Ο μικρός πρίγκιπας Τζορτζ πήγε σήμερα πρώτη ημέρα στο σχολείο, αλλά η μητέρα του, η δούκισσα του Κέιμπριτζ, έχασε την ευκαιρία να τον συνοδεύσει καθώς και η τρίτη εγκυμοσύνη της είναι το ίδιο δύσκολη με τις προηγούμενες.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και δούκας του Κέιμπριτζ πήγε τον 4χρονο γιο του στο ιδιωτικό σχολείο Thomas’ s Battersea στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, γιατί η Κέιτ ταλαιπωρείται από σοβαρή πρωινή αδιαθεσία και γι αυτό ακύρωσε τις δημόσιες υποχρεώσεις της αυτή την εβδομάδα.
Η στολή του μαθητή περιλαμβάνει navy blue κοντό παντελονάκι και ζακέτα, μακριές κόκκινες κάλτσες και μαύρα παπούτσια.
Ο Ουίλιαμ οδήγησε τον γιο του μέχρι την πύλη του σχολείου πριν τον βοηθήσει να κατεβεί από το αυτοκίνητο, μεταφέροντας την τσάντα του νέου μαθητή. Ο δούκας τον κρατούσε από το χέρι μέχρι την είσοδο. Εκεί τους υποδέχτηκε η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου ‘Ελεν Χάσλεμ και ο μαθητής τη χαιρέτισε δια χειραψίας, πριν εκείνη συνοδεύσει τους δύο πρίγκιπες στη σχολική αίθουσα.
Ο Ουίλιαμ είπε στη δασκάλα ότι ο Τζορτζ παρατηρούσε τα άλλα αγόρια που φορώντας τη στολή τους έμπαιναν στο σχολείο. Ο Τζορτζ όπως και ο πατέρας του και ο θείος του πρίγκιπας Χάρι πήγαν μικροί στο νηπιαγωγείο. Ωστόσο, έχει προηγηθεί για τον Τζορτζ η φοίτησή του στον παιδικό σταθμό Westacre Montessori School στο Νόρφολκ.
Το νέο του σχολείο περιγράφεται από τον Οδηγό Καλών Σχολείων ως “ένα μεγάλο, γεμάτο δραστηριότητα και ελαφρά χαοτικό σχολείο για κοσμοπολίτες γονείς που θέλουν με τα ακριβά δίδακτρα που πληρώνουν τα παιδιά τους να έχουν την καλύτερη αγγλική εκπαίδευση. Στο Thomas’ s Battersea η σχολική χρονιά στοιχίζει περίπου 18.000 στερλίνες (19.600 ευρώ). Το σχολείο δέχεται 560 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 4 έως 13 ετών. Προσφέρει μαθήματα τέχνης, μπαλέτου, θεάτρου, γαλλικών και πληροφορικής, δίνοντας βαρύτητα σε αξίες όπως η ευγένεια, η κοσμιότητα, η εμπιστοσύνη, η ταπεινοφροσύνη, η γενναιοδωρία.
Η μετακίνηση του Τζορτζ στο νότιο Λονδίνο συμπίπτει με την απόφαση των γονιών του να αρχίσουν να μετακομίζουν στην κύρια κατοικία τους, στο Ανάκτορο του Κένσινγκτον, καθώς ο Ουίλιαμ αναλαμβάνει περισσότερα βασιλικά καθήκοντα.
Τα παιδιά στην τάξη του φορούν κόκκινο μπλουζάκι πόλο, navy blue βερμούδα, μακριές κόκκινες κάλτσες με σκούρα μπλε ρίγα στο τελείωμα. Ο πρίγκιπας θα φοιτήσει τη φετινή σχολική χρονιά στην τάξη αυτή με το όνομα Τζορτζ Κέιμπριτζ , πριν αρχίσει το δημοτικό σχολείο στην ηλικία των 5 ετών, όπως ισχύει στη Βρετανία.
Ο πρώην διευθυντής του σχολείου Μπεν Τόμας δήλωσε ότι “είναι τιμή” για το σχολείο να επιλέγεται από τους βασιλείς.
Ένας εικονολήπτης και ένας φωτογράφος ήταν στο σχολείο για να απαθανατίσουν τη στιγμή, καθώς ο Ουίλιαμ έχει ζητήσει από τον Τύπο να σεβαστεί την ιδιωτική ζωή του γιου του.
“Γυάλα με χρυσόψαρα”
Ο σχολιαστής βασιλικών θεμάτων Ρίτσαρντ Φιτζουίλιαμς δήλωσε: “Ο Ουίλιαμ είναι αποφασισμένος να προσφέρει στην οικογένειά του όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικότητάς της ώστε να έχει μια κανονική ζωή”, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η βασιλική οικογένεια έχει διατυπώσει πολλά παράπονα στην Ανεξάρτητη Οργάνωση Κανόνων του Τύπου (IPSO). “Αυτοί είναι μέσα στη βασιλική ‘γυάλα με τα χρυσόψαρα’ και θα συνεχίσουν να είναι το επίκεντρο της εθνικής και διεθνούς αίγλης.
Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι –που είχαν επίσης φωτογραφηθεί την πρώτη τους μέρα στο σχολείο– πήγαν στο Wetherby Schοol στο Κένσινγκτον πριν φοιτήσουν και οι δυο τους στο Κολέγιο Eton, στο Μπέρκσαϊρ.
Ο πατέρας τους, ο πρίγκιπας Κάρολος, που έλαβε την πρώτη του εκπαίδευση από γκουβερνάντα στο σπίτι, αργότερα πήγε στο Cheam Preparatory School στο Μπέρκσαϊρ.
Η εκπαίδευση στο σχολείο είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο στον Οίκο των Ουίνδσορ.
Η φοίτηση στο σχολείο είχε αποκλειστεί για τη βασίλισσα Ελισάβετ που έλαβε εκπαίδευση στο σπίτι λόγω των φόβων που επικρατούσαν τότε και ήθελαν να την “προστατεύσουν από κακές επιρροές”.
Και ο πρώτος δάσκαλος του πρίγκιπα-διαδόχου Κάρολου –πριν πάει στο σχολείο σε ηλικία 8 ετών– ήταν μια γκουβερνάντα που του έκανε μάθημα μέσα σε ένα δωμάτιο των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, στο οποίο υπήρχε ένας πίνακας και ένα θρανίο.
Πηγές: AFP, με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ