Λάδι βγάζει τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο κατάπτυστος νόμος Μητσοτάκη για τα τραπεζικά σκάνδαλα σε σχέση με τις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε για την εμπλοκή του στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το κερασάκι στην τούρτα της παύσης της ποινικής δίωξης σε βάρος του επιχειρηματία εμφανίζεται να έχει βάλει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Όλα ξεκίνησαν ή μάλλον καλύτερα… τελείωσαν όταν η PQH, η εκκαθαρίστρια εταιρεία που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια για λογαριασμό της ΤτΕ, δεν υπέβαλε εντός της χρονικής προθεσμίας που όριζε ο νόμος Μητσοτάκη την απαιτούμενη εκ του νόμου έγκληση κατά Λαυρεντιάδη για να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία.
Διαβάστε επίσης: Απόφαση κόλαφος του Αρείου Πάγου
Τι συνέβη; Αυτομάτως έπαυσε η ποινική δίωξη που αντιμετώπιζε σε βαθμό κακουργήματος για την πράξη της άμεσης συνέργειας σε απιστία ο Λ. Λαυρεντιάδης ενώ έγινε άρση και του αξιόποινου για τη συναφή πράξη της νομιμοποίησης εσόδων που επίσης του αποδίδοταν.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ζαββός σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης «ήταν κατηγορούμενος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για τις πράξεις της άμεσης συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Ωστόσο όπως αναφέρεται στην ενημέρωση του Εφετείου Αθηνών προς το υπουργείο Οικονομικών η πράξη της άμεσης συνέργειας σε απιστία σε βάρος της περιουσίας του ΤΤ έπαυσε.
Ο λόγος ήταν πως η PQH δεν υπέβαλε εντός της τετράμηνης προθεσμίας που όριζε ο νόμος 4367 του 2019 της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την «προβλεπόμενη για τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας δήλωση ότι επιθυμεί την πρόοδο αυτής».
Με απλά λόγια η PQH δεν υπέβαλε, ως όφειλε άλλωστε αν ήθελε να διελευκανθεί η σοβαρή αυτή υπόθεση, έγκληση ώστε να συνεχιστεί η ποινική δίωξη τραπεζικών στελεχών και εμπλεκομένων για το αδίκημα της απιστίας.
Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη υπόθεση που πέφτει στο κενό λόγω του κατάπτυστου νόμου Μητσοτάκη. Μια διάταξη η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εντός του κόσμου της Δικαιοσύνης. Θυμίζουμε ότι απέναντί της στάθηκαν γενναία πρωτοδίκες που με καυτά βουλεύματα πέταξαν στον καλάθι των αχρήστων το νόμο. Βέβαια, ήρθε στο τέλος ο Άρειος Πάγος και με μια απόφαση «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των τραπεζιτών αλλά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κρίνει ως συνταγματικό το νομοθετικό εφεύρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Σημειώνεται ότι πριν από την ψήφιση του εν λόγω νόμου το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικών στελεχών και εμπλεκομένων για το αδίκημα της απιστίας διώκονταν αυτεπάγγελτα από τις εισαγγελικές αρχές.
Δείτε το έγγραφο της ενημέρωσης από το Εφετείο για την παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος του Λαυρεντιάδη: