Με… σχετική καθυστέρηση η δέσμευση Κοντοζαμάνη για αναγνώριση της προσφοράς των υγειονομικών που πέθαναν από κορονοϊό

Με… σχετική καθυστέρηση η δέσμευση Κοντοζαμάνη για αναγνώριση της προσφοράς των υγειονομικών που πέθαναν από κορονοϊό

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει φροντίσει ούτε να τηλεφωνήσει στις οικογένειες των υγειονομικών που «έσβησαν» στη μάχη με τον κορονοϊό, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, από τη Βουλή,  έσπευσε να δεσμευτεί για την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των υγειονομικών που έπεσαν στη μάχη του κορονοϊού αλλά και τη στήριξη των οικογενειών τους.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, υγειονομικοί έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους στις ΜΕΘ, με κόστος, σε κάποιες περιπτώσεις, την ίδια τους τη ζωή. Και πέρα από τις προτροπές για… χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, πριν από περίπου 12-13 μήνες, η κυβέρνηση δεν έχει δείξει τη στήριξή της στις οικογένειες αυτές, ούτε καν με ένα «συλλυπητήριο» τηλεφώνημα.

Μάλιστα, παρά τις «οχλήσεις» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά και τη σχετική επίκαιρη ερώτηση της Δώρας Αυγέρη και 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τις 12 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Υγείας δεν είχε δώσει απάντηση για το αν θα εκδηλώσει και με ποιο τρόπο τη στήριξή της και αν θα αναγνωριστεί η προσφορά τους.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, η Δώρα Αυγέρη επανήλθε με νέα ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, λέγοντας: «Σας υποβάλαμε μια ερώτηση, η οποία παραμένει ακόμη και σήμερα αναπάντητη, όπως και οι περισσότερες ερωτήσεις τις οποίες υποβάλλουμε. Έχει να κάνει με την έμπρακτη αναγνώριση από την πλευρά της Πολιτείας της προσφοράς των υγειονομικών που έπεσαν πάνω στο καθήκον. Αφορά στην συμπαράσταση της Πολιτείας στους συγγενείς τόσο των μόνιμων εργαζόμενων στο ΕΣΥ, όσο και των επικουρικών ή συμβασιούχων, που έχασαν την ζωή τους στο πεδίο της μάχης ενάντια στον COVID -19», υπογράμμισε στην πρωτολογία της και συνέχισε λέγοντας: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που υπηρετεί σε νοσοκομεία και υγειονομικές μονάδες, δίνει την πιο γενναία μάχη μέσα σε έκτακτες πολεμικές συνθήκες. Δίνει άνιση μάχη διακινδυνεύοντας την υγεία και την ίδια του την ζωή. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι περισσότεροι από 30. Υγειονομικοί, εργαζόμενοι του ΕΣΥ που έχασαν την ζωή τους μαχόμενοι. Αυτοί άφησαν πίσω τους παιδιά, συζύγους, γονείς. Είναι επιβεβλημένο να παρέμβει η Πολιτεία και να στηρίξει εμπράκτως τις οικογένειες όσων χάνουν την ζωή τους».

Ωστόσο, εξηγήσεις για την κυβερνητική απρονοησία, απροθυμία και τις καθυστερήσεις όλο αυτό το διάστημα δεν έδωσε ο αναπληρωτής Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Δήλωσε, ωστόσο, από του βήματος της Βουλής ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση χρειάζεται προς την κατεύθυνση βελτίωσης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, τη διαδικασία για την αναγνώριση ευεργετημάτων στα μέλη των οικογενειών των υγειονομικών που χάθηκαν, μόνιμων, αλλά και επικουρικών ή συμβασιούχων. Όλα αυτά τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021…

«Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση χρειάζεται προς την κατεύθυνση βελτίωσης του πλαισίου αυτού και σας δηλώνω, χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι θα το υλοποιήσουμε και εξετάζουμε», σημείωσε ο Κοντοζαμάνης.

Πρόσθεσε, δε: «Θα αναφερθώ ειδικότερα: Υπάρχει ένα γενικό νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει η γενική διάταξη του άρθρου 14 του ν.2266/1994, με την οποία θεσπίζεται η δυνατότητα διορισμού στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των ειδικώς αναφερομένων μελών της οικογένειας υπαλλήλου του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πέθανε κατά την εκτέλεση υπηρεσιακού καθήκοντος και εξαιτίας της εκτέλεσης αυτού. Τούτο αφενός ως αναγνώριση αντικειμενικής ευθύνης του δημοσίου έναντι των υπαλλήλων του, οι οποίοι διακινδυνεύουν ενίοτε τη ζωή τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, αφετέρου ως συνδρομή της πολιτείας προς την οικογένεια των προσώπων αυτών. Στην έννοια του εργαζόμενου στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται, με κριτήριο το είδος και τη φύση της υπηρεσίας τους, τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι όσο και οι προσληφθέντες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προσλαμβάνονται με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για την κάλυψη αναγκών. Επομένως, τα διάφορα ευεργετήματα και κυρίως το ευεργέτημα της δυνατότητας διορισμού στο Δημόσιο παρέχεται στα ειδικώς αναφερόμενα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του επικουρικού και έκτακτου προσωπικού στο οποίο αναφερθήκατε».

Από την πλευρά της, η Δώρα Αυγέρη, στη δευτερολογία της τόνισε: «Είναι ευχάριστη η είδηση που δίνετε, αλλά αλήθεια γιατί χρειάστηκε να μεσολαβήσει τόσος χρόνος από την αρχική ερώτηση που υποβάλαμε 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για να έρθετε τώρα εδώ μετά από τρεις μήνες, μετά από δική μου επίκαιρη ερώτηση για να απαντήσετε σε αυτό; Αυτή την απάντηση την οφείλετε στους συγγενείς των υγειονομικών τους οποίους αφήσατε στην μοίρα τους. Για παράδειγμα, η σύζυγος του 15ου υγειονομικού που έχασε τη ζωή του, του υγειονομικού από τη Φλώρινα, καταγγέλλει ότι από την πλευρά της Πολιτείας όχι μόνο δεν υπήρξε καμία έμπρακτη αναγνώριση της ηρωικής προσπάθειας των δικών τους, αλλά δεν υπήρξαν ούτε καν συλλυπητήρια από την Πολιτεία. Κρατώ, όμως, ότι δεσμεύεστε για το ελάχιστο που πρέπει να αποδώσει η Πολιτεία σε αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν ή ενδεχομένως και θα φύγουν. Όσο αυτός ο πόλεμος είναι ακόμη ανοιχτός».

Documento Newsletter