Πρόβα τζενεράλε για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού αποτελεί κατά την κυβέρνηση η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στον τουρισμό με την κατάργηση της 7ήμερης καραντίνας για επισκέπτες από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή τις χώρες εκτός Ευρώπης που τα έχουν πάει καλά με τους εμβολιασμούς, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών του Προμαχώνα και της Νυμφαίας για την οδική διέλευση τουριστών και επισκεπτών από βαλκανικές χώρες, υπό την προϋπόθεση να έχουν μαζί τους αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικό μοριακό τεστ που θα έχει γίνει έως 72 ώρες πριν την άφιξή τους και την πρόβλεψη για διενέργεια rapid test σε όλους τους εισερχόμενους επισκέπτες στα χερσαία σύνορα.
Βιάζεται η κυβέρνηση να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση του τουρισμού
Το άνοιγμα αυτό θεωρείται crash test για να δοκιμαστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αεροδρόμια εν όψει του επίσημου ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου και μολονότι δεν συνοδεύεται από προσδοκίες για την προσέλευση τουριστών καθώς πολλές από τις χώρες στόχους του ελληνικού τουρισμού επιβάλλουν ακόμη περιορισμούς μετακινήσεων στους πολίτες τους, έχει ισχυρή συμβολική σημασία για την κυβέρνηση η οποία θέλει να σηματοδοτήσει τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας ελπίζοντας ότι με την επέκταση των εμβολιασμών και τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί τουλάχιστον προς τα τέλη Μαΐου.
Από την πλευρά των ξενοδόχων ωστόσο, όσο κι αν η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τους τουρίστες είναι καλοδεχούμενη, εκφράζονται ισχυρές επιφυλάξεις για τον πραγματικό ορίζοντα επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού καθώς όπως οι εκπρόσωποί τους επισημαίνουν, τρεις εβδομάδες πριν το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου παραμένουν ακόμη οι περισσότερες εκκρεμότητες.
Παραμένουν όμως πολλές εκκρεμότητες
Παραμένει για παράδειγμα σε εκκρεμότητα ο ορισμός των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις χωρητικότητες στα τουριστικά λεωφορεία, το γιώτιγκ, τις κρουαζιέρες, τα συνέδρια κλπ. εκκρεμεί η απάντηση της κυβέρνησης για κρατική κάλυψη του κόστους των self tests στους εργαζομένους στον κλάδο, εκκρεμεί και ο προγραμματισμός για κατά προτεραιότητα των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο κατά προτεραιότητα που υποσχέθηκε ο Χάρης Θεοχάρης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι η παντελής απουσία των κρατήσεων. Μιλώντας στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρ. Τάσιος, διαπίστωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει κατ’ ουσίαν χαθεί για τον ελληνικό τουρισμό και εκτίμησε ότι τα ξενοδοχεία ενδέχεται να δουν τις πρώτες κρατήσεις προς τα τέλη Ιουνίου αλλά μόνο εφόσον βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Θα δούμε κρατήσεις μόνον αν πέσουν τα κρούσματα
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει το ταχύτερο «πράσινη» στον επιδημιολογικό χάρτη για να ανοίξουν και οι 10.0000 επιχειρήσεις και να δουλέψουν έστω και για τέσσερις μήνες με ικανοποιητικά επίπεδα πληρότητας έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν κάποια καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, που στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να φτάσουν στο 50% των εσόδων του 2019, διότι πολύ απλά στις «κόκκινες» περιοχές κανείς δεν κάνει κράτηση, κατέληξε ο κ. Τάσιος.
«Το πραγματικό στοίχημα για να δουλέψει ο τουρισμός είναι να τεθεί υπό έλεγχο το παρόν τρίτο κύμα της πανδημίας ώστε να ‘πρασινίσει’ η Ελλάδα στον Χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Χριστίνα Τετράδη.