«Ασπιρίνες» αντί για θεραπεία στον τουρισμό

«Ασπιρίνες» αντί για θεραπεία στον τουρισμό

Νοσεί η οικονομία από την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας.

Μπορεί η κυβέρνηση να ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να αλλάξει την ατζέντα αποστρέφοντας το ενδιαφέρον από τα καυτά προβλήματα της οικονομίας που η ίδια έχει γιγαντώσει, ωστόσο ουδείς μπορεί να ξεφύγει από το κάδρο της δυσεπίλυτης πραγματικότητας.

Τα σχέδια για την εισροή χρήματος από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία συνιστούν στην ουσία το νέο μνημόνιο, καίτοι σημαντικά, ουδόλως κατάφεραν να στρέψουν το ενδιαφέρον σε κάτι άλλο πέρα από την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και τα προβλήματα της οικονομίας. Οσον αφορά την τελευταία, όλη η προβληματική στρέφεται γύρω από τους τρεις δυναμικότερους κλάδους της: τον τουρισμό, το λιανεμπόριο και την εστίαση.

Ο στόχος του καταστροφικού διδύμου Μητσοτάκη – Θεοχάρη να γεμίσει την Ελλάδα με φτηνό τουρισμό από τη Βρετανία από τις 14 Μαΐου έχει ήδη καεί, καθώς οι περιορισμοί θα αρθούν μετά τον Αύγουστο. Οι άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, είναι σαφές ότι θα επιδιώξουν να στρέψουν τη μετακίνηση των πολιτών τους σε εσωτερικούς προορισμούς ώστε να τονωθεί η δική τους οικονομία. Απομένει η τεράστια αγορά της Γερμανίας. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί και αν θα θελήσουν οι Γερμανοί τουρίστες να έρθουν σε μια Ελλάδα που βράζει από κορονοϊό εξαιτίας της καταστροφικής κυβερνητικής διαχείρισης. Οπότε απομακρύνεται ο διακηρυγμένος στόχος των 9 δισ. ευρώ και αρχίζει να γίνεται λόγος για έσοδα που μετά βίας θα φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ (όταν πέρυσι είχαμε εισροές 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου).

Η εστίαση ελπίζει σε κυβερνητική στήριξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να δημιουργήσει κίβδηλες εντυπώσεις για τη μέχρι τώρα στήριξη του κλάδου, ωστόσο όσοι ζουν τη συντελεσθείσα καταστροφή έχουν αντίθετη άποψη. Από την άλλη, το νέο πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε και αφορά τη χρηματοδότηση των προμηθειών πρώτων υλών στο α΄ τρίμηνο της επανεκκίνησης μέσω ΕΣΠΑ φέρνει μια αχτίδα αισιοδοξίας στις μισές επιχειρήσεις του κλάδου. Είναι αυτές (περίπου 35.000 σε σύνολο 80.000) που αναμένεται να επιδοτηθούν με 330 εκατ. ευρώ. Οι εστιάτορες κρατούν μικρό καλάθι, καθώς σε όλα τα προγράμματα που έχουν τρέξει μπήκαν τέτοια φίλτρα που απέκλεισαν τους περισσότερους.

Η οικογένεια ενισχύει το λιανεμπόριο

Το αδιάθετο εμπόρευμα, συνέπεια των ανέμελων τοποθετήσεων των Μητσοτάκη και Αδωνη Γεωργιάδη το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ότι δήθεν δεν θα υπάρξει δεύτερο lockdown, οδήγησε τότε τους καταστηματάρχες (κυρίως σε ένδυση – υπόδηση) να γεμίσουν τα ράφια τους. Καθότι απέτυχαν τόσο το χριστουγεννιάτικο άνοιγμα όσο και αυτό των εκπτώσεων, αυτό το εμπόρευμα έμεινε αδιάθετο. Τώρα όλοι αυτοί οι μικρομεσαίοι κατά το πλείστον έμποροι παλεύουν να μην τους πνίξουν οι μεταχρονολογημένες επιταγές.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), το 70% και το 73% των επιχειρήσεων δεν έχουν οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοίχως, ενώ το 79% δεν έχει οφειλές προς τους προμηθευτές. Το μυστικό γι’ αυτές τις επιδόσεις βρίσκεται στους σφριγηλούς οικογενειακούς δεσμούς της ελληνικής κοινωνίας. Οπως προκύπτει από το ΙΝΕΜΥ, σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης αποτελούν τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης (86,2%) και τα προσωπικά κεφάλαια του ιδιοκτήτη (54,5%), τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2019 (33,3%). Το ποσοστό χρηματοδότησης από συγγενείς (24,4%) αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος (22,2%).

Ετικέτες

Documento Newsletter