Super League: Από τον Γεωργάτο στον Κουλιεράκη – Τα πιο ακριβά πωλητήρια των Big 4

Super League: Από τον Γεωργάτο στον Κουλιεράκη – Τα πιο ακριβά πωλητήρια των Big 4

Η πώληση του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη από τον ΠΑΟΚ στη γερμανική Βόλφσμπουργκ, πέρα από το πρεστίζ του «δικεφάλου» στην ευρωπαϊκή αγορά, εκτόξευσε ταυτόχρονα και τα κέρδη του συλλόγου από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών του, καθώς έγινε η πιο ακριβή πώληση (άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ) και ξεπέρασε εκείνη του Χρήστου Τζόλη το καλοκαίρι του 2021 στη Νόριτς που είχε φτάσει τα 13 εκατ. ευρώ.

Η ομάδα του Ιβάν Σαββίδη ακολουθεί ξεκάθαρα τα χνάρια του Ολυμπιακού που την εποχή τόσο του Σωκράτη Κόκκαλη όσο και του Βαγγέλη Μαρινάκη (ειδικά αυτήν) πουλούσε και πουλά πανάκριβα. Μάλιστα ο Βαγγ. Μαρινάκης το έχει πάει σε άλλο επίπεδο μπαίνοντας στον κόσμο των μεγαλύτερων γραφείων ατζέντηδων στην Ευρώπη και μπορεί έτσι να ορίζει ο ίδιος σε σημαντικό βαθμό τα πάρε δώσε του Ολυμπιακού στη διεθνή μεταγραφική αγορά.

Οπως και να ’χει, οι ιδιοκτήτες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ δείχνουν να ξεφεύγουν πολύ από τα στενά ελληνικά μεταγραφικά όρια και αυτό σε πολύ σημαντικό βαθμό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αμφότεροι επενδύουν πολλά εκατομμύρια στις ακαδημίες των ομάδων τους, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Youth League από τους Πειραιώτες την προηγούμενη σεζόν (η Κ19 του Ολυμπιακού αγωνιζόταν χθες βράδυ στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου στο περίφημο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία κόντρα στην αντίστοιχη πρωταθλήτρια της Ν. Αμερικής Φλαμένγκο).

 

Πωλήσεις-χρυσάφι

Με αφορμή την πώληση του Κουλιεράκη το Documento αναζήτησε τις 15 πιο ακριβές πωλήσεις ποδοσφαιριστών Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν φυσικά τη μερίδα του λέοντος καθώς μόνο από αυτές τις 15 μεταγραφές έβαλαν στα ταμεία τους το αστρονομικό για τα ελληνικά δεδομένα ποσό των 176.150.000 ευρώ! Να σημειωθεί εδώ πως από τις 15 πωλήσεις οι τρεις έγιναν επί Σωκρ. Κόκκαλη με 30 εκατ. κέρδος: του Νέρι Καστίγιο το 2007 στη Σαχτάρ Ντονιέτσκ αντί 15 εκατ. ευρώ, του προβληματικού Σλοβένου Ζλάτκο Ζάχοβιτς στη Βαλένθια το 2000 αντί 8 εκατ. ευρώ και του Γρηγόρη Γεωργάτου στην Ιντερ αντί 7 εκατ. ευρώ το 1999. Ολες αποτέλεσαν ρεκόρ για την εποχή τους για ελληνικό σύλλογο.

Οι υπόλοιπες «ερυθρόλευκες» πωλήσεις έγιναν από τον Βαγγ. Μαρινάκη και απέφεραν στο ταμείο του Ολυμπιακού περισσότερα από 146 εκατ. ευρώ, ενώ οι έξι πιο ακριβές πωλήσεις από ελληνικό σύλλογο ανήκουν στους «ερυθρόλευκους»! Πιο ακριβή όλων ήταν εκείνη του Ντάνιελ Ποντένσε στη Γουλβς που άγγιξε τα 20 εκατ. το καλοκαίρι του 2019. Πώληση που ξεπέρασε εκείνη του Παναγιώτη Ρέτσου στη Λεβερκούζεν αντί 17,5 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν με ποσά λίγο πάνω από τα 15 εκατ. η πώληση των Μήτρογλου το 2013 στη Φούλαμ, του Μιλιβόγεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας το 2016 και του Κώστα Μανωλά το 2014 στη Ρόμα.

 

Οι πωλήσεις του Ιβάν

Επί εποχής Ιβάν Σαββίδη ο ΠΑΟΚ πέραν του ότι σταθεροποιήθηκε για τα καλά σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα, πέραν του ότι ξεφορτώθηκε δυσβάσταχτα χρέη, πέρα από πρωταθλήματα και κύπελλα που κέρδισε, πέρα από το πανίσχυρο σύνολο που έχει φτιάξει στα χρόνια του Λουτσέσκου, πέρασε σε ανώτερο επίπεδο και σε ό,τι έχει να κάνει με τις πωλήσεις παικτών, πολλοί εκ των οποίων ήταν γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών του, εκτόξευσαν τη χρηματιστηριακή τους αξία κι έφυγαν για άλλες πολιτείες, γεμίζοντας παράλληλα και το ταμείο του «δικεφάλου». Στα χρόνια του Σαββίδη (από το 2012) ο ΠΑΟΚ έκανε τις πιο ακριβές πωλήσεις στην ιστορία του.

Το ρεκόρ πώλησης κατείχε μέχρι την περασμένη εβδομάδα ένα δικό του παιδί, ο Χρήστος Τζόλης ο οποίος πουλήθηκε το 2021 προς 11 εκατ. ευρώ στη Νόριτς (υπήρχε και μπόνους στόχων ακόμη 2 εκατ. ευρώ αλλά δεν επιτεύχθηκε). Αυτό το ρεκόρ συνέτριψε τώρα ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης. Ο διεθνής Ελληνας κεντρικός αμυντικός (και δεινός σκόρερ) πουλήθηκε στη γερμανική Βόλφσμπουργκ, πρώην ομάδα του Αντελίνο Βιεϊρίνια, αντί 14,7 εκατ. ευρώ. Τρίτος στη λίστα πωλήσεων είναι ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς, ο οποίος πήγε με 10 εκατ. ευρώ στην Αλ Ιτιχάντ στη Σαουδική Αραβία. Ακολουθεί ο Δημήτρης Γιαννούλης, ο οποίος επίσης πήγε (αρχικά ως δανεικός) στη Νόριτς με 8 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 5 εκατ. πουλήθηκαν ο Ντόουγκλας Αουγκούστο στη Ναντ το περσινό καλοκαίρι και ο Κάρελ Σφιντέρσκι το 2022 στη Σάρλοτ του αμερικανικού MLS.

Είναι αξιοσημείωτο, τέλος, ότι ο «δικέφαλος» έχει πουλήσει ή δώσει δανεικά σε ομάδες του εξωτερικού την εποχή Σαββίδη αρκετά από τα παιδιά των ακαδημιών του ή ελληνόπουλα που έχει αναδείξει, όπως τον Γιαννούλη, τον Κουλούρη, τον Τζόλη, τον Τζήμα, τον Λημνιό, τον Κουλιεράκη και έχει στα σκαριά φυσικά τον 21χρονο διεθνή μεσοεπιθετικό Γιάννη Κωνσταντέλια, ήδη πρωταθλητή και κυπελλούχο Ελλάδας, τον οποίο έχουν στο στόχαστρο  δεκάδες μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης.

 

Τι κάνουν ΑΕΚ, ΠΑΟ

Απέναντι σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ οι άλλοι δύο μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου δείχνουν να έχουν μείνει πολύ πίσω και φαίνεται σαν η ευρωπαϊκή αγορά σε ό,τι αφορά πωλήσεις παικτών τους να φαντάζει κάτι μακρινό. Κι αν στην Ενωση όλο και κάτι κινείται, έστω σε ρηχά νερά, ο Παναθηναϊκός, κάποτε πρεσβευτής της χώρας στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, την τελευταία 15αετία έχει χαθεί από την ευρωπαϊκή αγορά σε επίπεδο πωλήσεων.

Η ΑΕΚ το φετινό καλοκαίρι πούλησε τον Εκι Πόνσε στην Χιούστον Ντάιναμο στο MLS αντί 8,6 εκατ. ευρώ ο οποίος έγινε αυτόματα η πιο ακριβή πώληση του «δικεφάλου». Η προηγούμενη ήταν του Βασίλη Μπάρκα το 2020 στη Σέλτικ αντί 5 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμέσως προηγούμενη πιο ακριβή μεταγραφή είχε γίνει πριν από 16 χρόνια, τον Αύγουστο του 2008, όταν παραχώρησε στην Τζένοα αντί 3,8 εκατ. ευρώ τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε την πώληση του προβληματικού Ογκνιεν Βράνιες στην Αντερλεχτ αντί 3,2 εκατ. ευρώ και την πρώτη πεντάδα κλείνει ένας παίκτης-έκπληξη, ο Μάριος Μιτάι, που πουλήθηκε στη Λοκομοτίβ Μόσχας 3,1 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο «δικέφαλος» από το 1996 όταν έδωσε τον Βασίλη Τσιάρτα στη Σεβίλλη και έως σήμερα έχει βάλει στο ταμείο του 40,9 εκατ. ευρώ από την πώληση δέκα ποδοσφαιριστών.

Για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα δεν είναι ρόδινα σε αυτό το επίπεδο. Αρκεί να δει κάποιος τη λίστα με τις δέκα ακριβότερες πωλήσεις για να μελαγχολήσει, από ένα σύλλογο μάλιστα που ήταν πρωτοπόρος στο να αναδεικνύει αστέρια από τις ακαδημίες του. Η τελευταία πώληση των «πράσινων» που μπήκε στη δεκάδα με τις πιο ακριβές ήταν του Οδυσσέα Βλαχοδήμου το 2018 και η αμέσως προηγούμενη του Μάρκους Μπεργκ το 2017! Η πιο ακριβή πώληση του «τριφυλλιού» ήταν και παραμένει από το 2011 εκείνη του Τζιμπρίλ Σισέ στη Λάτσιο αντί 5,8 εκατ. ευρώ…

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα η Αθηνά Λινού – Δικαίωση Πολάκη

Γαλάζια «πυρά» για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο: Ψευτοπολιτικάντηδες παραιτηθείτε αν έχετε λίγη μπέσα…

Κακοκαιρία: Έρχεται «προχωρημένο φθινόπωρο» με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «κόκκινο» (LIVE)

Εξαφάνιση 28χρονου Καρδίτσα: Εντοπίστηκε σορός κοντά στο σημείο που χάθηκε – Οι πρώτες πληροφορίες

«Sounion»: Καμπανάκι από το Πεντάγωνο για το ελληνικό τάνκερ – «Διαρροή πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα»

Oasis: Η ατάκα για Πούτιν, ο τρομακτικός Τραμπ και η Βρετανία που είναι σκ..ά – Όταν οι Λίαμ και Νόελ Γκάλαχερ μίλησαν για πολιτική

 

 

Ετικέτες

Documento Newsletter