«The Great Utopia» του Φώτου Λαμπρινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«The Great Utopia» του Φώτου Λαμπρινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η νέα ταινία του Φώτου Λαμπρινού «The Great Utopia» (1917-2017, 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση) συμμετέχει στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

H ταινία προβάλλεται αύριο Κυριακή 5/3/2017 στις 19.30, Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Ολύμπιον και τη Δευτέρα 6/3/2017 στις 15.30 Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Λιμάνι. Στις προβολές θα παρευρίσκεται ο σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός

Η ταινία «The Great Utopia» του Φώτου Λαμπρινού αφηγείται την πρώτη κρίσιμη διαδρομή (1917-1934) ενός οράματος για τη δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους στην ιστορία του ανθρώπου.

Παρουσιάζει και αντιπαραθέτει με απολύτως διασταυρωμένα ιστορικά τεκμήρια την πτώση του τσάρου, την κοινωνική έκρηξη του Οκτώβρη, την κυριαρχία των μπολσεβίκων, τον εμφύλιο πόλεμο, την αποτυχία του πολεμικού κομμουνισμού, την αναστροφή του Λένιν με τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), την κολοσσιαία έκρηξη της σοβιετικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς: κοινωνικές παροχές, ελεύθερο εμπόριο, αγροτική παραγωγή, εκπαίδευση, ρόλος της γυναίκας, τέχνη, ποίηση, λογοτεχνία, θέατρο, εικαστικές τέχνες, αρχιτεκτονική, μουσική, κινηματογράφος…

Ένας νέος αέρας ελευθερίας και δημιουργικού οργασμού πνέει στην πατρίδα των σοβιέτ, ενώ παράλληλα αναδύεται και γιγαντώνεται η ελπίδα για τη δυνατότητα εξάπλωσης του εγχειρήματος σε όλο τον πλανήτη. Και ο πλανήτης ανταποκρίνεται στα κελεύσματα των νέων καιρών και συντονίζεται στο μήκος κύματος που εκπέμπουν οι μπολσεβίκοι: ιδρύονται αστραπιαία κομμουνιστικά κόμματα και οργανώνονται κινήματα ανατροπής του παλαιού αστικού καθεστώτος, συστήνεται η Κομμουνιστική Διεθνής, εκατοντάδες θαυμαστές σπεύδουν να επισκεφτούν την ΕΣΣΔ για να θαυμάσουν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, τον κομμουνισμό στην πράξη.

Ωστόσο, στη νεοσύστατη Σοβιετική Ένωση, μετά το θάνατο του Λένιν, την αποπομπή του Τρότσκι και την επικράτηση του Στάλιν η συνέχεια θα είναι εντελώς διαφορετική: Η χώρα επανέρχεται στο δόγμα του πολεμικού κομμουνισμού, ξεκινά την κεντρικά σχεδιασμένη εκβιομηχάνιση με τα μεγάλα έργα, βασιζόμενη κυρίως στην εξαγωγή σιτηρών, για την εξασφάλιση συναλλάγματος, που θα βοηθήσει τη βιομηχανία και τέλος επιχειρεί την κολεκτιβοποίηση, που προκαλεί τη σκληρή σύγκρουση με τους αγρότες.

Οι συλλήψεις και η εξορία στη Σιβηρία εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, με τις οικογένειές τους, είναι το πρώτο μέτρο, ενώ η τεχνητή πείνα που επιβάλλει η κομματική πυραμίδα σε όλες τις περιοχές που παράγουν δημητριακά, οδηγεί στο θάνατο πάνω από 5 εκατομμύρια αγρότες: πρόκειται για το άγνωστο σε πολλούς «Γκολοντομόρ», σύνθετη λέξη που σημαίνει «θάνατος από πείνα». Αμέσως μετά, το καθεστώς, θεωρώντας ότι πέτυχε το στόχο του, οργανώνει εκδηλώσεις θριάμβου και εδραιώνει τη μονοκρατορία του. Ο προφητικός πίνακας του Νικρίτιν «Δίκη Λαού» κλείνει την τραγωδία. Βρισκόμαστε πια στο 1934 και όλα όσα συνέβησαν, από εκείνη τη χρονιά, μέχρι το Δεκέμβριο του 1991, δεν έχουν καμία σχέση με την «Ουτοπία» και συνιστούν μια εντελώς διαφορετική ιστορία…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ιστορικός Σύμβουλος: Andrea Graziosi, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νάπολης

Επιστημονικοί Συνεργάτες: Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, Liubov Psiolkina, θεωρητικός τέχνης, Γκαλερί «Τρετιακόφ», Μόσχα, Valeri Vasiliev, ιστορικός, επικεφαλής του Κέντρου Ιστορικών Επιστημών, Ινστιτούτο Ιστορίας της Ουκρανίας, Andrei Smirnov, επιστημονικός συνεργάτης Κέντρου Ηλεκτρονικής Μουσικής του Κρατικού Ωδείου «Τσαϊκόβσκι» της Μόσχας

Μοντάζ – Μιξάζ – Sound Design: Γιάννης Τσιολάκης

Executive Producer: Έφη Σκρόμπολα

Παραγωγή: View Master Films Production, Athens Greece Fresh Film, Kiiv Ukraine, Ελληνικό Κέντρο Kινηματογράφου

Παραγωγοί: Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιώργος Κυριάκος

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός 

Documento Newsletter