Σχέδια επιβίωσης Μητσοτάκη με «νέο Τζαννετάκη»

Ο Κυριάκος επιδιώκει να παραμείνει έως το τέλος ελπίζοντας σε δημοσκοπική ανάκαμψη ή, αν γίνουν χειρότερα τα πράγματα, θα πάει σε «plan b» ορίζοντας μεταβατικό πρωθυπουργό τον Χατζηδάκη

Μπορεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την περασμένη Παρασκευή να ήθελε να περάσει ένα μήνυμα «πυγμής» και αποφασιστικότητας προς τους «γαλάζιους» διαφωνούντες, όμως στην πραγματικότητα ήταν πιο αδύναμος από ποτέ. Ενας πρωθυπουργός που υποχρεώνεται να λέει ότι «θα είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης» στις επόμενες εκλογές παραδέχεται στην πράξη ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για το μέλλον του.

Παράλληλα, οι «γαλάζιοι» δελφίνοι κινούνται πιο έντονα από ποτέ, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι μπορεί να «γυρίσει το παιχνίδι» και να εκλεγεί για τρίτη φορά πρωθυπουργός, σε μια συγκυβέρνηση με ένα αποδυναμωμένο και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη στο Μαξίμου μελετούν και «plan b», στο ενδεχόμενο το πράγματα να γίνουν χειρότερα για το κυβερνών κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξει «εν πλω» αλλαγή του πρωθυπουργού, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να ορίζει ως μεταβατικό πρωθυπουργό τον «εκλεκτό» του Κωστή Χατζηδάκη επαναλαμβάνοντας το δοκιμασμένο επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «μοντέλο Τζαννετάκη» το 1989. Οπως και να έχει, η κατάσταση είναι πολύ ρευστή στη «γαλάζια» παράταξη, με τις αντιθέσεις να οξύνονται.

Οι δελφίνοι και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Για τους δελφίνους που έχουν φιλοδοξίες για την επόμενη μέρα έχουν ακουστεί ήδη πολλά ονόματα, όπως του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κυριάκου Πιερρακάκη, του Νίκου Δένδια, που παρουσιάζεται ως μεγάλο φαβορί, ενώ παρών για την επόμενη μέρα δηλώνουν μέσα από τις κινήσεις του και οι υπουργοί Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας και Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης. Επίσης, κατά καιρούς έχει ακουστεί το όνομα της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, ενώ από τη νέα γενιά φιλοδοξίες για την «καταμέτρηση» εμφανίζονται να έχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Μάλιστα, οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ λένε ότι οι αντιδράσεις των Αδ. Γεωργιάδη και Β. Κικίλια για τη διεύρυνση των αυξήσεων σε όλους τους ένστολους πλην των στρατιωτικών ήταν μία κίνηση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενδεικτική της ενόχλησής τους για τον «θόρυβο» που έχει προκληθεί με την ονοματολογία και τον Ν. Δένδια.

Κατά πολλούς, τελευταία ο πρωθυπουργός μέσα από συγκεκριμένες επιλογές έχει ανεβάσει το μπόι του Ν. Δένδια, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μία εικόνα του «απόλυτου φαβορί». Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παρουσίασε τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ στη συζήτηση για τα εξοπλιστικά στη Βουλή στις 2 Απριλίου μίλησε στη θέση του πρωθυπουργού, στην τριτολογία. Επίσης, στις 26 Μαρτίου στα αποκαλυπτήρια της Κιβωτού Εθνικής Μνήμης, στην εκδήλωση που έγινε στο Πεντάγωνο, ο Ν. Δένδιας έκανε κατά αρκετούς «επίδειξη ισχύος», καθώς στην τελετή παρευρέθηκαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, όπως και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι η απουσία του πρωθυπουργού από τη συγκεκριμένη εκδήλωση «αναβάθμισε» την εσωκομματική επιρροή του Ν. Δένδια. Στην πραγματικότητα όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης προωθεί άλλα σενάρια και θέλει σε αυτήν τη φάση να εξουδετερώσει τον υπουργό Αμυνας κρατώντας τον «ευχαριστημένο» με την «απονομή« του τίτλου του Νο2 στο κόμμα.

Συγκυβέρνηση και μοντέλο «Τζαννετάκη»

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι μπορούν να ανακάμψουν δημοσκοπικά και με στοχευμένες πολιτικές να συσπειρώσουν ακροατήρια που έχουν απομακρυνθεί τους τελευταίους μήνες. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι μπορεί ο ίδιος να παραμείνει αρχηγός και να πιάσει το 30% και με κατάλληλες προϋποθέσεις να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και με έναν αποδυναμωμένο Ν. Ανδρουλάκη, δίνοντάς του κρίσιμο αξίωμα σε αντιπροεδρία ή στο Πεντάγωνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες μέρες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μακάριος Λαζαρίδης δήλωσε ότι, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, «θα προτιμούσα ως κυβερνητικό εταίρο το ΠΑΣΟΚ με το οποίο έχουμε συγκυβερνήσει στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων». Σε σχετική ερώτηση του Documento ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση προτιμάει μονοκομματικές κυβερνήσεις και λίγο αργότερα σημείωσε: «Οι πολίτες θα αξιολογήσουν όλα τα κόμματα, την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τα προγράμματα και θα επιλέξουν αυτοί όπως πιστεύουν και πλειοψηφικά θα βγει κάτι». Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι τα ΜΜΕ που στηρίζουν φανατικά το Μαξίμου αποδομούν με κάθε τρόπο εκείνους που στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για προοδευτική κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις του Μαξίμου δεν επαληθευτούν το επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει δημοσιονομική ανάκαμψη, τότε ενδεχομένως να έχουμε «εν πλω» αλλαγή, αλλά με όρους που θα επιλέξει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός σκέφτεται το «μοντέλο Τζαννετάκη», ορίζοντας ως «μεταβατικό» πρωθυπουργό τον Κ. Χατζηδάκη με σκοπό να τον «εδραιώσει» για την επόμενη μέρα.

Διάχυτη ανησυχία για την τεράστια φθορά

Ενδεικτικό του κλίματος της κρίσης που διανύει η ΝΔ είναι και το γεγονός ότι τη στιγμή που συνεδρίαζε η ΚΟ και το Μαξίμου ήθελε να περάσει ένα μήνυμα ομόνοιας και ενότητας, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μάζευαν υπογραφές κάτω από νέα κοινοβουλευτική ερώτηση για την «ανάγκη αύξησης των θέσεων απασχόλησης ανέργων 55+ ετών».

Την ίδια στιγμή που βουλευτές υπέσκαπταν με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις το κυβερνητικό έργο, στη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος το κλίμα από την αρχή ήταν αμήχανο, καθώς μπορεί να χειροκροτήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, όμως στα «γαλάζια» πηγαδάκια επικρατούσε ανησυχία για την τεράστια πολιτική φθορά που έχει υποστεί το κόμμα. Εάν επαληθευτούν τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, τότε δεκάδες βουλευτές θα μείνουν εκτός Βουλής. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή της βουλευτή Κορινθίας Μαριλένας Σούκουλη-Βιλιάλη στην ομιλία της: «Υπάρχει ανησυχία στον κόσμο για την ακρίβεια, την οικονομία και τη Δικαιοσύνη. Είναι ερώτημα πώς θα πετύχουμε τον στόχο της αυτοδυναμίας».

Την αγωνία του για το αρνητικό, όπως εκφράζεται, κλίμα εξέφρασε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Φάνης Παππάς, λέγοντας ότι «χάνονται εκλογές εκεί που δεν το περιμέναμε, σε οργανώσεις, επιμελητήρια δήμους κ.λπ. Πρέπει να υπάρξει ενότητα της παράταξης». Αλλωστε, πριν από την εκκωφαντική ήττα των δυνάμεων της ΝΔ στους νοσοκομειακούς γιατρούς Αθήνας και Πειραιά είχε προηγηθεί το ηχηρό χαστούκι στην Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, όπου ο Γιάννης Μπρατάκος, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος, παρά την ανοιχτή στήριξη του Μαξίμου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, γνωρίζοντας την εκτεταμένη δυσαρέσκεια που επικρατεί, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει προσδοκίες στους διαφωνούντες και να διαχειριστεί τη διευρυμένη γκρίνια και την αδράνεια που επικρατεί. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «όλοι έχουν φιλοδοξίες, όλοι θέλουν να προσφέρουν περισσότερα. Ομως το υπουργικό έχει συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών» και πρόσθεσε με νόημα: «Η κυβερνητική σύνθεση δεν είναι στατική και δεν θα παραμείνει στατική».

Παράλληλα, αρκετοί βουλευτές μίλησαν ανοιχτά ακόμη και για «στελέχη δύο ταχυτήτων». Από τους 18 βουλευτές που τοποθετήθηκαν, εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του Δημήτρη Μαρκόπουλου, που μίλησε για «illuminati» και για «αναλώσιμα» στελέχη. Συγκεκριμένα, είπε: «Αισθάνομαι ότι κινούμαστε σε δύο σφαίρες. Οι illuminati πάντα στο κυβερνητικό σχήμα και χωρίς να μπαίνουν στα δύσκολα και αυτοί που είμαστε οι αναλώσιμοι που είμαστε στρατιώτες». Επιπλέον, εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι «αδειάστηκε» από το Μαξίμου σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης, ο οποίος μίλησε για ένα «σύστημα εμίρηδων» και για αρκετούς «κακομοίρηδες που τραβάμε το κουπί». Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θάνος Πλεύρης είπε ότι «υπάρχουν όντως υπουργοί που δεν μίλησαν καθόλου για τα Τέμπη».

«Προσωπικά βασίλεια» και μηνύματα σε δελφίνους

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη, έντονη συζήτηση στη «γαλάζια» παράταξη προκάλεσαν τα μηνύματα προς τους δελφίνους και τους διαφωνούντες. Ο πρωθυπουργός άφησε υπονοούμενα για «διαρροές και σιωπηλές διαφοροποιήσεις», λέγοντας πως ό,τι θέλουμε να λέμε «πρέπει να το λέμε δημόσια. Δεν επιδιώκουμε την ομοιομορφία. Αλλο η διαφορετική άποψη και άλλο η παθολογική εσωστρέφεια». Επίσης, σημείωσε ότι «κανείς υπουργός δεν πρέπει να βλέπει το υπουργείο του ως προσωπικό βασίλειο. Οπως και κανείς βουλευτής δεν μπορεί να θεωρεί τον σταυρό προτίμησης στο πρόσωπό του ως ισχυρότερο από το σύμβολο του κόμματος που τον εξέλεξε».

Με λίγα λόγια, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «προσωπικές ατζέντες» από υπουργούς και από βουλευτές οι οποίοι «κινητοποιούνται» κατά το Μαξίμου με κίνητρο την «ατομική τους επιβίωση», αποτυπώνοντας έτσι εμμέσως την εσωτερική αναστάτωση στη ΝΔ. Επίσης, κατά πολλούς η φράση ότι πρέπει όσοι διαφωνούν να μιλάνε δημόσια, απευθυνόταν και σε εκείνους που θέτουν ζήτημα εν πλω αλλαγής του πρωθυπουργού.

Με πολιτική πυξίδα οι «γαλάζιες» ομαδοποιήσεις

Παρασκηνιακή συζήτηση προκάλεσε και το γεγονός ότι δεκάδες βουλευτές που διαφωνούν με το Μαξίμου και πολλοί σαμαρικοί αποφάσισαν να μην εκφράσουν τις διαφωνίες τους στη συνεδρίαση της ΚΟ, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι «υπονομεύουν την κυβέρνηση». Επέλεξαν να κινηθούν πολιτικά και όχι με «διαρροές», γι’ αυτό και έγινε και νέα ερώτηση των «11», με νέες προσθήκες, για την «ανάγκη αύξησης των θέσεων απασχόλησης ανέργων 55+ετών». Μάλιστα, αναμένεται ότι οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις των «γαλάζιων» ανταρτών θα συνεχιστούν, ενώ τα περιθώρια για το Μαξίμου στενεύουν ολοένα περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά τη «μεγάλη εικόνα» που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, οι διαφωνούντες αποφάσισαν στην συνεδρίαση της ΚΟ της Παρασκευής να μην κλιμακώσουν την αμφισβήτηση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, για να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, καθώς όλοι περιμένουν να δουν εάν το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κάποια δημοσκοπική ανάκαμψη, με τα μάτια και στην ερχόμενη ΔΕΘ, η οποία θα είναι καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και τη ΝΔ. Στην πραγματικότητα, στο «γαλάζιο» κόμμα τα μαχαίρια μπήκαν για λίγο στα θηκάρια, εάν και όλοι κινούνται με σκοπό να είναι σε καλύτερη αφετηρία για τις διεργασίες που θα ορίσουν τη μετά Μητσοτάκη εποχή.

Αδράνεια στις τοπικές οργανώσεις

Tη στιγμή που διαμορφώνονται νέες συμμαχίες και οι δελφίνοι προσπαθούν να διευρύνουν την εσωτερική επιρροή τους, στις τοπικές οργανώσεις επικρατούν αδράνεια και γενικευμένη απογοήτευση.

Ολα αυτά τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη με την κυβερνητική πολιτική σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η ακρίβεια, η υγεία αλλά και η ασφάλεια. Η ρευστοποίηση βαθαίνει και από τα μπρος πίσω του «γαλάζιου» κόμματος σε ό,τι αφορά το συνέδριο, ο χρόνος διεξαγωγής του οποίου δεν έχει οριστεί ακόμη. Τονίζεται για άλλη μία φορά ότι η κορυφαία διαδικασία του κόμματος θα έχει πολωτικά χαρακτηριστικά, καθώς ενδέχεται να αποτυπωθούν οι συσχετισμοί για τη μετά Μητσοτάκη εποχή.

Διαβάστε επίσης

Η μαφία της Ρόδου – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Δασμοί Τραμπ: Κατρακυλάει η Wall Street – Με μεγάλη πτώση έκλεισαν ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

Προανακριτική: Ολοκληρώθηκε η «κωλοτούμπα» της ΝΔ – Ζητούν δίωξη Τριαντόπουλου ενώ τον θεωρούσαν αθώο

Πολάκης: «Ψεύτης και σφετεριστής ο Γεωργιάδης» – Πώς ξεκίνησε πραγματικά η αναβάθμιση στον Ευαγγελισμό

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Κοκοτσάκης κατά όσων αμφισβητούν την ιδιότητά του ως πραγματογνώμονα