Στα εγκαίνια του «Μετρονόμου» με μια μεγάλη παρέα

Στα εγκαίνια του «Μετρονόμου» με μια μεγάλη παρέα
©Αγγελική Παπαϊωάννου

Χτες βράδυ, Παρασκευή 21 Ιουνίου, έγιναν τα εγκαίνια του βιβλιοπωλείου «Μετρονόμος».

Παρασκευή βράδυ γίνονται εγκαίνια του βιβλιοπωλείου «Μετρονόμος» στη Ζωοδόχου Πηγής και ήδη από τις επτά παρά δέκα το πεζοδρόμιο έχει γεμίσει κόσμο (το κάλεσμα ήταν από τις επτά το απόγευμα και μετά). Κάποτε ο Περικλής Κοροβέσης είχε αποκαλέσει τον «Μετρονόμο» κίνημα για τον τρόπο που συσπειρώνει τους ανθρώπους. Πραγματικά δεν θα μπορούσε να εκφράσει κάποιος καλύτερα αυτό που συμβαίνει με την κοινότητα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον «Μετρονόμο». Παρατηρώ κάθε φορά την αξιοθαύμαστη ικανότητα του Θανάση Συλιβού να ξεκλειδώνει τους συνοµιλητές και συμπορευτές του σε αυτό το ταξίδι, τους ανθρώπους που δηµιουργούν και καταγράφουν ένα σηµαντικό µέρος του ελληνικού τραγουδιού και της µουσικής.

Ο Θανάσης Συλιβός είναι συγκινημένος με την αθρόα προσέλευση του κόσμου, παρότι όπως λέει αρκετοί λείπουν από την πόλη λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, ενώ την ίδια στιγμή με τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί αρκετές μουσικές εκδηλώσεις λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής. «Πολλοί περνούσαν ήδη από τις δέκα η ώρα το πρωί και μου έλεγαν πως θα τα πούμε το βράδυ» λέει και συνεχίζει: «Απόψε ακούω συνέχεια ανθρώπους να λένε πως βρέθηκαν εδώ έπειτα από πολύ καιρό που είχαν να συναντηθούν. Αυτό έχει σημασία για μένα, το αντάμωμα. Η αποψινή βραδιά είναι μια ωραία ευκαιρία να βρεθεί ο κόσμος και να μιλήσει. Βρίσκονται εδώ άνθρωποι με τους οποίους γνωριζόμαστε εδώ και χρόνια αλλά και άλλοι με τους οποίους μέχρι πρότινος είχαμε επαφή μόνο μέσω του Facebook. Αρκετός κόσμος που δεν κατάφερε να έρθει έστειλε μήνυμα να πει μια κουβέντα. Με έχει συγκινήσει πολύ όλο αυτό».

Από την 1η Απριλίου που ο «Μετρονόμος» μετακόμισε στην οδό Ζωοδόχου Πηγής με μότο: «Δεν είναι ψέματα, ανοίγουμε» έχει γίνει σημείο αναφοράς. Όποια ώρα κι αν περάσεις θα δεις αναγνώστες και καλλιτέχνες που περνούν για μια καλημέρα, για να πουν τα νέα τους και να μάθουν για τις νέες δραστηριότητες του εκδοτικού οίκου.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 23 χρόνια όταν ο Θανάσης Συλιβός εξέδωσε το πρώτο περιοδικό «Μετρονόμος», κάτι που είχε κατά νου την εποχή που ήταν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. «Μέχρι να το κάνω δεν γνώριζα καθόλου πώς φτιάχνεται ένα περιοδικό. Συγκέντρωνα για χρόνια στοιχεία από βιογραφίες µουσικών, από βιβλία και περιοδικά. Όταν τελείωσα τη Γεωπονική και επέστρεψα στην Αθήνα είχα ήδη ένα τεράστιο αρχείο. Ξεκινώντας να δουλεύω σε δισκοπωλείο γνώρισα ανθρώπους που σχετίζονταν µε τη µουσική και κάπως έτσι άρχισαν όλα» είχε πει σε συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει παλιότερα για το Documento.

Στη χτεσινή βραδιά στην οποία το κρασί έρεε άφθονο έπαιξαν ο Θοδωρής Μέρμηγκας (κιθάρα) και ο Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι) επιλογές από έντεχνο και λαϊκό. Μεταξύ των παρευρισκόμενων δημιουργών, τραγουδιστών, εκδοτών, συγγραφέων, ποιητών, ηθοποιών και δημοσιογράφων ήταν οι: Φώντας Λάδης, Θέμης Ανδρεάδης, Λίνος Κόκοτος, Αφεντούλα Ραζέλη, Σοφία Παπάζογου, Στέλλα Καρύδα, Κατερίνα Μακαβού, Μωυσής Ασέρ, Παντελής Αμπαζής, Γιώργος Αλτής, Γιώργος Παπαδόπουλος, Λιλή Ελευθερίου, Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλα, Μανώλης Ρεπάνης, Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Αλεξάνδρα Χριστακάκη, Λένα Ματσιώρη, Σαπφώ Ματσιώρη, Γιάννης Τσιαντής, Σταύρος Καρτσωνάκης, Γιάννης Μπασκόζος, Τζένη Κιτσέλη, Ντίνος Χατζηιορδάνου, Γιώργης Χριστοδούλου, Λεωνίδας Μαριδάκης, Μαρίνα Λαχανά, Λήδα Χαλκιαδάκη.

 

Διαβάστε επίσης

Νύχτα κόλασης: Καίγονται σπίτια στην Ηλεία – Τεράστιο το μέτωπο στην Πηνεία – Νεκρός 55χρονος στη Μυρτιά – Τραυματίας πυροσβέστης

Ξημερώνει νέα εποχή λιτότητας – Tα σπασμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα πληρώσει η ελληνική κοινωνία

Σε επιφυλακή για πρόωρες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ – Ξεκίνησαν οι οι πρώτες διεργασίες του προοδευτικού κόσμου

Τα βαφτίσια, ο Δημητριάδης και ο Μυλωνάκης

Απόστολος Λύτρας: Καταθέτει τις επόμενες ημέρες αίτημα αποφυλάκισης (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter