Τριπλή ακροβασία σε γνώριμα παρκέ – Εβδομάδα κρίσιμων ματς για το ελληνικό μπάσκετ

Τριπλή ακροβασία σε γνώριμα παρκέ – Εβδομάδα κρίσιμων ματς για το ελληνικό μπάσκετ

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πέφτουν στα βαθιά με το βλέμμα στο Βερολίνο, ενώ το Περιστέρι ονειρεύεται ευρωπαϊκό τίτλο.

Οι τρεις κορυφαίες ελληνικές ομάδες μπάσκετ παρατάσσονται δίπλα δίπλα στην αφετηρία της ευρωπαϊκής εβδομάδας, μαζί με σχεδόν όλους τους παίκτες (και τον προπονητή) της εθνικής ανδρών. Εάν όλα πάνε δεξιά (με το συμπάθιο), το βράδυ της επόμενης Κυριακής μπορεί να μας βρει αγκαζέ με δύο εισιτήρια για το φάιναλ φορ του Βερολίνου, αλλά και αγκαλιά με το τρόπαιο της δεύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης.

Για το μπάσκετ μας η μεγάλη εβδομάδα ξημερώνει σε τρεις από τους ναούς της πορτοκαλί μπάλας: Μπεογκράντσκα Αρένα, Παλάου Μπλαουγκράνα και φυσικά ΟΑΚΑ. Προσεχώς και ΣΕΦ. Η μεγαλύτερη, μέχρι την επόμενη…

Στη σκιά του πολέμου

Ο Παναθηναϊκός ανοίγει την αυλαία το βράδυ της Τρίτης (και της Πέμπτης) απέναντι στην ξεσπιτωμένη λόγω πολέμου Μακάμπι. Η πρωταθλήτρια του Ισραήλ χρησιμοποιεί ως προσωρινή έδρα το Βελιγράδι –αφού η λύση της Αθήνας απορρίφθηκε δίχως πολλά πολλά– και παίζει χωρίς τον κόσμο της, οπότε ο «έκτος παίκτης» σε αυτήν τη σειρά θα μιλήσει μόνο ελληνικά. Χρειάζεται ψάξιμο για να βρει κανείς την τελευταία εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού και μέτρημα στα δάχτυλα των δύο χεριών για να υπολογιστεί το σερί: εννέα συνεχόμενες νίκες από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν η ασταμάτητη εκείνες τις μέρες Ρεάλ άλωσε το ΟΑΚΑ με 78-90.

Ακόμη κι αν το «τριφύλλι» μαραθεί σε κάποια από τις εν Αθήναις αναμετρήσεις με τη Μακάμπι, θα έχει την ευκαιρία να πάρει το αίμα και τους χυμούς του πίσω σε ένα άδειο, παγερό, ουδέτερο στάδιο. Οσοι έζησαν την ατμόσφαιρα στο Γιαντ Ελιάου σε εκείνη την αλησμόνητη σειρά του 2012 (Παναθηναϊκός – Μακάμπι 3-2 από 1-2, με ραψωδία Ομπράντοβιτς στο τέταρτο ματς στο Τελ Αβίβ) καταλαβαίνουν πόσο χτυπητή είναι η διαφορά στα ντεσιμπέλ.

Εγκλωβισμένος στο υπόγειο της βαθμολογίας την προηγούμενη διετία, ο Παναθηναϊκός εκτοξεύτηκε φέτος στα 14.749 εισιτήρια, καταγράφοντας αύξηση 140% από τα περυσινά 6.161. Εάν η σειρά με τη Μακάμπι των Ουέιντ Μπόλντγουιν και Λορέντζο Μπράουν φτάσει σε πέμπτο παιχνίδι, τα «πράσινα» εισιτήρια της περιόδου 2023-24 μόνο από τα ευρωπαϊκά ματς θα ξεπεράσουν τις 300.000, με συνολικό τζίρο κοντά στα 10-12 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά ο προϋπολογισμός της ομάδας χρηματοδοτήθηκε από τον κόσμο της, με αυξητική μάλιστα τάση. Η καυτή εξέδρα χάρισε το αβαντάζ της έδρας όχι μόνο στη Euroleague (όπου ο Παναθηναϊκός ήταν τέταρτος σε εισιτήρια πίσω από τις δύο σερβικές ομάδες και τη Ζαλγκίρις), αλλά και στο εγχώριο πρωτάθλημα, που ο τίτλος θα κριθεί τον Ιούνιο στο ΟΑΚΑ.

Με οδηγό το 2015

Παρόμοια έκρηξη στην προσέλευση στο γήπεδο παρουσιάζει και ο έκτος της ευρωπαϊκής λίστας Ολυμπιακός, μόνο που ο δικός του πήχης ήταν ήδη τοποθετημένος ψηλά, το δε γήπεδο μικρότερης χωρητικότητας. Ο περυσινός μέσος όρος, που αποτελούσε ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας, αυξήθηκε φέτος από τα 10.210 εισιτήρια στα 11.452 και το ΣΕΦ γέμισε ασφυκτικά στα περισσότερα ματς. Μάλιστα οι δύο ομάδες μας ήταν… ισόπαλες στα εισιτήρια που έκοψαν ως φιλοξενούμενες στα γήπεδα του εξωτερικού, με μ.ό. 11.010 και αρκετό κόσμο να εκστρατεύει για να συμπαρασταθεί τόσο από την Αθήνα όσο και από τα πέριξ.

Ωστόσο ο Ολυμπιακός ξεκινάει την Τετάρτη το σπριντ προς το Βερολίνο από μειονεκτική θέση. Πέρυσι και πρόπερσι μπήκε στα πλέι οφ με πλεονέκτημα έδρας (το οποίο απώλεσε γρήγορα) και χρειάστηκε τη δύναμη του ΣΕΦ στο πέμπτο ματς για να αποκλείσει τις Μονακό και Φενερμπαχτσέ αντίστοιχα. Η πέμπτη θέση του στη φετινή σεζόν τον στέλνει στα νύχια της τέταρτης Μπαρτσελόνα με τους πολλούς έμπειρους παίκτες και το ξεχωριστό ειδικό βάρος.

Ναι, όπως το 2015, όταν ο Ολυμπιακός του Γιάννη Σφαιρόπουλου «έσπασε» την έδρα των Ισπανών στο δεύτερο ματς (63-76, με Σπανούλη, Πρίντεζη, Μάντζαρη) και σφράγισε την πρόκριση στο Φάληρο, 3-1, με τρίποντη τορπίλη του Γιώργου Πρίντεζη στην εκπνοή του τέταρτου αγώνα.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε αντιμέτωπος με την Μπάρτσα στον τελικό του 2010 στο Παρίσι, με νικητές τους Καταλανούς, με τους οποίους έπαιξαν στο Μπερσί ο –παρών και σήμερα– Ρίκι Ρούμπιο καθώς και ο νυν προπονητής της ομάδας Ρότζερ Γκριμάου. Ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι έγραψαν από κοινού σημαντικές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας σε τρεις τελικούς: Θεσσαλονίκη 2000, Παρίσι 2001, Βαρκελώνη 2007, με σκορ 2-1 υπέρ των «πρασίνων». Ο προπονητής των Ισραηλινών Οντεντ Κάτας κέρδισε τίτλους με τον Παναθηναϊκό και με σορτσάκι και με κοστούμι. Ο Γουίλι, αδερφός του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.

Η… παέγια του Σπανούλη

Το πρόσωπο που συνδέει τις τρεις ελληνικές φανέλες που ονειρεύονται να κουρσέψουν την Ευρώπη θα επιστρέψει την Παρασκευή στο γήπεδο όπου κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο το 2005 με τη γαλανόλευκη ομάδα της καρδιάς του. Σε ένα φάιναλ φορ (του Basketball Champions League) με τριπλή –ισχυρότατη– ισπανική εκπροσώπηση το Περιστέρι είναι ο απρόσκλητος επισκέπτης και ο Βασίλης Σπανούλης το κεντρικό πρόσωπο της διοργάνωσης.

Στον απογευματινό ημιτελικό της Παρασκευής στο Βελιγράδι η ομάδα της Αθήνας θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη με τρελά όνειρα για το παρθενικό τρόπαιο της ιστορίας της. Η Μάλαγα και η Μούρθια συμπληρώνουν το σκηνικό και δεν αποκλείεται στα διαλείμματα να σερβιριστεί στους ολιγάριθμους θεατές παέγια.

Διαβάστε επίσης:

Παναθηναϊκός – Περιστέρι 93-88: Νίκη χωρίς Λεσόρ, Αταμάν

Ολυμπιακός – Προμηθέας 80-69: Επιστροφή Πετρούσεφ και ξεμούδιασμα (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter