Βύρωνα, Πεντέλη) σε μια επετειακή προβολή 30 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας.

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου από τις 21:15 έως τις 02:45 θα προβληθεί η «Before» τριλογία (ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ – ΠΡΙΝ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ – ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ στο Πάρκο Ακαδημία Πλάτωνος.

Τέλος στις 24/8 η «Μεγάλη απόδραση» του Τζον Στάρτζες θα προβληθεί στην Ριβιέρα (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια) και η γιορτή ολοκληρώνεται την Τρίτη 30 Αυγούστου στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Λουκάς Κατσίκας μας είπε για την φετινή διοργάνωση: «Είχαμε την τύχη τα δύσκολα χρόνια του Covid να διεξαχθούμε κανονικά και να μην έχουμε απώλειες κοινού και προσπαθήσαμε να προσφέρουμε αυτά που προσφέραμε στους θεατές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή μία απόδραση μέσα από το κλασικό και αγαπημένο μας σινεμά, με υψηλής ποιότητας προφίλ, συνθηκών και επιπέδου, προβολές. Μην ξεχνάμε ότι το φεστιβάλ μας ξεκίνησε στα χρόνια της κρίσης και ο πρώτος του στόχος ήταν να προσφέρει ανακούφιση στον κόσμο. Αυτός είναι κι ο λόγος που εξακολουθεί να προσφέρει ταινίες υψηλής ποιότητας σε ιδανικές συνθήκες και μάλιστα δωρεάν για όλους τους θεατές. Μάλιστα μέσα σε αυτά τα χρόνια οι ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί (capital controls, πανδημία, φωτιές, πόλεμοι κλπ) κατά καιρούς, μας αναγκάζουν να ενισχύουμε τον ανακουφιστικό ρόλο μας αυτόν απέναντι στο κοινό και να του προσφέρουμε απόδραση και διασκέδαση».

Για το πρόγραμμα των ταινιών που επιλέχτηκαν τονίζει: «Έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε όχι απλώς ικανοποιημένοι αλλά περήφανοι για το φετινό μας πρόγραμμα. Η προβολή σε ψηφιακή κόπια του final cut του «Μπλέιντ Ράνερ» σε ένα tribute για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου αλλά και τα 40 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του φιλμ, ο «Δράκουλας» του Κόπολα σε ένα φανταστικό χώρο που θα μπορούσε άνετα να αποτελεί σκηνικό από τον πύργο του κ.α.»

Ετικέτες