Δώρο Μητσοτάκη στον Λάτση τα ΕΛΠΕ 

Δώρο Μητσοτάκη στον Λάτση τα ΕΛΠΕ 

Είναι πλέον σίγουρο! Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προτίθεται, και κατά τις ενδείξεις έχει ήδη συμφωνήσει, να απεμπολήσει τα δικαιώματα του Δημοσίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ  υπέρ του Ομίλου Λάτση.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε χτες καταρχήν με τη σιωπή της, κατά δεύτερον με το περιεχόμενο της επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσε το ΥΠΕΝ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Κώστας Σκρέκας με κορυφαία στελέχη των ΕΛΠΕ.

Διαβάστε επίσης: Πραξικόπημα κατά του Δημοσίου και υπέρ του Λάτση στα ΕΛΠΕ

Τι έδειξε η συνάντηση Σκρέκα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, δόθηκε στίγμα ότι ο Κ. Σκρέκας και η διοίκηση των ΕΛΠΕ συζήτησαν το επίμαχο θέμα της συμμόρφωσης του Ομίλου ΕΛΠΕ με τη νέα νομοθεσία περί εισηγμένων ανωνύμων  εταιρειών, στη βάση του οποίου προωθείται το νέο καταστατικό που καταργεί τον έλεγχο του Δημοσίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Αλλά από την ανακοίνωση απουσίασε οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στις επίμαχες αλλαγές του καταστατικού που έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων καθώς και η οποιαδήποτε έκφραση ένστασης εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργού.

Σιωπηρή αποδοχή από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ

Το γεγονός αυτό θα πρέπει λοιπόν να ερμηνευτεί ως σιωπηρή αποδοχή εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας των προτάσεων της διοίκησης του Ομίλου ΕΛΠΕ για κατάργηση των προβλέψεων της συμφωνίας του 2003 μεταξύ του Δημοσίου και του Ομίλου Λάτση – αποδοχή που λόγω της βαρύνουσας σημασίας του θέματος, δεν μπορεί να οφείλονται σε πρωτοβουλία του κ. Σκρέκα, αλλά είναι σε γνώση και προφανώς οφείλονται σε εντολή εκπορευόμενη από «ψηλά», το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Ο Σιάμισιης προαναγγέλλει ότι δεν θα υπάρξει βέτο ΤΑΙΠΕΔ

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πώς η προσαρμογή στο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης καταργεί τη συμφωνία του 2003, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρ. Σιάμισιης επέμεινε να παρουσιάζει την κατάργηση του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την διοίκηση του Ομίλου ως απλή πράξη συμμόρφωσης στη νέα νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση. Παράλληλα όμως άφησε να εννοηθεί ότι η προτεινόμενη αλλαγή του καταστατικού θα περάσει κανονικά από τη γενική συνέλευση των μετόχων της 20ης Μαΐου όχι μόνο γιατί η πλευρά Λάτση έχει την πλειοψηφία αλλά και γιατί δεν πρέπει να αναμένεται άσκηση βέτο από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχοντας ποσοστό 35.5% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, έχει καταστατική μειοψηφία, άρα μπορεί να μπλοκάρει τις αλλαγές με βέτο αλλά δεν θα το κάνει.

Δικαίωση των καταγγελιών ΣΥΡΙΖΑ περί «προσυμφωνημένου σχεδίου»

Τα μηνύματα αυτά που εκπέμφθηκαν χτες τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, όσο και από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας το σενάριο της ύπαρξης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο, προφανώς δηλαδή μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Ομίλου Λάτση για παραχώρηση του ελέγχου των ΕΛΠΕ στον Λάτση και δικαιώνουν 100% τις καταγγελίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ένα προσυμφωνημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων που την έκαναν κυβέρνηση και χαρίζει τον εθνικό μας πλούτο και τα αναπτυξιακά και ενεργειακά εργαλεία της χώρας σε ιδιώτες».

Κι όλα αυτά συνάμα εξηγούν γιατί η πλευρά Λάτση υπονόμευσε τον διαγωνισμό του 2019 για την από κοινού με το Δημόσιο πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, με βάση τη συμφωνία των βασικών μετόχων που προέβλεπε πως το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλούσε το 20% και ο Όμιλος Λάτση το 30.1%.

Για ποιο λόγο ο ιδιώτης επιχειρηματίας να πουλήσει το πλειοψηφικό του μερίδιο στον μεγαλύτερο πετρελαϊκό όμιλο της χώρας και ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στα Βαλκάνια όταν μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι υπάρχει ένας πόλος πολιτικής εξουσίας, που αν έρθει στα πράγματα, θα του «χαρίσει» το μαγαζί-γωνία των ΕΛΠΕ,  χωρίς να δώσει ευρώ τσακιστό;

Documento Newsletter