Σκληρό κερδοσκοπικό παιχνίδι ξεκίνησε στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που μετά την κατακόρυφη πτώση, με αλλεπάλληλα limit down, τις μέρες που προηγήθηκαν του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών για την ΑΜΚ, από την Παρασκευή εισήλθε σε άνοδο εμφανίζοντας ακραίες διακυμάνσεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ενώ τη Δευτέρα 19, Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Απριλίου αντίστοιχα, η μετοχή της Πειραιώς έγραφε καθημερινά πτώσεις της τάξης του 30%, 30% και 23% αντίστοιχα, το χαρτί βρήκε «πάτο» την Πέμπτη, 22 Απριλίου, στο 1.76 ευρώ, κι από την Παρασκευή, 23 Απριλίου, ημέρα ολοκλήρωσης της ΑΜΚ, γύρισε ανοδικά, ενισχυόμενο κατά 13.7%. Τη Δευτέρα 26 Απριλίου η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στο limit up με 30% άνοδο και την Τρίτη, 27 Απριλίου, αν και έφτασε το 27.6%, έκλεισε τελικά με άνοδο 4.4%, στα 2.7 ευρώ, τη στιγμή που όλα τα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά βρίσκονταν σε πτώση.
Κλίμα ευφορίας
Η παράλογη συμπεριφορά της μετοχής της Πειραιώς τροφοδοτείται καταρχήν από το γεγονός ότι οι περισσότερες φιλοκυβερνητικές οικονομικές ιστοσελίδες, αλλά ευτυχώς όχι όλες, για να στηρίξουν επικοινωνιακά την κυβερνητική πολιτική στην υπόθεση της πολύ προβληματικής ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, καλλιεργούν ένα κλίμα ευφορίας γύρω από τη μετοχή και έσπευσαν να δικαιολογήσουν αυτές τις ακραίες διακυμάνσεις, με το σκεπτικό ότι μπορεί να οφείλονται σε εισροές και κινήσεις από χαρτοφυλάκια λόγω της επικαιροποίησης του FTSE Global Small Cap.
Η FTSE Russell έβγαλε ωστόσο χτες ανακοίνωση τονίζοντας ότι λόγω του εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους της ΑΜΚ σε σχέση με τον τρέχοντα αριθμό μετοχών σε κυκλοφορία, θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση του δείκτη στις 10 Μαΐου, μια μέρα αφότου θα έχουν μπει στο Χρηματιστήριο οι νέες μετοχές και όχι στις 29 Απρίλιου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Παράλογες οι τρέχουσες τιμές
Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, δεν υπάρχει τίποτα το εύλογο στις παρούσες τιμές της μετοχής της Πειραιώς καθώς με βάση αυτές (και λαμβανομένων υπόψη των νέων μετοχών που έχουν εκδοθεί από την ΑΜΚ της Πειραιώς), η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς φτάνει τα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ της Εθνικής είναι στα 2,4 δισ. ευρώ, της Αlpha 2 δισ. και της Eurobank 2,9 δισ.
Συν τοις άλλοις, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι σημαντικό ότι η τιμή της μετοχής της Πειραιώς στα παράγωγα κινείται πολύ χαμηλά, κοντά στη ζώνη τιμών όπου βρήκε πάτο η μετοχή την περασμένη εβδομάδα και με έκπτωση 40% ως 45%, σε σχέση με τη τιμή στη spot αγορά.
Και βέβαια, δεν μπορεί να αγοράζουν τη μετοχή στο 2.7 τα funds που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου κι έχουν εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές αγορασμένες στο 1.15, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας επικαιροποίησης δείκτη FTSE Global Small Cap.
Ισχυρές ενδείξεις χειραγώγησης
Επί της ουσίας, φαίνεται πολύ καθαρά ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια χειραγώγησης της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία διευκολύνεται αφενός από το κλίμα ευφορίας γύρω από την ΑΜΚ της Πειραιώς που καλλιεργεί η κυβέρνηση δια των περισσότερων οικονομικών media, αφετέρου από το γεγονός ότι λόγω του reverse split, είναι συγκριτικά λίγες οι μετοχές της Πειραιώς που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, άρα είναι εύκολο για κάποια ισχυρά χαρτοφυλάκια να ανεβάσουν, με ανεκτό οικονομικό κόστος, την αγορά και να διαμορφώσουν ένα υψηλό σημείο «ισορροπίας» στην τιμή της μετοχής, πουλώντας στα ψηλά σε λίγες μέρες όταν θα μπουν οι νέες μετοχές.
Με δυο λόγια, το – αναμενόμενο όταν δίνεις το 37% των νέων μετοχών, χωρίς το ποσοστό αυτό να περιλαμβάνει το μερίδιο 26.7% της τριάδας των κύριων μετόχων Πόλσον, Μυστακίδη, Helikon σε ξένα κερδοσκοπικά funds – κερδοσκοπικό παιχνίδι τη μετοχή της Πειραιώς μόλις άρχισε.