Βαριά εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς όπως φαίνεται σε κάθε επίπεδο το κράτος έχει μετατραπεί σε μία συγκεντρωτική δομή, όπου όλα υποτάσσονται στις «βοναπαρτικές» πρακτικές του Μαξίμου.
Τις τελευταίες μέρες την στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση έχει απαξιώσει τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, κυβερνητικά στελέχη λένε με προκλητικό τρόπο ότι ο οργανισμός είναι ανεξάρτητος και μία «κατάκτηση για τη χώρα».
Όλα αυτά ενώ στις 16 Δεκεμβρίου του 2024 η Κομισιόν με επιστολή προς την Ελλάδα έθετε τεράστια ζητήματα σε ότι αφορά τη συμμόρφωση της χώρας στις ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. Μάλιστα, στην επιστολή που υπογράφεται και από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που είναι ο αρμόδιος Επίτροπος Μεταφορών, αναφέρεται -σύμφωνα με το Data Journalists- ότι η Ελλάδα δεν διασφάλισε ότι «ο εθνικός φορέας διερεύνησης που είναι αρμόδιος για την ανεξάρτητη διερεύνηση ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) και συμβάντων διαθέτει επαρκείς πόρους για την εκτέλεση των καθηκόντων του», ενώ για το ζήτημα της ανεξαρτησίας του οργανισμού τονίζεται ότι «σημειώνουμε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι αρμόδιο για τη λειτουργία του διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ και, ως εκ τούτου, έχει συμφέροντα που είναι δυνητικά αντικρουόμενα με τα καθήκοντα που ανατίθενται στον φορέα διερεύνησης» και επισημαίνεται ότι «από την άλλη πλευρά, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. βρίσκεται σε κατάσταση εκτεταμένης λειτουργικής και οικονομικής εξάρτησης από το εν λόγω υπουργείο».
Επίσης, εάν και στην επιστολή αναγνωρίζεται ότι υπάρχει κάποια πρόοδος σε ότι αφορά την τροποποίηση του νόμου 5014/2023 το οποίο συνδέεται με την ανεξαρτησία, τονίζεται ότι στην ουσία «δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. θα είναι σε θέση να διενεργεί ανεξάρτητες έρευνες όσον αφορά τον Ο.Σ.Ε».
Διαβάστε σχετικά: Κομισιόν: Νέο «ράπισμα» για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων – Κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το documentonews.gr ρώτησε εάν «ισχύει ότι η σύσταση της ΕΕ ήταν να γίνει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανεξάρτητη αρχή και η κυβέρνηση έκανε έναν φορέα που εγκαλείται από την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα από το υπουργείο Μεταφορών αντί να εγκαλείται από την Βουλή όπως γίνεται με τις ανεξάρτητες αρχές».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχω εγώ ενημέρωση για τέτοια σύσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα δεν υπήρχε τέτοια οδηγία, γιατί οι οδηγίες είναι δεσμευτικές και υποχρεωτικές. Δεν ξέρω εάν κάτι τέτοιο ήταν προφορικό, εάν ήταν προφορικό θα πρέπει να απαντήσουν αυτοί που έκαναν τη σχετική διαπραγμάτευση. Αλλά κάτι τέτοιο σε δική μας γνώση ή ενημέρωση, τουλάχιστον στη δική μου δεν υπάρχει, αλλά για να μην είμαστε απόλυτοι, εφόσον έχω κάποιο διαφορετικό δεδομένο στην επόμενη ενημέρωση θα σας το απαντήσω».
Διαβάστε επίσης
DW: Ο Αρμαγεδδώνας δασμών πνίγει τη Σλοβακία
Συνομιλίες Τουρκίας-Ισραήλ για να αποφύγουν τη σύγκρουση στην Συρία
Ουγγαρία: «Βιολογική επίθεση» βλέπει η κυβέρνηση Όρμπαν σε μια επιδημία αφθώδους πυρετού