Ο Χρυσοχοΐδης ακουμπά τη γελοιότητα

Ο Χρυσοχοΐδης ακουμπά τη γελοιότητα
Το μεσημέρι της Παρασκευής μιλώντας για την εγκληματικότητα στη Βουλή υποστήριξε πως δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας αλλά της εγκληματοφοβίας και πρότεινε στους πολίτες να μη φοβούνται γιατί τα εγκλήματα αυτά αποτελούν ξεκαθάρισμα και δεν απειλούν τη δημόσια ασφάλεια

Μετά την ανώνυμη επιστολή το 2010 τώρα εμφανίζει τον ανώνυμο μάρτυρα με το USB για να ξανανοίξει την υπόθεση Marfin ως αντίβαρο στην υπόθεση της μαφίας

«Η μαφία σκοτώνει ανενόχλητη ακόμη και δύο άτομα την ίδια μέρα και ο Χρυσοχοΐδης χρησιμοποιεί τους εισαγγελείς και τη Δικαιοσύνη ως κομπάρσους σε μια κακοστημένη επικοινωνιακή κωμωδία». Η φράση δεν είναι δημοσιογραφική εκτίμηση αλλά σχόλιο από άσπονδο φίλο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος μπορεί να εύχεται για τους δικούς του λόγους την πολιτική του εκπαραθύρωση στον αναμενόμενο ανασχηματισμό, μιλά ωστόσο με περιστατικά.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται εμφανώς σε αδιέξοδο και αυτό δεν το καταλαβαίνουν μόνο στο υπουργείο και στην αστυνομία, όπου οι συσκέψεις έχουν γίνει κάτι σαν φάρμακο για κάθε νόσο, αλλά το αντιλαμβάνεται και ο πολίτης. Ο σερίφης του Κυριάκου Μητσοτάκη μειονεκτεί απέναντι στο αφήγημα που ο ίδιος δημιούργησε, πως ανέλαβαν μαζί με τον πρωθυπουργό να καθαρίσουν «την ανομία που δημιουργήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Παρασυρμένος από την παλιά του δόξα, που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των παλαιών εκδοτών και των καναλιών τους, χωρίς την υποβοήθηση ξένων και ημεδαπών που τον ήθελαν νικητή κατά της τρομοκρατίας, δείχνει τραγικά ανήμπορος να βάλει τάξη και να εφαρμόσει τον νόμο εκεί που πρέπει.

Η συνεχής προβολή της αγοράς νέας τεχνολογίας περιπολικών και ηλεκτρονικών μέσων επί υπουργίας του φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο. Γιατί αν μαζεύεις πτώματα από τους δρόμους ενώ έχεις διαφημίσει κάμερες και σύγχρονα περιπολικά κάνεις ακόμη πιο δύσκολη τη θέση σου. Ταυτόχρονα αναζωπυρώνονται οι ψίθυροι για τις προμήθειες και τον σκοπό τους.

Ο ίδιος ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης φαίνεται να αποδίδει την αμαυρωμένη εικόνα του στον πόλεμο που του γίνεται από στελέχη του Μαξίμου, τα οποία θα ήθελαν στη θέση του τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου. Στις συζητήσεις φωτογραφίζει τον διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη ως αυτόν που κινεί τα νήματα εναντίον του. Φαίνεται πως μεταξύ των δυο αντρών υπάρχει σοβαρή υπόγεια κόντρα, στην οποία συμμετέχουν εκδότες, επικοινωνιολόγοι και περίεργοι παράγοντες με διάφορα μέσα.

Μια μέθοδος «Λουίζης Ριανκούρ»

Ζωσμένος από εσωτερικά και εξωτερικά πυρά, ο Χρυσοχοΐδης θεώρησε πως μπορεί να κάνει μερικές επικοι-νωνιακές κινήσεις για να ανακτήσει το κύρος του και να πείσει τον Μητσοτάκη για την αναγκαιότητά του. Ζήλεψε τη δόξα του παλαιού υπουργού Δημόσιας Τάξης Αντώνη Δροσογιάννη, ο οποίος όταν αποτύγχανε να χτυπήσει την τρομοκρατία δήλωνε πως ακουμπά τους τρομοκράτες.

Ο Χρυσοχοΐδης κάνει τα πάντα για να πείσει πως κάτι ακουμπά. Ενώ είχαν αρχίσει οι εκτελέσεις στην Αθήνα, αυτός επιχειρούσε να πάρει το αίμα του πίσω, φυσικά όχι από τους μαφιόζους. Οσο εντεινόταν στην κοινωνία το ερώτημα «τι γίνεται με τη βαριά εγκληματικότητα;» τόσο ο υπουργός επιχειρούσε να απαντήσει πως η εγκληματικότητα δεν είναι οι σφαίρες αλλά τα ιδεοληπτικά σχήματα που είχε μετατρέψει σε δράκους. Ετσι διαφήμισε πως ξανανοίγει η υπόθεση της Marfin και υποσχέθηκε εξελίξεις. Στην πραγματικότητα η υπόθεση Marfin δεν έκλεισε ποτέ. Αποτελούσε για την αστυνομία μια εγκληματική ενέργεια με άγνωστους δράστες, η οποία μάλιστα δεν εξιχνιάστηκε ενόσω υπουργός ήταν ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης.

Ενώ ο υπουργός ΠροΠο βρίσκεται σε δύσκολη θέση, εμφανίζεται ως από μηχανής θεός η θεωρία των νέων στοιχείων. Ή μάλλον ως από κομπιούτερ θεός. Τα νέα στοιχεία για τη Marfin, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, είναι ένα στικάκι USB που άγνωστος άφησε σε ένα παγκάκι για να το παραλάβει η αστυνομία έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα. Το USB περιέχει συρραφή πλάνων εκείνης της εποχής από κάμερες κτιρίων. Πρόκειται για υλικό που είχε εξετάσει τότε η αστυνομία και επανέρχεται τώρα ως νέο για να εμφανιστεί το αφήγημα των νέων στοιχείων. Τα πλάνα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πήρε μαζί του φεύγοντας από την αστυνομία αξιωματικός που αποστρατεύτηκε αλλά βρέθηκαν σήμερα σε… παγκάκι.

Η μέθοδος θυμίζει την υπόθεση «Λουίζης Ριανκούρ», τότε που αστυνομικοί και «πληροφοριοδότες» έστησαν επιχείρηση ενάντια στους τρομοκράτες με υλικό που είχαν ήδη στη διάθεσή τους. Μόνο που τότε η ψεύτικη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στήθηκε για να πάρουν κάποιοι ποσά ως πληροφοριοδότες ενώ σήμερα φαίνεται πως το ζητούμενο είναι το «κύρος» της κυβέρνησης.

Γελά η Δικαιοσύνη η Δικαιοσύνη

Μετά τις αλλεπάλληλες εκτελέσεις στην Αθήνα ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, στον οποίο παρέδωσε έκθεση με στοιχεία από υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος. Η επίσκεψη καλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως κίνηση αποφασιστικότητας, στη Δικαιοσύνη όμως αντιμετωπίστηκε με θυμηδία. Ο υπουργός ΠροΠο, ο οποίος έχει στη διάθεσή του αστυνομικούς και ερευνητικά μέσα καθώς και την αρμοδιότητα και την ευθύνη να πατάξει το έγκλημα, μετέφερε στον Αρειο Πάγο, ο οποίος δεν έχει καμία αρμοδιότητα, στοιχεία για την εγκληματικότητα; Η εισαγγελία έχει κατά νόμο την επιστασία της έρευνας την οποία κάνει η αστυνομία. Αν τα στοιχεία που παρέδωσε ο Χρυσοχοΐδης στον Αρειο Πάγο είναι βάσιμα, τότε πρέπει να τα δώσει για έρευνα στην αστυνομία. Και επειδή αφορούν και αστυνομικούς-μέλη της μαφίας, πρέπει να τα παραδώσει στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Τι σχέση έχει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου;

Ο υπουργός προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη για να δημιουργήσει εντυπώσεις έργου, κάνοντας τον κλητήρα δικογραφιών που υπάρχουν.

Ταυτόχρονα προσπαθεί να δικαιολογήσει την αδυναμία του να έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της εγ-κληματικότητας της μαφίας (η οποία απλώνεται στο εσωτερικό της αστυνομίας) παράγοντας επιχειρήματα που ανατρέπουν κάθε έννομη τάξη. Το μεσημέρι της Παρασκευής μιλώντας για την εγκληματικότητα στη Βουλή υποστήριξε πως δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας αλλά της εγκληματοφοβίας και πρότεινε στους πολίτες να μη φοβούνται γιατί τα εγκλήματα αυτά αποτελούν ξεκαθάρισμα και δεν απειλούν τη δημόσια ασφάλεια. Επανέλαβε δηλαδή τα επιχειρήματα του δημοσιογράφου Αρη Πορτοσάλτε πως οι πολίτες δεν κινδυνεύουν γιατί οι μαφιόζοι ξέρουν σημάδι. Ο Πορτοσάλτε όμως δεν είναι υπουργός και δεν έχει ευθύνη να προστατεύσει τους πολίτες.

Οι τριγμοί στην υπουργική καρέκλα του Μιχ. Χρυσοχοΐδη είναι τριγμοί στην κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για αποτυχία μόνο του υπουργού ΠροΠο, αλλά για αποτυχία του αφηγήματος «νόμος και τάξη» με το οποίο ο Μητσοτάκης κατέλαβε την εξουσία. Τότε που τα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για εγκληματικότητα επειδή «στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε με κόκκινο το φανάρι».

 

Documento Newsletter