Αν είσαι ως ΜΜΕ, στην κυβερνητική πλευρά και έχεις λάβει χρήματα από τη λίστα Πέτσα, στο νέο πτωχευτικό κώδικα θα βρεις μία έστω και φτιασιδωμένη πλευρά που κάνει λόγο για ευκαιρία. Μία ευκαιρία λέει το κυβερνητικό αφήγημα να ρυθμίσεις οφειλές στο Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τρίτους πιστωτές σε έως 240 δόσεις… Όμως η σκοτεινή πλευρά αυτού του εκτρώματος που ονομάζεται νέος πτωχευτικός κώδικας και τίθεται σε πλήρη λειτουργία αύριο Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, ονομάζεται απώλεια κινητής και ακίνητης περιουσίας… Ούτε λίγο ούτε πολύ όσοι χρωστούν είτε στο κράτος είτε στις τράπεζες θα χάνουν ακόμη και την πρώτη κατοικία τους… Αν αναλογιστούμε λοιπόν ότι το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει σχεδόν στα 250 δις τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε έμπροσθεν μία κατάστασης που θα επιφέρει δυσβάσταχτο κόστος στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα αυτή η διαδικασία φέρει (στο δεύτερο σκέλος αυτό της υπαγωγής στα δικαστήρια) και την εκβιαστική χροιά του ότι μπορεί να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία από τους δανειστές (κατά συντριπτική πλειονότητα τις τράπεζες δηλαδή)…
Όμως δεν μένουμε εκεί… Ένας από τους μηχανισμούς αποφόρτισης αυτού του βαρέως εναντίον των δανειοληπτών πλήγματος που θα χάνουν και την πρώτη κατοικία τους, δεν είναι έτοιμος. Αναφερόμαστε βέβαια στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Πρόκειται για μία οντότητα στην οποία θα καταλήγουν τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών που πτωχεύουν. Μέσω αυτής θα μπορούν να μισθώνουν την κατοικία τους από το κράτος (με συνεισφορά του Δημοσίου). Πρόκειται για μία ενδιάμεση λύση ώστε να μην μείνουν άνθρωποι στο δρόμο, η οποία όμως θα ισχύσει μετά το Μάρτιο του 2022…
Δεύτερη ευκαιρία;
Αυτή η καθυστέρηση όμως δίνει και μία ευκαιρία στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη να πουλήσει …ευαισθησία. Υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης και του δεύτερου Lockdown πέρυσι στο τέλος Οκτωβρίου (η δεύτερη φάση των μέτρων κοινωνικού αποκλεισμού τέθηκε σε ισχύ στις 3 Νοεμβρίου και ίσχυσε μέχρι 3 Μαϊου) βιάστηκαν να ψηφίσουν το νέο πτωχευτικό κώδικα… Τώρα παρακαλούν τους δανειστές μας να υπάρξει μία γέφυρα που θα προβλέπει τη χορήγηση κρατικής επιδότησης 70-210 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει το υπολειπόμενο τίμημα ώστε να μην κινδυνεύει το σπίτι του να βγει στο ηλεκτρονικό σφυρί του πλειστηριασμού!
Πως λειτουργεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας
Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού αφορά ιδιώτες και επιχειρήσεις με εισόδημα από 700.000 ευρώ και κάτω και διενεργείται αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου πτωχευτικού Νόμου, μέσω της οποίας παράγεται η σχετική ρύθμιση, χωρίς να απαιτείται εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα ή/και έγκριση οποιουδήποτε στελέχους του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τα όσα ήδη ορίζει ο Νόμος. Στη συνέχεια οι χρηματοδοτικοί φορείς, μπορούν να καταθέσουν πρόταση ρύθμισης προς τον οφειλέτη. Αν η πρόταση εξασφαλίσει τη συναίνεση του οφειλέτη και της απαιτούμενης πλειοψηφίας των χρηματοδοτικών φορέων, διαβιβάζεται στο Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι καλούνται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να ελέγξουν την τήρηση των προϋποθέσεων του Νόμου και εφόσον πληρούνται τότε αυτομάτως παρέχεται η αυτόματη έγκρισή τους.
Όμως όλα αυτά γίνονται με βασική προϋπόθεση να αποδεχθεί ο δανειολήπτης την άρση του απορρήτου προσωπικών δεδομένων του αιτούντος αλλά και της/του συζύγου. Επίσης θα πρέπει να ρυθμιστεί το σύνολο των οφειλών του (προς δημόσιο και ιδιωτικό τομέα). Αν μέσα από αυτή την ηλεκτρονική διαδικασία, ο αλγόριθμος αποδεχθεί και δεν απορρίψει το αίτημα, τότε προκύπτει η ρύθμιση του συνολικού χρέους και ο αριθμός των δόσεων αποπληρωμής που φτάνουν τις 240 και υπό προϋποθέσεις τις 420 δόσεις. Έτσι λοιπόν ο αλγόριθμος με βάση τα εισοδήματα θα κρίνει αν το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο και εντάσσει τον δανειολήπτη στη ρύθμιση. Αυτό σημαίνει από τη μία κούρεμα οφειλών και από την άλλη απώλεια περιουσίας (ακόμη και της πρώτης κατοικίας).
Η διέξοδος των δικαστηρίων
Αν λοιπόν ο αλγόριθμος θεωρήσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν εντάξει τον οφειλέτη στη ρύθμιση, τότε, εκείνος μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης… Θα πρέπει να επισημανθεί ότι την ίδια δυνατότητα έχει και ο οφειλέτης που ενταχθεί στη ρύθμιση δια της πλατφόρμας αλλά θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην καταβολή της ηλεκτρονικά προσδιορισμένης δόσης. Πρόκειται για τη δεύτερη ευκαιρία επανεκκίνησης του οφειλέτη…
Η απαλλαγή οφειλών επέρχεται:
- σε 1 έτος μετά την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης, στην περίπτωση που ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία την οποία και θα απολέσει κατά την πτώχευση. Σε αυτή την περίπτωση ο οφειλέτης καλείται να πληρώνει στους πιστωτές για 1 έτος το ποσό των εισοδημάτων του που υπερβαίνει το 5πλάσιο των εύλογων δαπανών διαβίωσης.
- σε 3 έτη μετά την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης, στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν διαθέτει περιουσία ή διαθέτει περιουσία μικρής αξίας την οποία και θα απολέσει κατά την πτώχευση. Σε αυτή την περίπτωση ο οφειλέτης καλείται να πληρώνει στους πιστωτές για 3 έτη το ποσό των εισοδημάτων του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.