«100 χρόνια ελληνική δισκογραφία»: Από τους γραμμοφωνατζήδες στο διαδίκτυο

«100 χρόνια ελληνική δισκογραφία»: Από τους γραμμοφωνατζήδες στο διαδίκτυο

Η καρδιά του ελληνικού τραγουδιού χτυπάει δυνατά από χθες Κυριακή 9 Μαρτίου, μέρα πρεμιέρας της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τίτλο «100 χρόνια ελληνική δισκογραφία» και με ξεναγό τη Χαρούλα Αλεξίου. Ο παλμός δόθηκε στην αποκλειστική προβολή μιας 25άλεπτης πρόγευσης από τα δώδεκα επεισόδια στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στις 5 Μαρτίου παρουσία δεκάδων δημοφιλών τραγουδιστών, συνθετών, στιχουργών, μουσικών παραγωγών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και ερευνητών.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στην πολυκύμαντη ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και για μια σειρά που χρειάστηκε προετοιμασία τριών χρόνων, η οποία δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθεί χωρίς την καθοριστική συμβολή του πολύτιμου αρχείου της ΕΡΤ. Είναι επίσης η πρώτη συνολική αποτύπωση της ελληνικής δισκογραφικής ιστορίας που ξεπερνάει σε διάρκεια τον έναν αιώνα, ξεκινώντας από την εποχή του φωνογράφου και των περιπλανώμενων γραμμοφωνατζήδων των αρχών του 20ού αιώνα, περνώντας στο ρεμπέτικο, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, στους μικρούς δίσκους, στα τζουκ μποξ μέχρι τα βινύλια, τους ψηφιακούς δίσκους και το διαδίκτυο. Από τις οθόνες μας θα περάσουν πρόσωπα που συνέβαλαν στη δημιουργία του ελληνικού τραγουδιού μέσα από αρχειακό υλικό και με 150 νέες συνεντεύξεις, σε ένα εγχείρημα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και το οποίο, όπως τόνισε η Χαρούλα Αλεξίου, «θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ποιες ήταν οι μεγάλες στιγμές μας, να ξαναδούμε την ιστορία μας και να την ξαναμάθουμε».

Η σειρά θα συνεχιστεί με τέσσερα επιπλέον επεισόδια προκειμένου να καλυφθεί και η τελευταία πενταετία, από το 2020 μέχρι το 2025.

Documento Newsletter