Το Λονδίνο προειδοποιεί για τους κινδύνους ενός «σκληρού» Brexit: Αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος, νταλίκες ακινητοποιημένες στα σύνορα

Το Λονδίνο προειδοποιεί για τους κινδύνους ενός «σκληρού» Brexit: Αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος, νταλίκες ακινητοποιημένες στα σύνορα

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγηθεί μια συμφωνία για το διαζύγιό τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθήλωση αεροσκαφών, να εμποδίσει τους μεταφορείς να στέλνουν αγαθά στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και να προκαλέσει πονοκέφαλο ακόμη και στους ιδιοκτήτες ζώων που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους μαζί με τα αγαπημένα τους κατοικίδια, προειδοποίησε σήμερα η κυβέρνηση.

Καθώς απομένουν μόλις έξι μήνες μέχρι την αποχώρηση, στις 29 Μαρτίου 2019, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζητά από την ΕΕ να παρουσιάσει νέες προτάσεις, κρίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Πολλοί επιχειρηματίες και επενδυτές φοβούνται ότι οι πολιτικοί θα ωθήσουν την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία που θα προκαλέσει αναταράξεις στις χρηματαγορές και θα παρεμποδίσει το εμπόριο.

Η Βρετανία, που προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να φύγει και χωρίς συμφωνία, δημοσιοποίησε σήμερα 25 “τεχνικά” ζητήματα που καλύπτουν τα πάντα, από τις οδικές μεταφορές και την αγορά ξυλείας μέχρι τους κανονισμούς για τις αεροπορικές εταιρείες και τη μεταφορά κατοικιδίων στο εξωτερικό.

“Αν το ΗΒ φύγει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 χωρίς να υπάρχει συμφωνία, οι αδειοδοτημένες αεροπορικές εταιρείες θα απολέσουν το αυτόματο δικαίωμά τους να πραγματοποιούν δρομολόγια μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ χωρίς προηγούμενη άδεια”, αναφέρεται σε αυτό το κείμενο.

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει περισσότερα από 65 τέτοια υπομνήματα που δίνουν μια εικόνα για το πώς θα έμοιαζε ένα Brexit χωρίς συμφωνία – το σενάριο-εφιάλτης για τα διευθυντικά στελέχη των περισσότερων πολυεθνικών που λειτουργούν σήμερα στη Βρετανία.

Εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι νταλίκες θα ακινητοποιηθούν και στις δύο πλευρές της Μάγχης, το Λονδίνο διαμηνύει ότι θα επιδιώξει να συνάψει διμερείς συμφωνίες με την κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά ώστε οι μεταφορείς να διατηρήσουν την πρόσβαση στις αγορές τους.

Οι προειδοποιήσεις συνεχίζονται σε πολλούς τομείς της οικονομίας: για παράδειγμα, αναφέρεται ότι θα χρειαστεί να αλλάξουν ακόμη και οι ετικέτες στα τυποποιημένα τρόφιμα. “Η χρήση του όρου EU στην προέλευση δεν θα είναι πλέον σωστή για τα συστατικά που προέρχονται από το ΗΒ”, εξήγησε.

Οι παραγωγοί μελιού θα πρέπει επίσης να τροποποιήσουν τις ετικέτες ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να μην δέχονται πλέον το βρετανικό μεταλλικό νερό. Στο χειρότερο σενάριο για τους ιδιοκτήτες ζώων, οι σκύλοι, οι γάτες, ακόμη και τα οικόσιτα κουνάβια, θα χρειαστούν πιστοποιητικά υγείας και εμβολιασμό για να μεταφερθούν στο εξωτερικό. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν κτηνίατρο τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θέλει να ταξιδέψει με το ζωάκι του σε μια χώρα της ΕΕ στις 30 Μαρτίου του 2019 (μία ημέρα μετά την αποχώρηση), θα πρέπει να συζητήσει με έναν κτηνίατρο πριν από τα τέλη Νοεμβρίου.

Γενικά, σε εμπορικά θέματα, χωρίς τελωνειακή συμφωνία με την υπόλοιπη ΕΕ θα ισχύουν οι κανονισμοί που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Οι υποστηρικτές του “σκληρού” Brexit παραδέχονται ότι ίσως να υπάρξει κάποιο βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος αλλά υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί απλώς να τρομάξει τους ψηφοφόρους για τις συνέπειες που θα είχε μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Μακροπρόθεσμα, λένε, η Βρετανία θα ακμάσει αν κόψει τους δεσμούς της με την ΕΕ, την οποία θεωρούν πείραμα καταδικασμένο να αποτύχει.

Ετικέτες

Documento Newsletter