Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν κύκλο αίματος που δεν λέει να κλείσει αλλά και με το ακροδεξιό αφήγημα «νόμος και τάξη» που αποτέλεσε προεκλογικό πυλώνα της ΝΔ
Mε το οργανωµένο έγκληµα, κανείς να µην αµφιβάλλει, θα έχουµε πόλεµο». Η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη φανερώνει βαθιά αµηχανία. Μια αµηχανία που εκπορεύεται από το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστηµα ο πόλεµος που µαίνεται στο οργανωµένο έγκληµα είναι ανεξέλεγκτος. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι επί των ηµερών της υπουργίας του, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν σηµειωθεί δώδεκα δολοφονίες ανθρώπων της νύχτας ή ατόµων που σχετίζονταν µε αυτούς χωρίς καµία από αυτές να έχει εξιχνιαστεί. Η κυβέρνηση της Ν∆ βρίσκεται αντιµέτωπη µε έναν κύκλο αίµατος που δεν λέει να κλείσει. Κυριότερα όµως βρίσκεται αντιµέτωπη µε το ακροδεξιό αφήγηµα «νόµος και τάξη», στο οποίο εν πολλοίς βασίστηκε προκειµένου να ανέλθει στην εξουσία.
Πρόκειται για την κυβέρνηση που γέµισε τα αστικά κέντρα µε αστυνοµικούς µετά τις χιλιάδες προσλήψεις που πραγµατοποίησε. Πρόκειται για την κυβέρνηση που αγόρασε περισσότερα από 1.500 οχήµατα προκειµένου να εξοπλίσει τον στόλο της αστυνοµίας. Το συνολικό κόστος αυτής της αγοράς ανήλθε σε περισσότερα από 31 εκατ. ευρώ, τα οποία προήλθαν µεταξύ άλλων από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισµού (18.450.445 ευρώ) και από το επιχειρησιακό πρόγραµµα «Υποδοµές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (5.091.045 ευρώ).
Πρόκειται για την κυβέρνηση που µε πρόσχηµα την πανδηµία επένδυσε µε απροκάλυπτο τρόπο στην κα-ταστολή, µε αποτέλεσµα να σηµειωθεί σωρεία περιστατικών αστυνοµικής αυθαιρεσίας. Πρόκειται για την κυβέρνηση που µία ηµέρα µετά την εκτέλεση του πυγµάχου Τάσου Μπερδέση δηµοσίευσε την προκήρυξη για την πρόσληψη 400 ειδικών φρουρών –δόθηκε δυνατότητα πρόσληψης 600 επιπλέον– προκειµένου να συγκροτηθούν οι οµάδες «προστασίας πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων». Και τώρα είναι αυτή η κυβέρνηση που παρακολουθεί ανήµπορη την αιµατοβαµµένη µάχη του οργανωµένου εγκλήµατος, µην µπορώντας να δικαιολογήσει στο ακροατήριό της ότι η βαριά εγκληµατικότητα δεν µπορεί να καταπολεµηθεί µε επιπλέον αστυνοµικούς.
Η… χαµένη δικογραφία
Ο κύκλος του αίµατος επί των ηµερών της Ν∆ άνοιξε τον Οκτώβριο του 2019 όταν δολοφονήθηκε ο ∆ηµήτρης Μάλαµας, ο οποίος υπήρξε ο «ταµίας» του συνδικάτου του εγκλήµατος. Το κύκλωµα του οργανωµένου εγκλήµατος στο οποίο είχε ηγετική θέση ο ∆. Μάλαµας δεν είναι άγνωστο στην ΕΛΑΣ, αφού έχει καταγραφεί σε δικογραφία η οποία τα τελευταία χρόνια γύρναγε από γραφείο σε γραφείο. Βάσει της επίµαχης δικογραφίας –περιέχει καταγραµµένες συνοµιλίες– στο κύκλωµα συµπεριλαµβάνονται αρκετοί εν ενεργεία αξιωµατικοί της ΕΛΑΣ αλλά και πολλοί απόστρατοι. Κάποιοι από αυτούς τους επίορκους αστυνοµικούς αποτελούν ακόµη και σήµερα κοµµάτι της ηγεσίας της αστυνοµίας, άλλοι είναι µεσαίου βαθµού, ενώ υπάρχουν και χαµηλόβαθµοι.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων όµως είναι ότι έχουν µεγάλη επιρροή εντός της ΕΛΑΣ, µε αποτέλεσµα να λει-τουργούν, µε το αζηµίωτο, ακόµη και ως νονοί των µεγάλων κεφαλών της νύχτας. Αυτοί οι επίορκοι αστυνοµικοί –αντί να µπουν σε διαθεσιµότητα τέθηκαν σε υπηρεσίες γραφείου– µαζί µε τους… συνεταίρους τους λειτουργούν σαν µια µεγάλη τροµοκρατική οµάδα, η οποία έχει διαβαθµίσεις αλλά και µεγάλη αντιπαλότητα. Μια αντιπαλότητα η οποία διαφαίνεται και από τις συνεχιζόµενες εκτελέσεις που σηµειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστηµα. Αλλωστε το γεγονός ότι πρόκειται για κύκλωµα στο οποίο, σύµφωνα µε την επίµαχη δικογραφία, εµπλέκονται νονοί της νύχτας, αστυνοµικοί, πολιτικοί, δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι και δηµοσιογράφοι αλλά κανείς από την ΕΛΑΣ ούτε από την κυβέρνηση δεν µιλάει γι’ αυτή την υπόθεση αφήνει την αίσθηση ότι η αστυνοµία δεν επιδιώκει να βάλει τέλος σε µια ανεξάντλητη γκάµα εγκληµατικών δραστηριοτήτων, η οποία επιφέρει ετήσιο τζίρο δισεκατοµµυρίων.
∆ολοφονίες των εµπλεκοµένων
Η επίµαχη δικογραφία, αν και χρονολογείται από το 2017, µόλις πρόσφατα δόθηκε στους νέους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς, οι οποίοι επεξεργάζονται τα στοιχεία ώστε να χρεωθεί σε εισαγγελέα. Είχαν προηγηθεί οι κλήσεις για ανωµοτί εξηγήσεις από τους εµπλεκόµενους, οι οποίες λήφθηκαν από… πταισµατοδίκη και παρά το γεγονός ότι το περιεχόµενο της δικογραφίας έχει γίνει γνωστό και δηµοσιοποιηθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2020.
Πλέον όµως, µετά και τη δολοφονία του δηµοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έχουν σηµειωθεί τέσσερις δο-λοφονίες προσώπων που αναφέρονται σε αυτή. Οσοι εµφανίζονται ως βασικοί πρωταγωνιστές ή ως δολο-φόνοι τους εκτελούνται και οι ίδιοι. Οσο η υπόθεση δεν διαλευκαίνεται δολοφονούνται ολοένα περισσότεροι άνθρωποι.
Πρόσφατα µόνο ένα µικρό κοµµάτι αυτής της δικογραφίας διαχωρίστηκε, για να κλητευτούν απευθείας σε δίκη λόγω κινδύνου παραγραφής δώδεκα εµπλεκόµενοι για το πληµµέληµα της δωροδοκίας κρατικού υπαλλήλου.
Η εκτέλεση του «ταµία»
Ο ∆. Μάλαµας γαζώθηκε µε καλάσνικοφ από δύο άντρες που επέβαιναν σε µοτοσικλέτα όταν σταµάτησε σε φανάρι επί της λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι. Οι δραστηριότητες του Μάλαµα, όπως σκιαγραφούνται στο ενηµερωτικό δελτίο της ΕΥΠ που εµπεριέχεται στην επίµαχη δικογραφία, είναι αξιοσηµείωτες: είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν για διακεκριµένη περίπτωση κλοπής, για υπεξαίρεση, για παράβαση του νόµου περί ναρ-κωτικών, για εκβίαση, για πλαστογραφία και για απάτη.
Τα χρήµατα που συγκεντρώνονταν από τους ταµίες κατέληγαν σε αυτόν, ενώ µετέπειτα ο ίδιος τα παρέδιδε «σε απόστρατους και σε εν ενεργεία αστυνοµικούς… εξασφαλίζοντας την πλήρη κάλυψη των καταστηµάτων µε παράνοµη δραστηριότητα που συµµετέχουν στο κύκλωµα». Επίσης εµπλεκόταν µεταξύ άλλων «στην οργάνωση σχεδόν όλων των παράνοµων καζίνο στην Αττική, στα οποία τοποθετεί παράνοµα µηχανήµατα, παίρνοντας προµήθεια από τα κέρδη».
Στη δικογραφία συµπεριλαµβάνονται επίσης συνοµιλίες του Μάλαµα µε τον Γ. Καραϊβάζ – οι δύο άντρες διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, για τις οποίες γινόταν έρευνα εάν ξέφευγαν της επαγγελµατικής δραστηριότητας του δηµοσιογράφου και γι’ αυτό είχε κληθεί να δώσει ανωµοτί εξηγήσεις. Ο δηµοσιογράφος είχε απαντήσει δηµόσια για όσα είχαν δηµοσιοποιηθεί και είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρχε καµία έκνοµη σχέση ανάµεσα σε αυτόν και τον Μάλαµα, ενώ σε σχετικό του άρθρο είχε αναφέρει ότι «θα διατηρήσουµε το δικαίωµα και την ευθύνη να γράφουµε και να ξαναγράψουµε για τον µηχανισµό που διαπλέκει ευθέως τον υπόκοσµο µε την πολιτική, την επιχειρηµατικότητα, τη δικαιοσύνη, την εκκλησία κ.ο.κ… Εδώ είµαστε λοιπόν, κύριοι. Γνωρίζετε και τη διεύθυνσή µας».
«Αφεντικό στη Μύκονο»
Στις 9 ∆εκεµβρίου 2020 δολοφονήθηκε µε 28 σφαίρες στην οδό Υµηττού στα Βριλήσσια ο 56άχρονος ∆ηµήτρης Καπετανάκης, γνωστός ως «Καπές». Σύµφωνα µε το ενηµερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, ο Καπετανάκης –διατηρούσε επαφές µε τον Καραϊβάζ– είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν µε κατηγορίες για παράνοµη βία, περί όπλων, ένοπλη ληστεία, εγκληµατική οργάνωση, επικίνδυνη σωµατική βλάβη, εκβίαση, µαστροπεία κατά συναυτουργία, σωµατεµπορία, νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες, µεταφορά παράνοµων αλλοδαπών και δολοφονία.
Παράλληλα υπάρχει αναφορά στη µετάθεση «άγνωστου αστυνοµικού στη Μύκονο, φίλου του Μάλαµα ∆ηµήτρη, ο οποίος υπηρετούσε στο τµήµα ∆ίωξης Εκβιαστών, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως “αφεντικό στη Μύκονο”, ο οποίος θα µεσολαβήσει για να “έχει ό,τι θέλει” ο Καπετανάκης». Ο Καπές µαζί µε τον συνεργάτη του Αθανάσιο Κολοκυθά και τρίτα άτοµα «επιδιώκουν να “ξεπλύνουν” χρηµατικό ποσό 150.000 ευρώ – 200.000 ευρώ ηµερησίως, µέσω ηλεκτρονικών κρατήσεων και ηλεκτρονικών πληρωµών σε καλοκαιρινά καταστήµατα στη Μύκονο».
Να σηµειωθεί πως µετά την απόπειρα δολοφονίας του Στέφανου Χίου στις 27 Ιουλίου 2020 η εφηµερίδα «Μακελειό», της οποίας είναι εκδότης, αναφερόµενη σε βίντεο που υποστηρίζει ότι κατέχει καθώς και σε «ανώτατη κυβερνητική πηγή», έγραψε πως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης ∆ηµητριάδης «είχε στρατολογήσει τον αρχηγό της ελληνικής µαφίας, ο οποίος δολοφονήθηκε στα Βριλήσσια, τον κ. Καπέ Καπετανάκη, ως µπράβο και διεκπεραιωτή ακόµη και ξεκαθαρισµάτων λογαριασµών που αφορούσαν την κυβέρνηση».
Τα Βλάχικα, ο «µαύρος» και ο «Απάτσι»
∆εν ήταν όµως οι µοναδικές εκτελέσεις που σηµειώθηκαν επί Ν∆. Στις 19 Ιανουαρίου 2020 µια οµάδα τεσσά-ρων ενόπλων εκτέλεσε σε µια ταβέρνα στα Βλάχικα έναν Σλοβένο και έναν Μαυροβούνιο. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε από την αστυνοµία ως ξεκαθάρισµα µεταξύ εγκληµατικών συµµοριών που δρουν στα Βαλκάνια.
Τα ξηµερώµατα της 5ης Οκτωβρίου 2020 εκτελέστηκε στην οδό Θησέως στην Καλλιθέα ο Ευάγγελος Πάλ-λης, γνωστός και ως «Απάτσι», που είχε εκτίσει ποινή ισοβίων για δύο δολοφονίες.
Λίγες ηµέρες µετά τη δολοφονία του Καπέ, στις 28 ∆εκεµβρίου 2020, δολοφονήθηκε στην οδό Θερµοπυλών στην Ηλιούπολη ένας 38άχρονος µε το ψευδώνυµο «µαύρος». Τον ∆εκέµβριο του 2015 ήταν ένας εκ των συνολικά 70 κατηγορουµένων σε µεγάλη υπόθεση εκβιαστών.
Το αιµατοκύλισµα των τελευταίων δύο µηνών
Ο κύκλος του αίµατος συνεχίστηκε στις 9 Απριλίου 2021 όταν ο δηµοσιογράφος Γ. Καραϊβάζ δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στον Αλιµο µε δέκα σφαίρες που δέχτηκε από δύο εκτελεστές οι οποίοι επέβαιναν σε µοτοσικλέτα. Η συγκεκριµένη εκτέλεση ήταν απλώς η πρώτη από συνολικά πέντε που θα σηµειώνονταν τις επόµενες 52 ηµέρες και παραµένουν ανεξιχνίαστες.
Στις 7 Μαΐου 2021 εκτελέστηκε στη Ζάκυνθο ο επιχειρηµατίας ∆ιονύσης Κορφιάτης, γνωστός και ως «Ντίµη». Το εντυπωσιακό είναι ότι ούτε έναν χρόνο νωρίτερα, στις 9 Ιουνίου 2020, η σύζυγος του επιχειρηµατία Χριστίνα Κλουτσινιώτη εκτελέστηκε λίγα µέτρα µακριά από το σπίτι της από δύο άγνωστους άντρες που ήταν ντυµένοι σαν αστυνοµικοί. Ο ∆ιον. Κορφιάτης από τον ∆εκέµβριο του 2020 είχε κατονοµάσει στις αστυνοµικές και εισαγγελικές αρχές τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας της συζύγου του. Συγκεκριµένα, κατονόµασε οχτώ πρόσωπα, δύο εκ των οποίων είναι πρώην αστυνοµικοί. Μάλιστα ο δολοφονηµένος επιχειρηµατίας είχε καταγγείλει από το 2018 στη ∆ιεύθυνση Αστυνοµίας Ζακύνθου οργανωµένο σχέδιο δολοφονίας σε βάρος του από συγκεκριµένα πρόσωπα και είχε σχηµατιστεί δικογραφία. Παρά τις καταγγελίες η δολοφονία δεν αποτράπηκε.
Στις 11 Μαΐου 2021 –εν µέσω του πολέµου που διεξάγεται στην ελληνική µαφία– σηµειώθηκε το αποτρόπαιο έγκληµα στα Γλυκά Νερά, όπου έχασε τη ζωή της η 20άχρονη Καρολάιν. Παρά τις συνεχείς διαρροές της αστυνοµίας ότι είναι κοντά στην εξιχνίαση του εγκλήµατος, οι δράστες παραµένουν ασύλληπτοι.
Στις 15 Μαΐου 2021 εκτελέστηκε στη Μεταµόρφωση ο 58άχρονος πρώην πυγµάχος µε το προσωνύµιο «κεφάλας». Από τη δεκαετία του 1980 είχε απασχολήσει τις αρχές αναφορικά µε υποθέσεις εκβιασµών και ξυλοδαρµών. Παραµένει άγνωστο αν παρέµενε ακόµη ενεργός στον χώρο της νύχτας, αν και αυτό διαφαίνε-ται από τη δολοφονία του.
Στις 30 Μαΐου 2021 δολοφονήθηκε σε καφετέρια στα Σεπόλια ο 32άχρονος Αριστείδης Παππάς. Ο δολο-φονηθείς ήταν –σύµφωνα µε όσα έχει διαδώσει η αστυνοµία– σεσηµασµένος για βαριά εγκλήµατα όπως αν-θρωποκτονία και συµµετοχή σε εγκληµατική οργάνωση, ενώ εις βάρος του είχαν σηµειωθεί στο παρελθόν τρεις απόπειρες δολοφονίας.
Προτού συµπληρωθούν 24 ώρες, στις 31 Μαΐου 2021, εκτελέστηκε στη Βάρη ο γνωστός πυγµάχος Τάσος Μπερδέσης από αγνώστους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και τον πυροβόλησαν µε καλάσνικοφ στο κεφάλι. Σύµφωνα µε όσα αποκάλυψε το documentonews.gr, λίγο καιρό µετά τη συµµετοχή του στο ριάλιτι «Survival secret» του καναλιού Εpsilon, το οποίο και κέρδισε, ο Τ. Μπερδέσης προσλήφθηκε ως σεκιούριτι από τον ιδιοκτήτη του συγκεκριµένου τηλεοπτικού σταθµού Φίλιππο Βρυώνη. Μάλιστα ο Τ. Μπερδέσης –ήταν και το δεξί χέρι του Θανάση Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου Fever–, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του Documento, εργαζόταν από ένα χρονικό σηµείο και έπειτα και για τη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη, ο οποίος δούλευε εκείνη την περίοδο στο κανάλι. Ο δολοφονηθείς είχε κατηγορηθεί το 2007 για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αθωώθηκε οµόφωνα από το Μεικτό Ορκωτό ∆ικαστήριο Μεσολογγίου. Στην πορεία κατηγορήθηκε για υπόθαλψη εγκληµατία και αθωώθηκε, επίσης οµόφωνα, στο Τριµελές Πληµµελειοδικείο Αθηνών.
Αριθμοί
12 δολοφονίες ανθρώπων της νύχτας ή ατόμων που σχετίζονταν με αυτούς έχουν σημειωθεί επί των ημερών της υπουργίας Χρυσοχοΐδη, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς καμία από αυτές να έχει εξιχνιαστεί
31 εκατ. ευρώ κόστισαν τα 1.500 οχήματα που αγόρασε η κυβέρνηση προκειμένου να εξοπλίσει τον στόλο της αστυνομίας