Την άνοιξη του 2008, ο Τάσος Μπερδέσης ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, αλλά βρέθηκε στα χέρια της Αστυνομίας, κατηγορούμενος για συμμετοχή στα κυκλώματα της νύχτας.
Δείτε επίσης: Νέα μαφιόζικη εκτέλεση στη Βάρη – Θύμα ο γνωστός πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης
Γεννημένος στην Πάτρα τον Νοέμβριο 1982, ο άνθρωπος που δολοφονήθηκε σήμερα στη Βάρη είναι από τα κορυφαία ταλέντα στην πρόσφατη ιστορία της ελληνικής πυγμαχίας. Σε 340 ερασιτεχνικούς αγώνες, γνώρισε μόλις 8 ήττες.
«Το 2008 στην Πάτρα συνέλαβαν πολύ κόσμο», είπε ο Μπερδέσης αργότερα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Εγώ». «Υποτίθεται ότι ήθελαν να εξαρθρώσουν τα κυκλώματα της νύχτας στην πόλη. Όποιος ήταν πυγμάχος τότε θεωρούνταν στιγματισμένος. Εγώ δούλευα σε μαγαζιά ως υποδοχή και εξαιτίας αυτής μου της ιδιότητας βρέθηκα μπλεγμένος στην όλη ιστορία. Στο δικαστήριο όμως αθωώθηκα και μάλιστα ομόφωνα».
Ο Μπερδέσης είχε εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν ταξίδεψε ποτέ στο Πεκίνο, αφού του απαγορεύτηκε η συμμετοχή. Όσο εκκρεμούσε η δίκη, έκανε προπονήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
«Ξέρεις τι είναι να έχεις το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς και ξαφνικά να προκύπτουν από το πουθενά κατηγορίες και να σου απαγορεύουν να πας οπουδήποτε; Η φυλακή ήταν μεγάλη εμπειρία. Από τη μια μου κόστισε, από την άλλη όμως έμαθα πολύτιμα πράγματα. Η ζωή σε ρίχνει κάτω. Εσύ επιλέγεις αν θα σηκωθείς».
Το 2011, ο Μπερδέσης βραβεύτηκε από τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό ως ο κορυφαίος αθλητής του. Κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας το 2002 στα –75 κιλά, το 2007 στα -81 κιλά και ξανά το 2011 στην ίδια κατηγορία. Το 2006 κέρδισε Ευρωπαϊκό μετάλλιο και ένα χρόνια αργότερα αναδείχθηκε νικητής στο κύπελλο Ακρόπολις.
«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να προπονούμαι έμαθα ότι το μποξ δεν είναι μονάχα δύο μπουνιές και τέλος!», έλεγε σε άλλη συνέντευξη (στο Fightsports.gr). «Είναι 90% θέμα ψυχολογίας και μετά δύναμης! Θέλει ψυχολογία, θάρρος και μεγάλο όραμα για να μπορείς να είσαι σε θέση να κερδίζεις τις μεγάλες μάχες και πάνω στο ρινγκ και στη ζωή. Η πυγμαχία θέλει μυαλό, και απαιτεί να ακούς τον προπονητή σου. Σε γενικές γραμμές πάντως, το μποξ είναι μοναχικό άθλημα. Ζεις σαν λύκος και επιβιώνεις! Οφείλεις να μάθεις να προπονείσαι με όλες τις συνθήκες. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, εκεί δείχνεις αν είσαι έτοιμος για όλα»…
Πολλά χρόνια αργότερα, το 2018, ο Μπερδέσης (που προερχόταν από το καράτε) αποφάσισε να μεταπηδήσει στον Ολυμπιακό, αλλά οι οπαδικές αντιδράσεις ματαίωσαν τη μεταγραφή. Την τελευταία δεκαετία ήταν επαγγελματίας μποξέρ και έδωσε πολλούς αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνήθως νικηφόρους (Νο Limits, Best Fighter κ.α.).
Σε άλλο χρονικό σημείο, ο Μπερδέσης βρέθηκε να κατηγορείται για τον θάνατο συναθλητή του, πάνω σε αγώνα.
«Και εκεί αθωώθηκα», είπε στην ίδια συνέντευξη. «Το παιδί ήταν από τους πιο αγαπημένους μου φίλους. Είχε ένα ατύχημα με την μηχανή, από το οποίος όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα, προκλήθηκε ένα ανεύρυσμα, που δυστυχώς έσπασε κατά την διάρκεια του αγώνα. Μου κόστισε πολύ. Επί ενάμιση χρόνο δεν έπαιζα σε αγώνες. Με πλήγωσε πολύ. Ήταν σαν αδελφός μου. Η μοίρα έπαιξε ανελέητα μαζί μου, όμως δεν λύγισα ποτέ».
Ο Μπερδέσης έγινε γνωστότερος στο ευρύ κοινό όταν έλαβε μέρος σε ριάλιτυ παιχνίδι (Survival Secret), όπου μάλιστα αναδείχθηκε νικητής.