10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την ταινία του Στίβεν Κινγκ, Christine (Photos – Video)

10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την ταινία του Στίβεν Κινγκ, Christine (Photos – Video)

Σαν σήμερα (21η Σεπτεμβρίου 1947) γεννήθηκε ο μεγάλος Στίβεν Κινγκ και για τους petrolheads ο Κινγκ ξεχώρισε για το βιβλίο (και το 1983 ταινία) Christine. Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Viking» στις 29 Απριλίου του 1983.

Οι κακοτυχίες των χαρακτήρων του Κίνγκ εξακολουθούν να στοιχειώνουν πολλούς από εμάς μέχρι σήμερα. Για τους λάτρεις των κλασικών αυτοκινήτων, καμία ιστορία του δεν ακούγεται σαν τον «φόβο σε τέσσερις τροχούς» που βιώσαμε στις σελίδες της Christine – ή ακόμα καλύτερα στην ταινία του 1983 με το ίδιο όνομα. Ακόμα και το τρέιλερ της εξακολουθεί να μας ανατριχιάζει. Το Christine είναι το 16ο βιβλίο του Κίνγκ (ή το 13ο μυθιστόρημα) και το ένατο βιβλίο με την υπογραφή του.

Πολλοί από εμάς έχουμε ταυτιστεί με τον ήρωα (Άρνι) όταν αναπαλαιώσαμε ή προσπαθήσαμε να αναπαλαιώσουμε ένα αυτοκίνητο. Βέβαια όταν μας λένε πως αγγίζουμε την υπερβολή και την παράνοια εμείς νομίζουμε πως αγγίζουμε την… τελειότητα.

Για όσους δεν γνωρίζουν το φιλμ ή το βιβλίο (τρέξτε να αγοράσετε ένα από τα δύο ή και τα δύο) Στο «Christine» η απόλυτη ηρωίδα είναι το αυτοκίνητο με το ίδιο όνομα. Μία στοιχειωμένη Plymouth Fury του 1958 η οποία γοητεύει μέχρι παράνοιας έναν έφηβο που την αγοράζει και την αναπαλαιώνει. Στην συνέχεια το δαιμονικό όχημα στρέφεται εναντίον όσων μπαίνουν ανάμεσά τους ή είναι εχθρικά διακείμενοι προς αυτούς.

Ο Κινγκ πήρε την κλασική ιστορία: Αγόρι-συναντά-κορίτσι και την «πήγε» σε τρομακτικά ύψη, όταν ένας λίγο ευαίσθητος, λίγο πειραγμένος έφηβος, ερωτεύεται μια κόκκινη Plymouth Fury με ένα κακό… παρελθόν. Η Christine «ερωτεύεται» τον Άρνι, ο οποίος θα ανακαλύψει πως το αυτοκίνητο είναι μια μηχανή θανάτου με μεγάλη μνήμη και η οποία εξαγριώνεται γρήγορα. Ηθικό δίδαγμα της ιστορίας; Ποτέ μην υποτιμάτε τη μανία ενός οργισμένου θηλυκού, ιδιαίτερα αν εκείνη μπορεί να σε ακολουθήσει και στην επόμενη ζωή.

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την ταινία Christine:

1 Χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 20 αυτοκίνητα για να διαδραματίσουν τον ρόλο της Christine (κάποιες άλλες πηγές αναφέρουν 23-28), και δεν ήταν όλα Fury. Η Columbia Pictures έβαλε αγγελίες ζήτησης σε όλη τη χώρα και αγόρασε όχι μόνο Fury, αλλά και Belvedere και Savoy (μοντέλα ίδια αλλά με διαφορετικό εξοπλισμό). Η πλειοψηφία χρησιμοποιήθηκε στην οθόνη, και τα υπόλοιπα χρησίμεψαν ως ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

2 Στο τέλος της κινηματογράφησης, μόνο μερικά από αυτά δεν είχαν ζημιές, έμειναν στην εταιρία και «βγήκαν» στο δρόμο για να προωθήσουν την ταινία πριν πωληθούν σε συλλέκτες. Ένα από τα κινηματογραφικά αυτοκίνητα πωλήθηκε για 168.413 ευρώ (ή 198.000 δολάρια) σε δημοπρασία του 2015.

3 Ο Κινγκ δήλωσε ότι επέλεξε μια Fury του 1958 ως την κεντρική φιγούρα της ιστορίας, επειδή ήταν ένα «ξεχασμένο αυτοκίνητο». «Δεν ήθελα ένα αυτοκίνητο που είχε ήδη ένα θρύλο που να συνδέεται με αυτό, όπως το Thunderbird της δεκαετίας του ’50”, είπε ο συγγραφέας.

4 Η σκηνή έναρξης της ταινίας, που δείχνει ότι η Christine κινείται κατά μήκος μιας γραμμής συναρμολόγησης του Ντιτρόιτ, δεν ήταν στο βιβλίο του Κινγκ αλλά το πρόσθεσε ο σεναριογράφος Μπιλ Φίλιπς. Η ταινία, παρεμπιπτόντως, κυκλοφόρησε πριν το μυθιστόρημα.

5 Κάθε φορά που η Christine… εξοργίζεται, τα παράθυρα της μαυρίζουν για να γίνεται έντονη η κακία. Το πρόβλημα ήταν ότι οι σκηνές αυτές γυρίστηκαν κυρίως τη νύχτα, γεγονός που καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη την ορατότητα για τον οδηγό / κασκαντέρ.

6 Η ψευδαίσθηση της αναγέννησης της Christine δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας υδραυλικές αντλίες μέσα στο αυτοκίνητο που ήταν στερεωμένες σε διπλές πλευρές του αμαξώματος (πλαστική επένδυση). Οι αντλίες αναρρόφησαν τις πλαστικές πλευρές για να δημιουργήσουν την κατεστραμμένη εκδοχή του αυτοκινήτου και στη συνέχεια, η ταινία αντιστράφηκε, κάνοντάς την να φαίνεται πως το αυτοκίνητο επιδιορθώνει τον εαυτό του.

7 Ο ήχος που ακούμε από τον κινητήρα της Christine δεν είναι από Plymouth. Οι κινηματογραφιστές κατέγραψαν τον κινητήρα του 1970 Mustang 428 Super Cobra Jet και τον χρησιμοποίησαν.

8 Μιλώντας για αξέχαστους ήχους, η λέξη Fuck χρησιμοποιήθηκε πολύ στους διαλόγους, επειδή τα στελέχη σκέφτηκαν ότι κανείς δεν θα πληρώνει για να δει μια ταινία τρόμου αν ήταν βαθμολογημένη ως κατάλληλη (δεν είχε άλλωστε πολύ βία για να δικαιολογήσει την ονομασία ακατάλληλη).

9 Εν μέρει για να εξοικονομήσουν χρήματα, οι παραγωγοί, πήραν άγνωστους ηθοποιούς (τότε) στους κύριους ρόλους, αν και αρχικά εξετάστηκαν οι Σκοτ Μπάιο και Μπρουκ Σίλντς. Ο Κέβιν Μπέικον απέρριψε τον ρόλο (αν και ουσιαστικά άγνωστος τότε) για να παίξει στο Footloose.

10 Αν παρακολουθώντας την Christine έχετε μια αίσθηση déjà vu, είναι επειδή ο σκηνοθέτης Τζον Κάρπεντερ είχε κινηματογραφήσει το φιλμ Halloween του 1978 στην ίδια γειτονιά στην Νότια Πασαντένα της Καλιφόρνια, πέντε χρόνια νωρίτερα. (Παρεμπιπτόντως, ο Κάρπεντερ αρνήθηκε να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της Christine, θεωρώντας την παρουσία του κακή τύχη).

Για το τέλος σας αφήσαμε το τραγούδι σήμα κατατεθέν της ταινίας

Ετικέτες

Documento Newsletter