Όσο λιγοστεύουν οι μέρες ζωής για τον Βασίλη Δημάκη, τον κρατούμενο των Φυλακών Κορυδαλλού και φοιτητή του Πολιτικού της Νομικής, που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 14/3 και σε απεργία δίψας από τις 6/4, τόσο γιγαντώνεται το κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπό του.
Η εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών μέσω της διαδικτυακής καμπάνιας του Avaaz με αίτημα να του επιτραπεί να παρακολουθεί με “βραχιολάκι” γεωεντοπισμού τα μαθήματά του Πανεπιστημίου, όπου είχε εισαχθεί δεύτερος από όλα τα εσπερινά λύκεια της χώρας, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 4.380 υπογραφές μέσα σε χρόνο ρεκόρ.
Οι καθηγήτριες που εθελοντικά υποστήριξαν την προσπάθειά του έχουν ενόρκως καταθέσει ότι ο Δημάκης αποτελούσε υπόδειγμα μαθητή που οδήγησε και άλλους συγκρατούμενούς του να θέσουν μορφωτικούς στόχους για τον εαυτό τους που ούτε καν φαντάζονταν. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να σταθούν στο πλάι του.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στον αγώνα του έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι διδάσκοντες στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου εξέδωσαν ψήφισμα απευθύνοντας έκκληση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά και το Συμβούλιο της Φυλακής Κορυδαλλού να του αναγνωρίσουν, το συντομότερο δυνατό, το δικαίωμα παρακολούθησης των μαθημάτων φορώντας το ειδικό βραχιολάκι. «Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης βρίσκεται στη φυλακή από 19 ετών για έγκλημα τιμής (υπερασπιζόμενος την ανήλικη αδερφή του) και για ληστείες. Σήμερα είναι 35 ετών, έχοντας νέες αξίες ζωής, άριστος φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και απεργός πείνας και δίψας με αίτημα να του αναγνωρισθεί το δικαίωμα να παρακολουθεί τις παραδόσεις των μαθημάτων φορώντας το ειδικό «βραχιολάκι». Το κράτος δικαίου αναγνωρίζει το δικαίωμα των φυλακισμένων στη μόρφωση και η ελληνική Πολιτεία οφείλει να αποδεικνύει την αμεροληψία στην εφαρμογή του νόμου και να σταθμίζει ορθά τα δεδομένα για την χορήγηση της άδειας. Η παιδεία και η εργασία συνιστούν το σημαντικότερο όπλο του νομικού μας πολιτισμού στην ουσιαστική επανένταξη των φυλακισμένων και ματαιώνουν την αποκλειστικά τιμωρητική όψη των επιβαλλόμενων ποινών. Η επαπειλούμενη απώλεια της ζωής του Βασίλη Δημάκη θα αποτελέσει κόλαφο για την ελληνική Πολιτεία και πλήγμα για την ελευθερία της μόρφωσης και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών/Φοιτητριών του ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία» του ΕΚΠΑ υπογραμμίζουν πως η παρακολούθηση των διαλέξεων των απανταχού προγραμμάτων σπουδών είναι αναγκαία υπό το πρίσμα της αντίληψης των σπουδών εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. «Ο Β. Δημάκης δικάστηκε μία φορά για τις αξιόποινες πράξεις του και μέχρι σήμερα εκτίει την ποινή που ο νομοθέτης επέβαλε στο ακέραιο. Ένα σύστημα, όμως, που τον δικάζει κατ’ επανάληψη, στερώντας του ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματά του, αμφισβητώντας αυτή τη στιγμή ακόμα-ακόμα την ίδια του τη ζωή, πολύ απέχει από τα συστήματα σωφρονισμού με σεβασμό στην προσωπικότητα και τα δικαιώματα του ατόμου, που η μοντέρνα κοινωνία ευαγγελίζεται», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.